Jak się okazuje zdania są podzielone, nawet wśród ekspertów. Część dietetyków uważa, że sorbety nie mają żadnej wartości odżywczej, a część z nich znajduje w nich pewne plusy i stawia na piedestale nad lodami tradycyjnymi. Przyjrzałam się składom kilku typów sorbetów dostępnych na rynku różnych producentów. Składy te znacznie się różnią.
Prawdziwy sorbet wg definicji powinien powstać z: soku lub przecieru owocowego, z dodatkiem tłuszczu roślinnego zamiast tłuszczu mlecznego. W składzie dozwolone jest też stosowanie dodatków w postaci: cukru, syropu glukozowego, stabilizatorów i emulgatorów.
Sorbet „malinowy” czy „z malinami”?
To spora różnica. Sorbet malinowy z sosem malinowym Quatro Sorbetto w 30% składa się z soku malinowego i tylko 3% malin, a już inny sorbet z malin Grycan na pierwszym miejscu w składzie podaje maliny 47%. Potem w obu typach sorbetów zaczyna się wymienianka: woda, cukier, syrop glukozowy, substancje zagęszczające itp. w Quatro Sorbetto znajdziemy jeszcze aromaty, a już w Grycanie nie.
Quatro Sorbetto - 3% malin:
i dla porównania Grycan - 47% malin:
Taka drobna różnica w nazewnictwie, a w składzie diametralna. Warto zatem zwracać na to uwagę.
Sorbet - zdrowie czy otyłość?
Skład sorbetów gotowych nie licząc elementu owocowego, to w gruncie rzeczy woda z substancjami słodzącymi. Cukier i syropy znajdują się na trzecim miejscu w liście składników. Oznacza to, że ich udział procentowy w produkcie jest dosyć spory, ale nie największy. Do tego dochodzą także naturalnie występujące cukry z owoców. Kalorie pochodzące z węglowodanów w takim sorbecie stanowią nawet 97% całej kaloryczności produktu. Białka w sorbetach praktycznie nie ma, podobnie sprawa ma się z tłuszczem.
Cukier i syrop glukozowy to główne przyczyny otyłości, z którą zaczyna borykać się także Polska. Zaleca się więc by do minimum ograniczyć spożycie rafinowanego cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Sorbet możesz przygotować samodzielnie bez dodatku cukru z przecieru z malin czy innych owoców, które można nalać do plastikowego kubeczka i zamrozić, otrzymując loda owocowego.
Jedząc przez całe wakacje 3 kulki sorbetów sklepowych codziennie dodatkowo do diety można przybrać na wadze nawet 1 kg. W wakacje jest też więcej pokus poza lodami. Więc może okazać się, że tych dodatkowych kilogramów po wypoczynku będzie całkiem sporo. Od czasu do czasu jedzenie sorbetów nie będzie problemem, jednak ich regularne włączanie do menu może nie być dobre dla figury.
Komentarze
nieznajoma-ona
2 sierpnia 2014, 14:34
wszystko jedzone w nadmiarze nie jest dobre, ale od czasu do czasu taki sorbecik od Grycana, mniam!
svana
11 lipca 2014, 07:44
malinki:0
MegiJones
3 lipca 2014, 22:29
Ja również, wiem wtedy, co jem ;))) Wakacyjne sorbety są najsmaczniejsze!
igaa79
2 lipca 2014, 11:09
też sama robię i po problemie przynajmniej wiem co mam
Audra.zzz
27 czerwca 2014, 09:01
ojoj
LittleWhite
26 czerwca 2014, 18:48
Sama robię :) Przecież to takie proste, wystarczy zblendować owoce. Podpowiem Wam, że gdy dodacie do sorbetu łyżkę alkoholu (np. wódka, whisky) sorbet będzie miał przyjemniejszą konsystencję do nakładania, nie zamarznie na kość.
witaaminkaa
24 czerwca 2014, 22:45
Uwielbiam sorbety ale nie zdawałam sobie sprawy z ich kaloryczności. No a te 3% zawartości malin to już obłęd
martuszka1984
23 czerwca 2014, 10:49
Moje ostatnio lodowo- sorbetowe cudo: banan zblendowany z około 130g truskawek. Do zamrażarki na 12 godzin. Potem troszkę rozmrażamy (ale tylko do tego stopnia by znów można było go zblendować). Do tego dodajemy cynamon i 2 łyżeczki mleka kokosowego. No po prostu niebo w gębie!!! :)
Iza
24 czerwca 2014, 13:00
brzmi turbo smacznie ;)
witaaminkaa
24 czerwca 2014, 22:44
Wow muszę spróbować
Arrin
20 czerwca 2014, 17:51
Sorbety chyba są zdrowsze od lodów, choć im sie nie dziwie, ze sie kłócą. I to i to ma swoje plusy i minusy. Ja tam stawiam na sorbet, ale ten zrobiony w domu. bo jak mają mi pododawać jakieś syropy czy glutaminiany, to dziękuję.
maleducada
19 czerwca 2014, 21:55
Dlatego najlepiej robić samodzielnie. Najlepszy! I 100% owoców :)
Blondynka94
19 czerwca 2014, 12:05
nie jadam, nie lubię :) wolę raz, rzadziej, ale porządnego loda :]
AAAga82
18 czerwca 2014, 16:59
Po co w ogóle kupować taki syf, jak w 5 minut można samemu przygotować pyszny sorbet. Ja uwielniam truskawkowy. Miksuję truskawki, dodaję ksylitol i gotowe, tylko poczekać aż zamarznie.
witaaminkaa
24 czerwca 2014, 22:46
Bo tak łatwiej, szybciej. Nie zawsze mam pod ręką dostęp do owoców
maja11
18 czerwca 2014, 09:07
na szczęście nie lubię
good.day.my.fat.angel
17 czerwca 2014, 13:00
O kurczę, a ja tak lubię te sorbety z Biedronki, a mają tak mało owocków... Ale faktycznie, dla porównania spróbowałam tych z Grycan - o wiele lepsze i faktycznie czuć w nich owoce :)
Faza.Delta
17 czerwca 2014, 10:49
Ja czasami jadam takie gotowce, gaszą u mnie ochotę na słodkie. Poza tym bardzo lubi lody i sorbety, to moja główna słabość. Ale mam też foremki do lodów, takie z Ikei. Ostatnio robiłam lody truskawkowo-bananowe, teraz czekam na maliny i borówki, coś wymyślimy. ;-)
kasiaczek86
16 czerwca 2014, 23:47
ja wolę domowy sorbecik :)
elzbieta.koluszki
16 czerwca 2014, 18:28
nie lubię więc nie jem
zoykaa
15 czerwca 2014, 19:33
to.dlaczego Grycanki sa takie duuuuze?;) a na powaznie ja nie lubie lodow owocowych ale od czasu do czasu bedac w Polsce zjem jesnak solero..
karolina_gie
15 czerwca 2014, 10:47
Ja od dawna nie kupuje lodów/sorbetow! Dużo lepsze i znaczniejsze można zrobić samemu!
obs23
14 czerwca 2014, 13:34
zawsze mozna zmiksowac np truskawki i zamrozic je w formie do lodów, zdrowe i pyszne i napewno nie tłuczy:)