Dla osób, które nie przepadają za pączkami proponujemy inne słodkości na dzień dzisiejszy. W cukierniach może być trudno kupić dziś coś innego niż pączka, więc jeśli masz ochotę na coś słodkiego, to proponujemy ci 4 najciekawsze przepisy naszych użytkowników na słodycze zrobione z warzyw. Po ich wypróbowaniu nie ma nawet śladu po fakcie, że ciasto zrobione jest z warzyw. Zatem zachęcamy do pieczenia. Przepisy poniżej:

 



Czekoladowe ciasto z fasoli – 1 porcja 172 kcal

Autorka przepisu: Daria526

Składniki:

240 fasolki czerwonej konserwowej

4 jajka

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka fruktozy

1 banan

3 łyżki nasion słonecznika

1 łyżka oleju

4 łyżki kakao odtłuszczonego

 

Przygotowanie:

  • Puszkę fasoli odsączamy z zalewy i kilka razy przepłukujemy. Blenderujemy z 4 całymi jajami (możliwe, że nie zblenderuje się na gładką masę, ale później nie będzie tego czuć) i połową banana.
  • Dodajemy 3 łyżki słonecznika, 4 łyżki kakao, łyżkę oleju, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 5 łyżek fruktozy.
  • Ciasto przekładamy do wysmarowanej delikatnie olejem i posypanej bułką lub czymś innym małej foremki keksowej.
  • Wkładamy do piekarnia nagrzanego za 150 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut.
  • Możemy podawać z jogurtem lub różnymi dżemami.


Oryginalny przepis w dziale Przepisy, zobacz co inni użytkownicy o nim sądzą.



Muffinki marchewkowe – 1 porcja 130 kcal

Autorka przepisu: mrowcia1982

Składniki:

400 g marchwi

150 g mąki pszennej typ 2000

100 g cukru trzcinowego

3 jajka

½ szklanki mleka

3 łyżki masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

Szczypta soli, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie;

  • Umytą marchew zetrzeć na małych oczkach (mają być 2 szklanki). Przesiać mąkę, proszek, sodę, dodać 3/4 szklanki cukru, łyżeczkę cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej. Wymieszać
  • W drugiej misce połączyć marchew, ½ szklanki mleka, miękkie masło (lub stopione)  oraz jajka. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać.
  • Papilotki włożyć do formy na muffinki, napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec około 25 minut w 180 stopniach.
  • Muffiny można modyfikować dodając orzechy rodzynki bądź polać lukrem.


Oryginalny przepis w dziale Przepisy, podziel się swoimi spostrzeżeniami.



Czekoladowe ciasto z cukinią – 1 porcja 95 kcal

Autorka przepisu: tirumtirum123

Składniki:

200 g mąki pszennej typ 2000

200 g cukinii

100 g miodu pszczelego

20 g kakao

2 jaja

1 banan

1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej  

 

Przygotowanie:

  • Połączyć ze sobą mąkę, kakao i sodę.
  • W drugiej misce rozgnieść dokładnie banana, dodać odsączone puree z cukinii i resztę mokrych składników. Całość wymieszać.
  • Połączyć ze sobą składniki suche i mokre i bardzo dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Można wzbogacić ciasto o orzechy, suszone owoce czy kawałki czekolady.
  • Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam keksówki) i piec ok. 40 min "do suchego patyczka" w temperaturze 175 stopni.

Wypróbuj przepis i skomentuj. Pychotka!




Ciasto dyniowe – 1 porcja 208 kcal

Autorka przepisu: suchenka15

Składniki:

500 g dyni

300 g mąki pszennej typ 500

230 g oleju

160 g cukru

3 jajka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 cukier waniliowy

Szczypta cynamonu

 

Przygotowanie:

  • Dynię zetrzeć na grubych oczkach.
  • Jajka ubić z cukrem (ja dałam pół na pół cukru pudru z ksylitolem), dodać olej, mąkę przesianą z sodą i cynamonem, cukier wanilinowy. Wszystko zmiksować. Masa wychodzi dosyć gęsta, ale nie przejmować się:)
  • Następnie dodać dynię (2 szklanki) i ja miałam jagody goji, (w przepisie na necie były włoskie orzechy) ale można dodawać rodzynki, bakalie lub inne, oczywiście takie, aby nie spowodowały ani zakalca ani nie zdominowały smaku ciasta.
  • Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku w 180 stopni przez około 45-50 minut, do suchego patyczka:) Po wyjęciu lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem, gdyby był mało słodki. Smacznego!:)


Podziel się wrażeniami na temat przepisu tutaj

 

Ciasta z warzyw też są pyszne a mają sporo mniej kalorii niż królujące dziś pączki. Jak pisaliśmy tutaj 1 mały pączek może mieć około 300 kcal, czyli 2 i 3-krotnie więcej niż proponowane powyżej pyszne smakołyki.

 

Zatem dla osób, które chciałyby zastąpić czymś dzisiaj pączka polecamy ciasta warzywne naszych użytkowników. Dla każdego dzisiaj coś miłego. Smacznego!

 

Więcej smacznych przepisów znajdziesz w dziale Przepisy