Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy można zrobić dietetyczne faworki?
  • Jak obniżyć kaloryczność faworków?
  • Jak zrobić faworki w wersji light?

Urządzam imprezę andrzejkową i na pewno przygotuję dla gości również słodkości. Nie chciałabym zaprzepaścić dotychczasowych efektów diety, ale na pewno trudno mi będzie tylko patrzeć jak inni jedzą smakołyki. Być może mogłabym przygotować coś słodkiego w wersji light, abym ze spokojnym sumieniem mogła to zjeść? Czy mogłaby Pani polecić jakiś przepis? Agnieszka 27 l.

Czy można zrobić dietetyczne faworki?

Większość słodyczy ma swoje dietetyczne odpowiedniki, które są równie smaczne. Mi osobiście andrzejki kojarzą się z pączkami i faworkami (podobnie jak tłusty czwartek). O odchudzonych pączkach pisała już dietetyk Justyna Piechocka w artykule „Mogę zjeść pączka w tłusty czwartek?”. Ja zatem skupię się na faworkach (lub jak kto woli chruścikach) w wersji light.

Tradycyjne faworki przygotowuje się m.in. z mąki, żółtek, kwaśnej śmietany, następnie smaży się w głębokim oleju i posypuje cukrem pudrem. Smakołyk ten ma być kruchy i chrupiący, niestety jest też kaloryczny – pojedynczy średniej wielkości chruścik (17 g) ma ok. 80 kcal. Niby nie dużo, ale rzadko kiedy na jednej sztuce się kończy, a przy 5 sztukach robi się z tego już konkretny posiłek.

Jak obniżyć kaloryczność faworków?

Wystarczy śmietanę zamienić na naturalny jogurt i zrezygnować ze smażenia na rzecz pieczenia.

Jak zrobić faworki w wersji light?

Składniki:

200 g mąki pszennej tortowej

100 g jogurtu naturalnego

2 żółtka

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka cukru pudru do posypania faworków

Przygotowanie:

  1. Wbij żółtka do miski, dodaj jogurt, cukier i sól i zmiksuj na gładką masę.
  2. Dodaj mąkę i wyrób ciasto ręcznie, następnie odłóż na 10 min.
  3. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm i pokrój na prostokąty  o wymiarach 1,5 cm na 10 cm.
  4. Natnij paski w środku, przewlecz jeden koniec przez dziurkę i ułóż na blasze.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez 10 min.
  6. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

Smak tak przygotowanych faworków będzie bardzo podobny do tych tradycyjnych, zachowają one chrupkość i delikatność. Kaloryczność pojedynczej sztuki będzie wynosić ok. 20 kcal, czyli aż o 4 razy mniej niż w przypadku faworków tradycyjnych.

Na zdjęciu: po lewej faworki smażone w głębokim oleju, po prawej - pieczone w piekarniku.

Przepis ten można jeszcze bardziej „uzdrowić”:

  • zastępując mąkę tortową mąka pełnoziarnistą
  • rezygnując z dodatku cukru do ciasta
  •  zastępując cukier puder ksylitolem

W tym jednak przypadku podczas pieczenia nie pojawią się w cieście charakterystyczne dla faworków pęcherzyki, a smak będzie odbiegał od smaku tradycyjnych faworków.  Ale kto wie, może akurat taka wersja również przypadnie wam do gustu?

Smacznego!

PS. Dajcie znać w komentarzach jakie są Wasze sposoby na zamienniki tradycyjnych wypieków?