Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Znany poznański przysmak zagości 11 listopada na stołach większości Wielkopolan. Coraz więcej jednak w całej Polsce miłośników tego smakołyku. Dlatego warto wiedzieć, z czego się składa, ile ma kalorii i czy ma w sobie coś wartościowego. Ile kcal ma rogal świętomarciński? Jaki jest przepis na rogale świętomarcińskie?
Z poniższego artykułu dowiesz się m.in.:
Pieczenie rogali ma swoje początki jeszcze w obyczajach pogańskich. Jesienią przypadało święto, w czasie którego należało składać ofiary bogom. Miały to być woły, bądź też w zastępstwie symboliczne rogi przygotowywane z ciasta. W XIX wieku zwyczaj ten połączono z kultem świętego Marcina. Jak mówi legenda, jednemu z poznańskich cukierników przyśnił się Święty Marcin na koniu. W czasie jazdy zgubił podkowę, która zainspirowała piekarza do przygotowania ciasta właśnie w tym kształcie. Wzorem świętego, który dbał o biednych, rogale były rozdawane ubogim. Od zapomnienia zwyczaj ten, po kolejnych wojnach, ratowali kolejni cukiernicy, którzy przypominali mieszkańcom o tej smakowitej tradycji. Obecnie nazwa „Rogal Świętomarciński” jest wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej na mocy rozporządzenia z 2008 roku.
By rogal mógł zostać uznany za zgodnego z tradycją i nosić nazwę marcińskiego czy świętomarcińskiego musi spełniać kilka kryteriów, jeśli chodzi o jego skład:
- ma być przygotowany z ciasta półfrancuskiego,
- w nadzieniu musi się znaleźć biały mak, cukier, masło, śmietana, rodzynki, suszone daktyle lub figi, wanilia i skórka pomarańczowa.
W nadzieniu rogali można również często znaleźć migdały, orzechy włoskie, arachidowe czy kandyzowane gruszki.
Obok mało wartościowych produktów jak biała mąka, cukier, w rogalach marcińskich, znajdują się również wartościowe ingrediencje:
- mak biały – jest delikatniejszy w smaku niż mak niebieski, jednak równie jak on wartościowy. Przede wszystkim jest źródłem korzystnych tłuszczy jak kwas linolowy (omega-6) oraz oleinowy (omega-9). Jest źródłem witaminy A, C, E, D, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, potas, magnez. Jest bogaty w błonnik pokarmowy.
- migdały – są również cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E i B2. Są bogate w wapń, magnez i cynk. Wapń jest istotny dla zdrowia kości, magnez dla układu nerwowego, a cynk dla dobrej kondycji skóry, włosów oraz dla odporności. Poza tym zawierają fenyloalaninę poprawiającą sprawność umysłową oraz łagodzącą objawy depresji.
- orzechy włoskie – w odróżnieniu od większość orzechów i nasion, orzechy włoskie są źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Są to kwasy tłuszczowe, które sprzyjają prawidłowej pracy układu nerwowego, krążenia, a także wspomagają proces odchudzania. Nie brakuje w nich także magnezu, miedzi, witaminy E. Są bogate w silnie działające przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki.
- daktyle – są źródłem witaminy A, C, E, niektórych witamin z grupy B, potasu, żelaza, wapnia, a także antyoksydantów. Zawierają w sobie naturalne salicylany, stąd wykazują właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.
- figi – dostarczają organizmowi pektyn, witaminę C, E, witaminy z grupy B, wapń, potas, magnez, fosfor, cynk. Mają działanie zasadotwórcze na organizm. Jest to o tyle ważne, że w tradycyjnej polskiej diecie przeważają produkty kwasotwórcze, co sprzyja złemu samopoczuciu i osłabieniu.
Z uwagi na dużo składników bogatych w kalorie, rogale są wyjątkowo kaloryczne. Warto przy tym wspomnieć, że według tradycji prawdziwy rogal świętomarciński powinien być dość spory i ważyć około 250 g. Wartość odżywcza jednego rogala przygotowanego według poniższego przepisu to:
- 585 kcal,
- 14 g białka,
- 35 g tłuszczu,
- 63 g węglowodanów.
Ciasto:
500 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 szklanka mleka
20 g (2 kostki) drożdży
250 g masła śmietankowego
1 jajo
szczypta soli
Wykonanie:
Farsz:
400 g białego maku
120 g (szklanka) cukru pudru
200 g migdałów
150 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
45 g (garść) daktyli suszonych
2 sztuki (10 g) biszkoptów
½ laski wanilii
1 łyżka masła śmietankowego
1 łyżka śmietany 12%
1 żółtko
Wykonanie:
Komentarze
wie58
18 listopada 2016, 03:05
ciekawe
wie58
18 listopada 2016, 03:05
ciekawe
ulaulka
6 lipca 2015, 12:51
Chciałam zauważyć, że 20 g to 1/5 kostki drożdży i z tą częścią przepisu mogę się zgodzić. Ale uściślenie, że to dwie kostki to już przesada, dwie kostki to 20 dekagramów a na pół kilograma mąki raczej dałoby zaczyn do konwi bimbru niż do rogali ;)
serce.justyna
16 kwietnia 2014, 23:17
:) ciekawy przepis
anmanm
8 listopada 2013, 20:11
ciekawe... właśnie szukałam ile kalorii pochłonełam w połówce rogala wyniki mi wychodziły od 400 w górę co daje ponad 800 (zazwyczaj ok 1000) na sztukę? a nie marne 600.
Mysia6918
22 października 2013, 11:25
nie znam;p
elzbieta.koluszki
6 maja 2013, 06:32
nie jadlam
basikonik
19 kwietnia 2013, 14:47
ciekawe
Aria.
1 kwietnia 2013, 15:47
Interesujący artykuł:)
Julia551
1 marca 2013, 21:57
Nigdy nie jadłam,ale podobno jest strasznie kaloryczny
SexyKitty
27 lutego 2013, 13:07
Bardzo ciekawy artykuł :)
Septima
9 lutego 2013, 13:43
interesujące
grubasek266
5 lutego 2013, 11:21
ciekawe
sizeminus
31 stycznia 2013, 21:16
kryje w sobie 1200kcal...
migipetu
31 stycznia 2013, 19:55
muszę spróbować !
nigraja
29 stycznia 2013, 08:54
nie jadlam
Galahda
29 stycznia 2013, 01:55
nie jadłam
natalia1211
18 stycznia 2013, 21:56
wyglądam smacznie ciekawe jak smakuje
AmiJames37
17 stycznia 2013, 18:45
Raz odwiedziłam Poznań i przywiozłam do domu z 6 takich rogali dla siebie i rodziny, oczywiście jednego zjadłam w samym Poznaniu. To był pierwszy i póki co jedyny raz,kiedy ich spróbowałam. Mam nadzieję, że niedługo znów się tam wybiorę, bo były przepyszne.. A, że kaloryczne.. cóż.. :DD
public
15 stycznia 2013, 17:59
strasznie kaloryczne, ale nic dziwnego skoro jest mak, daktyle, migdały, rodzynki