„U osób przyjmujących od 800 do 2000 jednostek witaminy D na dzień zauważono znaczący spadek ryzyka wystąpienia złamań, uwzględniając biodro, nadgarstek i przedramię zarówno u kobiet jak i mężczyzn w wieku 65 lat i więcej,” powiedziała autorka badań Dawson-Hughes.
„Ważne jest, że odkryliśmy, iż przyjmowanie dawek poniżej 800 jednostek witaminy D nie daje żadnych korzyści jeżeli chodzi o zapobieganie złamaniom i ryzyku złamań,” dodała specjalistka.
Obecna zalecana przez Instytut Medycyny dzienna dawka spożycia witaminy D to przynajmniej 600 jednostek na dzień dla osób między 51 a 70 rokiem życia, natomiast u starszych to 800 jednostek.
„Suplementacja witaminy D to wydajna interwencja w stosunku do kosztów ponoszonych przez tysiące starszych osób co roku. Zazwyczaj proces rekonwalescencji jest długi, bolesny i ma olbrzymi wpływ na jakość życia. Po urazie starsi pacjenci odzyskują tylko częściową zdolność ruchu, skutkuje to utratą niezależności, co jest osobiście demoralizujące oraz wywołuje dodatkowy stres na członkach rodziny oraz opiekunach,” uważa Dawson-Hughes.
Od strony finansowej dzienny koszt suplementacji witaminy D wynosi 1 cent, podczas, gdy American Academy of Orthopaedic Surgeons obliczyła, że w 2007 roku koszt leczenia złamanego biodra wynosił 26,912 dolarów.
Dawson-Hughes dodaje, że osoby starsze, o ile nie wystawiają się przez cały rok na działanie promieni słonecznych, potrzebują uzupełnienia witaminy D, ażeby uzyskać potrzebną jej dawkę.
Zazwyczaj dorośli w ciągu dnia spożywają wraz z jedzeniem około 150 jednostek czerpanych z łososia, tuńczyka czy przetworzonego mleka.
Przeciętnie multiwitaminy zawierają około 400 jednostek witaminy D, ale występują także w postaci 400, 800 lub 1000 jednostek samej witaminy D.
Chociaż przedawkowanie witaminy D jest rzadkie, Instytut Medycyny zaleca nie przekraczać 4000 jednostek witaminy D na dzień.
Obecne wyniki powinny być wzmocnione większą ilością interwencyjnych badań pod kątem wpływu suplementacji witaminy D na ryzyko złamań. Autorzy oczekują dalszych badań nad wpływem złączonej suplementacji wapnia ze zwiększonymi dawkami witaminy D, gdyż otrzymane dane nie są rozstrzygające.
źródło: ScienceNews.pl
„Ważne jest, że odkryliśmy, iż przyjmowanie dawek poniżej 800 jednostek witaminy D nie daje żadnych korzyści jeżeli chodzi o zapobieganie złamaniom i ryzyku złamań,” dodała specjalistka.
Obecna zalecana przez Instytut Medycyny dzienna dawka spożycia witaminy D to przynajmniej 600 jednostek na dzień dla osób między 51 a 70 rokiem życia, natomiast u starszych to 800 jednostek.
„Suplementacja witaminy D to wydajna interwencja w stosunku do kosztów ponoszonych przez tysiące starszych osób co roku. Zazwyczaj proces rekonwalescencji jest długi, bolesny i ma olbrzymi wpływ na jakość życia. Po urazie starsi pacjenci odzyskują tylko częściową zdolność ruchu, skutkuje to utratą niezależności, co jest osobiście demoralizujące oraz wywołuje dodatkowy stres na członkach rodziny oraz opiekunach,” uważa Dawson-Hughes.
Od strony finansowej dzienny koszt suplementacji witaminy D wynosi 1 cent, podczas, gdy American Academy of Orthopaedic Surgeons obliczyła, że w 2007 roku koszt leczenia złamanego biodra wynosił 26,912 dolarów.
Dawson-Hughes dodaje, że osoby starsze, o ile nie wystawiają się przez cały rok na działanie promieni słonecznych, potrzebują uzupełnienia witaminy D, ażeby uzyskać potrzebną jej dawkę.
Zazwyczaj dorośli w ciągu dnia spożywają wraz z jedzeniem około 150 jednostek czerpanych z łososia, tuńczyka czy przetworzonego mleka.
Przeciętnie multiwitaminy zawierają około 400 jednostek witaminy D, ale występują także w postaci 400, 800 lub 1000 jednostek samej witaminy D.
Chociaż przedawkowanie witaminy D jest rzadkie, Instytut Medycyny zaleca nie przekraczać 4000 jednostek witaminy D na dzień.
Obecne wyniki powinny być wzmocnione większą ilością interwencyjnych badań pod kątem wpływu suplementacji witaminy D na ryzyko złamań. Autorzy oczekują dalszych badań nad wpływem złączonej suplementacji wapnia ze zwiększonymi dawkami witaminy D, gdyż otrzymane dane nie są rozstrzygające.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
6 kwietnia 2017, 01:52
:)
wie58
6 października 2016, 01:34
ciekawe
magwiz
2 lutego 2015, 12:58
:) :) :) :) :)
Malinka38757
16 października 2013, 11:00
:)
Malinka38757
16 października 2013, 11:00
:)
MIPU91
6 lipca 2013, 18:48
:]
elzbieta.koluszki
24 kwietnia 2013, 08:27
ciekawe
kinnkaa
9 kwietnia 2013, 10:28
za chmurkami niestety:(
grubasek266
22 marca 2013, 08:53
ciekawe
ciasteczko91
24 lutego 2013, 12:16
ciekawe
ciasteczko91
24 lutego 2013, 12:15
ciekawe
Pina.colada
30 stycznia 2013, 07:47
kazdy chyba to wie ;-)
Julia551
5 stycznia 2013, 21:17
Wiadome
natalia1211
5 stycznia 2013, 13:34
nic nowego:P
istotkaaa
3 stycznia 2013, 02:12
kto by o tym nie wiedział...
rybka19781
27 grudnia 2012, 09:00
od dawna wiadomo o tych właściwościach witaminy D jedyne co wnosi ten artykuł to wysokośćjej dawkowania
Idziulka1971
25 grudnia 2012, 18:24
Owszem, ale to nic nowego..
Marta.Smietana
4 grudnia 2012, 21:46
No to mnie zostaje rybka
orangejuice.19
18 listopada 2012, 22:56
oj a ja ani mleka za bardzo, ani łososia ani tunczyka ;/ trzeba zjadać tą witaminkę.
marii1955
17 listopada 2012, 20:20
Powinnam ją zastosować .