Umiejętność wybierania odpowiedniej jakości produktów żywnościowych to rzecz przydatna, chociaż niełatwa. Pierwsze, co należy zrobić, to przestać zwracać uwagę na reklamy, częściej sprawdzać skład podany na etykiecie oraz wiązać je z zasadami zdrowego żywienia.
6 razy NIE
1. Nigdy nie sięgaj po produkt z niejasną lub niepełną informacją o jego pochodzeniu i zawartości. Lista składników oraz adres producentów to dwie podstawowe frazy, których należy szukać.
2. Nie sięgaj po wadliwe opakowania, z uszkodzeniami, zgnieceniami, nawet, jeżeli oferowane są w atrakcyjnej cenie. Nie mamy gwarancji, że powłoka nie została uszkodzona, a we wnętrzu nie zaczęły się namnażać szkodliwe bakterie.
3. Nie kieruj się atrakcyjnością opakowania oraz częstością pojawiania się reklamy produktu w telewizji, nie zawsze jest to wyznacznik jego jakości.
4. Nie sięgaj po produkty, które w składzie mają całą litanie składników E, są to w zdecydowanej większości dodatki chemiczne, które mogą działać szkodliwie na nasz organizm.
5. Nie chodź na zakupy, jeśli jesteś głodna – jest duże prawdopodobieństwo, że do koszyka trafią łatwe do przygotowania, niezdrowe przekąski.
6. Nie kupuj produktów z dodatkami, które są w nim zbędne – np. żelatyna w jogurcie, cukier w soku 100% itp.
6 razy TAK
1. Czytaj skład produktów, robi to tylko co piąty Polak. Patrz na zawartość głównego składnika – np. mięsa w szynce, owoców w sorbecie itp. Powinien on być jak najwyższy.
2. Wybieraj tylko świeże produkty, sprawdzaj datę minimalnej trwałości oraz datę przydatności do spożycia.
PS. Kontroluj te parametry w czasie przechowywania!
3. Uważaj na nazwy! Szukaj produktu, który Cię rzeczywiście interesuje, np. Matiasa, a nie ryby a'la matias, który z matiasem ma mało wspólnego. Taki chwyt jest często wykorzystywany w marketingu, ma za zadanie uśpić Twoją czujność.
4. Z daleka omijaj produkty, które w składzie mają MOM. Jest to mieszanka mięsno - tłuszczowa oddzielona mechanicznie od resztek kostnych i tak naprawdę mięsem nazywać się nie powinna. MOM zawiera mnóstwo tłuszczu i jest podatny na utlenianie, dlatego w parze z nim odnajdziemy całą masę konserwantów.
5. Jeśli koniecznie chcesz kupić produkt light, „bez cukru”, „niskotłuszczowy” porównaj jego kaloryczność z tradycyjnym odpowiednikiem. Może się okazać, że jest tak samo albo bardziej energetyczny, dzięki dodatkom, które muszą zrekompensować „odtłuszczenie” lub „odcukrzenie”.
6. Naucz się dokonywać zdrowych wyborów. Jeśli masz ochotę na słodycze zamiast kruchych ciastek włóż do koszyka ciemną czekoladę, a gazowany przepełniony barwnikami i cukrem zamień na sok naturalny 100%.
Komentarze
kasiaczek86
17 czerwca 2014, 20:10
od jakiegoś czasu zwracam większą uwagę na skład produktów które kupuję :)
good.day.my.fat.angel
17 czerwca 2014, 11:57
Pierwsze na co zwracam uwagę przy zakupie produktów mięsnych, to właśnie czy zawiera MOM. Jeżeli tak, to nie ma takiej opcji żebym kupiła to świństwo... ;)
monka78
17 czerwca 2014, 09:00
przydatne:)
pyzav6
9 lipca 2013, 21:49
bardzo ciekawe
anuszka1981
7 kwietnia 2013, 19:06
Najważniejsze to by najeść się przed zakupami :)
Aria.
1 kwietnia 2013, 15:47
Interesujący artykuł:)
medea1989
29 marca 2013, 00:55
Fajny artykul
Asiadm
6 marca 2013, 21:17
Moje zakupy są zawsze przemyślane i etykiety szczegółowo przestudiowane.
Julia551
1 marca 2013, 21:57
Ja zawsze biorę dozwolone produkty;)
SexyKitty
27 lutego 2013, 13:07
Bardzo ciekawy artykuł :)
elzbieta.koluszki
20 lutego 2013, 19:45
chodzę na zakupy z karteczką
Martynaaaaaaa
17 lutego 2013, 14:39
ludie czesto robia zakupy w pospiechu i nawet nie zdaja sobie sprawybile cycha na nich pulapek
kurpinka
9 lutego 2013, 14:36
to prawda:)
Septima
9 lutego 2013, 13:44
interesujące
grubasek266
5 lutego 2013, 11:21
ciekawe
migipetu
31 stycznia 2013, 19:57
ten artykuł jest moją motywacją by zdrowo jeść:D
basikonik
31 stycznia 2013, 16:50
:)
paula920901
31 stycznia 2013, 01:28
Dobre rady, w sam raz dla każdego :)
nigraja
29 stycznia 2013, 08:54
ciekawe
Galahda
29 stycznia 2013, 01:56
dobre rady