- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Czy kolejność składników ma znaczenie? Jak rozumieć informacje odnośnie daty ważności? Czego szczególnie należy unikać? W dzisiejszym artykule zebraliśmy kilka praktycznych porad jak szybko i skutecznie sprawdzać etykiety produktów. Bądź świadomym konsumentem i nie daj się oszukać!
Im dłuższa lista składników tym smaczniej...oczywiście gorzej. Kiedy producent chce zastąpić naturalny składnik jego chemicznymi odpowiednikami, to najczęściej decyduje się na użycie mieszanki kilku składników. Na przykład, gdy sięgniemy po sok, na etykiecie będzie napisane, że powstał ze 100% soku zagęszczonego. Wybierając napój, w składzie znajdziemy: wodę, cukier, aromat zgodny z naturalnym, barwnik, stabilizator, przeciwutleniacz, regulator kwasowości i konserwanty. Jest różnica, prawda?
Kolejność produktów, które znajdziemy na etykiecie nie jest przypadkowa i warto o tym pamiętać. Producenci są zobowiązani, żeby składniki zawsze podawać w kolejności od tych, których w produkcie jest najwięcej, do tych, których znajdziemy najmniej. Rzut okiem na etykietę pozwoli nam szybko wyeliminować produkty, w których na pierwszym miejscu jest sól albo cukier - takie zdecydowanie należy odłożyć z powrotem na półkę.
Jak ważne są detale możemy zaobserwować przyglądając się komunikatom od producentów odnośnie daty ważności produktów. Nie wszyscy wiedzą, że istnieją dwa rodzaje:
Z naszego artykułu o cukrze możecie pamiętać, że węglowodany dzielimy na złożone (pożądane) i proste (cukier). Jeżeli przegapiliście, to koniecznie zajrzyjcie tutaj: https://vitalia.pl/Czy-cukier-uzaleznia?.
Na opakowaniu produktu znajdziemy podział na:
Ta druga wartość powinna być jak najniższa. Przypominamy, że maksymalne spożycie cukru na dobę powinno się mieścić w 10% ogólnego zapotrzebowania na energię!
Kolejna rzecz, na którą należy zwrócić szczególną uwagę to tłuszcze. Tutaj wyróżnione są tłuszcze nasycone, które mają wpływ na poziom cholesterolu, rozwój chorób sercowo-naczyniowych i sprzyjają otyłości. Ich oczywiście też należy unikać.
Na sam koniec sól. Jej powinniśmy spożywać nie więcej niż 5 gramów w ciągu dnia (suma z produktów i soli dodanej podczas gotowania).
Nie wszystkie dodatki E są sztuczne. Niektóre to wyciągi naturalne z warzyw czy owoców. Na przykład likopen (E160d) jest barwnikiem pozyskiwanym z pomidorów, kwas askorbinowy (E300) to nic innego jak witamina C. Wiadomo, że nikt nie ma w głowie wszystkich tych numerków, ale można w razie potrzeby skorzystać z naszej Wyszukiwarki dodatków spożywczych E.
Pewnie dobrze wiecie o tym, że mięsa nie wolno myć przed włożeniem do lodówki, albo że pomidory, ogórki i cebula nie powinny się w niej w ogóle znaleźć. Filozofii nie ma także z produktami suchymi typu makarony, kasze czy ryże.
Produkt produktowi nierówny, dlatego, ze względu na stale poszerzającą się ofertę, warto
rzucić okiem, co w kwestii danego produktu sugeruje sam producent - na przykład jaka powinna być temperatura przechowywania. Pozwoli to na
wydłużenie trwałości i świeżości jedzenia.
Bezcenną informacją jest także ta następująca po należy spożyć w ciągu. Najczęściej możemy spotkać ją na wędlinach, serach i produktach garmażeryjnych. Wiedza, jak szybko powinniśmy skonsumować dany produkt, nie tylko oszczędzi nam rozczarowania z powodu ulatniającego się smaku i aromatu, ale także pozwoli uniknąć zatrucia jedzeniem!
Obszerne kompendium na czas pandemii i nie tylko przygotowała jakiś czas temu nasza dietetyk, Marta Tomaszewska:https://vitalia.pl/Przechowywanie-zywnosci-wazne-informacje
Między innymi z bazy gotowych produktów, którą całkiem nie tak dawno oddaliśmy w ręce naszych użytkowników :) Po bardzo starannej selekcji wybraliśmy aż 100 gotowych alternatyw z dobrym składem, na niemal wszystkie przeciwności losu, jakie mogą Was spotkać.
Widzimy, że nowa opcja bardzo przypadła Wam do gustu, dlatego niewykluczone, że w bazie pojawią się kolejne produkty - koniecznie dajcie znać w komentarzach, jakie jeszcze sklepy powinny pojawić się w jadłospisie diety online Smacznie Dopasowanej!
Komentarze
Martita29
21 sierpnia 2020, 10:20
"Na przykład sięgając po sok na etykiecie będzie napisane, że powstał" Przecież to zdanie nie ma sensu.
mkuklinski
23 września 2020, 12:26
Dziękujemy za słuszną uwagę, już skorygowane!
Aszoo
29 lipca 2020, 11:09
Mi brakuje produktów z Auchan. Pracuję zaraz obok, a nie zawsze mam czas żeby przygotować w domu wszystkie posiłki. Sam pomysł na dania gotowe jest rewelacyjny :)
mkuklinski
31 lipca 2020, 07:55
Dzięki! Auchan chyba jeszcze nie padło nigdzie, dopiszemy do listy i przyjrzymy się :)
AniaT2020
27 lipca 2020, 19:29
Jeżeli chodzi o gotowe produkty to chętnie chciałabym zobaczyc towary np. z dino, stokrotki, carrefour. Jakbyście gdzies zobaczyli ruskie pierogi wersji wege czyli bez tłuszczu zwierzęcego bede wdzięczna. Pozdrawiam.
mkuklinski
28 lipca 2020, 14:13
O, bardzo ciekawe propozycje, dziękujemy :)
Użytkownik4082988
27 lipca 2020, 11:47
dobry kierunek z daniami gotowymi na wyjatkowe sytuacje w tygodniu roboczym! Zobaczcie Tesco i Carrefour do kompletu. Maja uslugi e-zakupow, a w dobie Covidu e-zakupy ciesza sie ogromnym zainteresowaniem.
mkuklinski
28 lipca 2020, 14:12
Dzięki, na pewno zerkniemy! :)
Użytkownik4157136
27 lipca 2020, 11:12
Dzięki za cenne wskazówki co do etykiet, niby człowiek ma swiadomosc, ze powinien je czytac, a potem i tak nic nie rozumie i odpuszcza..
mkuklinski
28 lipca 2020, 14:12
Dokładnie, wiedza nie jest tajemna, nie ma tu skomplikowanych zagadnień, a o niektórych rzeczach szczególnie warto pamiętać :)
Sandroshia2020
27 lipca 2020, 10:10
Artykuł bardzo pomocny. :) Co do ostatniego akapitu, polecam dodać sklep Polomarket.
mkuklinski
27 lipca 2020, 10:54
Super, dzięki, przyjrzymy się :)