Jeżeli ciągle jesteś na etapie ćwiczenia swojej silnej woli, albo po prostu lubisz schrupać coś do ulubionego serialu to niestety nie ma dla Ciebie ratunku... Nie no, spokojnie :) Poniżej znajdziesz listę 7 przekąsek, po które w sytuacji kryzysowej zawsze możesz sięgnąć!
Listę otwiera jedna z najbardziej uniwersalnych, warzywnych propozycji prosto z naszego jadłospisu. Za tytułowe sticksy mogą posłużyć nam tak naprawdę prawie wszystkie warzywa, jakie przyjdą nam do głowy, ale poniżej przedstawiamy kilka najpopularniejszych wariantów. Do tego dwie propozycje dietetycznych dipów :)
Była propozycja na słono, to teraz coś dla fanów słodyczy. Wakacyjna aura i wysokie temperatury nie zawsze sprzyjają naszej silnej woli, zwłaszcza, kiedy ze sklepowej zamrażarki patrzą na nas idealnie schłodzone napoje i lody. Mamy jednak rozwiązanie - domowy, niskokaloryczny sorbet. Jedyne, czego tak naprawdę potrzebujemy to garść ulubionych owoców i blender. Wybieramy owoce słodkie z natury, mniej wodniste (żeby uniknąć krystalizacji wody podczas mrożenia), tniemy je na małe kawałki, mrozimy, wsadzamy do blendera i gotowe. Oto lista najciekawszych, sorbetowych owoców:
Nazwa
Wartość energetyczna (dla 100 g)
Mango
60 kcal
Borówki
57 kcal
Jagody
57 kcal
Maliny
52 kcal
Ananas
50 kcal
Brzoskwinia
39 kcal
Truskawki
32 kcal
Frytki
Frytki uchodzą za jedną z najbardziej kalorycznych i niezdrowych przekąsek. W 100 g smażonych na głębokim oleju ziemniaków znajdziemy ponad 330 kcal, a z reguły zjadamy ich odrobinę więcej. Zgodnie z obietnicą przygotowaliśmy dla Was zdrową alternatywę - frytki, owszem, ale z selera! Ten wariant, dla podobnej porcji, pozwoli na zredukowanie liczby pochłanianych kalorii trzykrotnie do 111 kcal. W wersji z piekarnika jedyne, czego będziemy potrzebować, to: seler, garść ulubionych przypraw i pół łyżki oliwy. Selera musimy obrać i dosyć cienko pokroić, następnie wymieszać z olejem i przyprawami. Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Bób
Pomimo dosyć oryginalnego smaku i zapachu, bób co roku jest jedną z najbardziej wyczekiwanych nowalijek. Z początkiem czerwca, kiedy roślina strączkowa pojawia się w końcu na straganikach i ryneczkach, jej cena potrafi przekroczyć 20 złotych za kilogram. Nie tylko sezonowość bobu uczyniła go towarem nad wyraz pożądanym, ale przede wszystkim jego wartości odżywcze. Jest idealnym źródłem białka dla wegetarian i wegan oraz błonnika - dzięki któremu nawet mała porcja daje uczucie sytości, sodu, żelaza, magnezu, miedzi i witaminy K. Warto jednak pamiętać, że owszem, bób kwalifikuje się do niskokalorycznych, pełnowartościowych przekąsek, ale w mniejszych porcjach - 100 g zielonego warzywa to około 90 kcal. Można go spożywać na surowo, ale nam najbardziej smakuje wersja na miękko - wrzucamy bób do gotowanej wody, dosypujemy szczyptę soli i gotujemy na średnim ogniu 15-20 minut. Należy jednak pamiętać, że roślina w tej postaci utraci część wartości odżywczych. Tutaj także mała ciekawostka prosto z jadłospisu diety Smacznie Dopasowanej: Bruschetta z bobem i papryką (383 kcal)
Bób zalej wrzątkiem i obierz. Następnie ugotuj do miękkości. Rozgnieć go z odrobiną cytryny, oliwą oraz bazylią i pieprzem. Pieczywo podgrzej w piekarniku lub tosterze i posmaruj pastą z bobu. Na kanapce ułóż paprykę.
Chipsy
Tak, tak, dobrze widzicie, propozycja numer pięć to chrupiące chipsiki. W pierwszej kolejności kilka słów na temat oryginału - przykładowo, mała paczka Lay's (30 g) o smaku zielonej cebulki to 160 kcal, większa (100g) to aż 530 kcal, czyli tyle samo co solidny obiad. Do tego klasyczne chipsy zawierają bardzo dużo soli, tłuszczów trans i akrylamidu. Nieznacznie lepiej jest w przypadku Lay’s Prosto z Pieca (15-20% mniej kalorii), ale nadal mówimy o mało sycącym, niezdrowym posiłku. Dlaczego, będąc na diecie, całkowicie rezygnować z tej przekąski, skoro można wprowadzić kilka drobnych modyfikacji? Zmieńmy warzywo i sposób przygotowania, a otrzymamy wartościową, niskokaloryczną przekąskę, idealną do ulubionego serialu na Netflixie.
Służymy przepisami na różne warianty przepysznych chipsów od naszych Vitalijek:
Wybierasz się na rodzinną imprezę lub zwyczajnie naszła Cię ochota na coś słodkiego? Mamy dla Ciebie proste, smaczne i dietetyczne rozwiązanie. Jabłko zaliczane jest do owoców niskokalorycznych, a wartość energetyczna średniej sztuki nie przekracza 80 kcal. Wraz ze skórką zawiera błonnik, witaminy C, A, E, wapń, fosfor, potas i magnez. Oczywiście obróbka termiczna trochę negatywnie wpłynie na wartości odżywcze jabłka, ale nadal mówimy o bardzo zdrowej przekąsce. W zależności od wielkości owocu, wrzucamy go do piekarnika od 25 przy mniejszym i do 45 minut przy większym. Temperatura pieczenia powinna wynosić 180-200 stopni Celsjusza. Dla urozmaicenia smaku warto wykorzystać aromatyczne przyprawy jak cynamon czy imbir, w wariantach delikatnie bardziej kalorycznych dobrymi dodatkami będą orzechy, nasiona czy miód.
Hummus
Warzywna pasta przywędrowała na polski rynek z Bliskiego Wschodu i od kilku lat sukcesywnie podbija nasze serca i żołądki. Ten uniwersalny przysmak na bazie ciecierzycy, znalazł swoje zastosowanie zwłaszcza w dietach wegetariańskich i wegańskich, będąc źródłem nie tylko białka, ale także żelaza, wapnia, selenu, cynku, manganu, fosforu i miedzi. Do tego hummus wspomaga pracę przewodu pokarmowego, ma pozytywny wpływ na układ krążenia, obniża poziom cholesterolu, a za sprawą niskiego indeksu glikemicznego świetnie uzupełni jadłospis diabetyków. Kolejną zaletą jest mnogość zestawień, kombinacji i wariantów z naszą roślinną pastą w roli głównej.Tutaj ciekawa propozycja od Vitalijki:
Do zespołu Vitalii dołączył stosunkowo niedawno, ale już wcześniej z mniejszymi i większymi sukcesami korzystał z diety Smacznie Dopasowanej. Do diety zmusiła go miłość do wysokokalorycznego jedzenia, ma słabość zwłaszcza do pysznego jedzonka z foodtrucków. Wolne chwile poświęca na kryminały (pod każdą postacią) i granie w FIFĘ.
Komentarze
Eternity87
10 sierpnia 2020, 12:36
Świetny artykuł, na pewno będę korzystać z przepisów na przekąski.
Użytkownik4148129
8 lipca 2020, 09:10
marchewkowe sticksy i hummus domowy ulubione
krystyna19777
15 czerwca 2020, 13:00
świetne porady. http://octyjablkowe.blogspot.com/
mycha300
11 czerwca 2020, 02:09
Frytki z batata z rozmarynem z piekarnika, jogurt naturalny z dowolnymi nasionami i orzechami
mkuklinski
11 czerwca 2020, 11:29
Frytki z batata są chyba lepsze od klasycznych :P super :)