1 | CHUDE MIĘSA | wołowina (z wyjątkiem antrykotu i rozbratla, ze względu na dużą zawartość tłuszczu), cielęcina (można przygotować kotlety z kością po wcześniejszym usunięciu tłuszczu), konina (z wyjątkiem łaty). Nie wolno natomiast spożywać jagnięciny i wieprzowiny. |
2 | PODROBY | wątroby: drobiowe, wołowe, cielęce, ozory cielęce lub wołowe (czubek), cynadry. |
3 | RYBY | wszystkie ryby, niezależnie od tego, czy są to ryby tłuste, chude, białe. Mogą być podawane w dowolnej postaci: surowe, pieczone, wędzone lub gotowane (sardynka, makrela, tuńczyk, łosoś, sola, dorsz, dorada, okoń, merlan, reja, pstrąg, miętus). Można również spożywać ryby w konserwach, ważne jednak, aby były to ryby w sosie własnym, a nie np. oleju. |
4 | OWOCE MORZA | Skorupiaki i mięczaki takie jak: krewetki, gambasy, kraby, homary, ostrygi. |
5 | DRÓB | Nie należy spożywać ptaków o płaskich dziobach, czyli kaczek i gęsi. Można za to jeść pozostały drób, jednak należy spożywać go bez skóry (pod skórą znajduje się najwięcej tłuszczu). |
6 | CHUDE WĘDLINY | z zawartością tłuszczu do 4%, czyli prawdziwa chuda szynka, golonka, wędliny z indyka lub wieprzowe, oczywiście chude. Nie należy spożywać wędzonej szynki. |
7 | JAJA | dozwolone są w każdej postaci do dwóch dziennie,nie powinno się przekraczać 4 żółtek tygodniowo jeżeli się ma wysoki cholesterol, natomiast białka można jeść bez ograniczeń . |
8 | CHUDY NABIAŁ | odtłuszczone twarożki, chudy serek wiejski, odtłuszczone mleko, serki homogenizowane, jogurty 0% , najlepiej naturalne (choć można spożywać też owocowe, ale należy się ograniczyć do ilości dwóch takich jogurtów dziennie). |
9 | PŁYNY | Dla uzyskania prawidłowego efektu diety, należy spożywać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie. Najlepiej, jeśli będzie to nisko mineralizowana woda nie gazowana, jednak kawa, herbata, napoje i herbatki owocowe również są dozwolone. |
10 | ŚRODKI WSPOMAGAJĄCE | do słodzenia kawy czy herbaty można użyć słodziku, do przyprawy potraw octu, tymianku, ziół, pietruszki, cebuli, szczypiorku, czosnku oraz innych przypraw, wspomagających trawienie (musztarda, sól ? nie za dużo, cytryna ? jako sok z owocu, ogórki korniszony). Przyprawy dodatkowo wpływają na odczucie sytości. |