Witam.
Zawsze każdy mówił "ja to jestem gruszka, ja to jabłko, a ja to kielich" czy jeszcze coś innego. Ale dopiero na zajęciach o ocenie stanu odżywienia na uczelni dowiedziałam się jak to z tym jest, przynajmniej z grubsza :)
Zacznijmy od wskaźnika WHR (waist hip ratio) czyli obwód talii [cm] / obwód bioder [cm] który informuje nas o miejscu rozmieszczenia tkanki tłuszczowej w organizmie
powinno być GYNOIDALNA i ADROIALNA ale google nieraz źle pokazuje, przepraszam.
1. Typ otłuszczenia androidalny (centralny, typu jabłko) dochodzi do nagromadzenia tkanki tłuszczowej w obrębie jamy brzusznej. charakterystyczna u mężczyzn, gdzie nadmiar tkanki tłuszczowej gromadzi się zwykle wewnątrz jamy brzusznej i najczęściej wywołuje: insulinooporność, cukrzycę typu 2, zaburzenia lipidowe, miażdzycę, zawał serca, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze oraz bezdech senny.
2. Typ otłuszczenia gynoidalny (obwodowy, typu gruszka, pośladkowo-udowy) dochodzi do nagromadzenia tkanki tłuszczowej w obrębie bioder, pośladków i ud. Charakterystyczna dla kobiet, najczęściej powoduje: problemy ortopedyczne oraz żylaki podudzi
Pozdrawiam, AR!