Ostatnio dodane zdjęcia

Ulubione

Sylwetka

Poprzednia Początkowa sylwetka
Obecna Obecna sylwetka
Cel Mój cel

O mnie

Jestem 30 (paro)-latką, której ciało zaczeło żyć swoim życiem. Głównie z powodu zajadania stresu, a poźniej już raczej z podążania za utwalonymi, złymi nawykami. Punktem zwrotnym w mojej otyłości, nie był sam lęk przed konsekwencjami zdrowotnymi, poczucie, że jestem mniej atrakcyjna, czy że nie mam co na siebie założyć, ale fakt, żę zaczełam się zbliżać obwodem pasa do mojego partera! To był szok! A on jest o głowę wyższy! Powiedziałam do siebie: CZAS NA ZMIANY! I oto tu jestem.

Informacje o pamiętniku:

Odwiedzin: 8039
Komentarzy: 66
Założony: 10 lutego 2013
Ostatni wpis: 27 stycznia 2020

Pamiętnik odchudzania użytkownika:
czas.na.zmiane

kobieta, 43 lat, Mk

162 cm, 84.90 kg więcej o mnie

Postanowienie wakacyjne: do 1 lipca osiągnąć 65kg na liczniku

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

27 stycznia 2020 , Komentarze (2)

10 miesięcy temu przeszedł na świat mój 2 syn. Karmiłam piersią więc o odchudzaniu po ciąży nie było mowy. To co zniknęło samoistne było na plus. 

Jakiś czas temu przeszłam Dukana- 2 miesiące. Ubyło mi 8 kg i tak się waga utrzymuje od świąt. 

Dzisiaj zaczynam pierwszy raz w życiu Dietę Cambridge. 

Plan: na 1urodzinki synka (koniec marca) chciałabym zobaczyć na wadze 75kg, czyli - 13kg. TrzTrzymajcie kciuki!

18 lutego 2014 , Komentarze (3)

Temat węglowodanów zaczęłam zgłębiać w ciąży, gdy wykryto u mnie cukrzycę ciążową. Nie chciałam faszerować się chemią na obniżenie cukru i postanowiłam, że będę regulować poziom węglowodanów poprzez dietę.

Lekarz zalecił spożywanie 3 głównych posiłków bazujących na produktach o niskim indeksie glikemicznym i przekąsek, które nie będą przekraczały 10 g węgli w porcji.

Udało się!!! Ciążę donosiłam kontrolując poziom cukru dietą a synek urodził się zdrowy i bez żadnych komplikacji.

 

Więc o co chodzi z tymi węglowodanami???

Węglowodany występują jako cukry proste albo ich polimery:

- cukry proste (w tym glukoza i fruktoza);

- dwucukry czyli oligosacharydy (laktoza - cukier mleczny, sacharoza - cukier);

- polisacharydy (celuloza, glikogen, skrobia, inulina),

Węglowodany dzielmy na przyswajalne i nieprzyswajalne (błonnik pokarmowy).

 

1 gram węglowodanów to 4kcal.

Dorosła osoba powinna spożywać w swej diecie około 50- 70% węglowodanów pochodzących głównie ze skrobi i 10% z cukrów dodanych (sacharozy).

Węglowodany są źródłem energii, błonnika pokarmowego. Jedzone podczas treningu trwającego ok 40 - 60 minut, mogą zwiększyć jego rezultaty.

Natomiast nadmiar węglowodanów prostych, dwucukrów, pożywienia wysokoprzetworzonego, bogatego w cukry i tłuszcze sprawia nie tylko, że nasze ciało tyje, zwiększa się ryzyko wystąpienia cukrzycy insulinozależnej i innych chorób cywilizacyjnych, ale również niszczy kolagen zawarty w skórze!

Po dawce węgli nie tylko będziemy czuli się zmęczeni, ale będziemy też tak wyglądać!

węglowodany dobre vs. węglowodany złe Węglowodany dobre vs węglowodany złe

 

Węglowodany dobre:

  • Owsianka
  • Pełnoziarniste płatki na mleko
  • Pełnoziarniste pieczywo
  • Brązowy ryż
  • Pełnoziarnisty makaron
  • Rośliny strączkowe
  • Kasza
  • Warzywa i owoce

 

Węglowodany złe:

  • Produkty z białej mąki
  • Słodzone napoje
  • Słodycze
  • Ciasta, desery
  • Biały ryż, biały makaron
  • Produkty przetwarzane

 

KETOZA

Diety niskowęglowodanowe obiecują spalanie tłuszczu zamiast glukozy podczas stanu ketozy. Jak to działa?

W dużym uproszczeniu nadmiar węglowodanów - glukozy - składany jest w wątrobie i mięśniach w postaci glikogenu a po przerobieniu odkłada się jako tłuszcz.

W momencie zastosowania diety niskowęglowodanowej, zapasy glikogenu w wątrobie i mieśniach kończą się i nie są uzupełniane, organizm zaczyna produkować ciała ketonowe i spalać tłuszcz zamiast glukozy. 

Nie wszystkie organizmy dobrze funkcjonują podczas ketozy... Do minusów należą: nadmierna produkcja kwasu moczowego, problemy z tarczycą i nerkami, odwodnienie i straty elektrolitów, zmęczenie czy brak energii.

WĘGLOWODANY NETTO A WĘGLOWODANY

Węgle netto odnoszą się do ilości wszystkich węglowodanów minus błonnik i pomagają ocenić jaki wpływ żywność będzie mieć na poziom cukru we krwi.

Jeśli na etykietach produktów nie ma wyróżnionych węglowodanów netto, patrzymy na stosunek błonnika do węgli.

 

INDEKS GLIKEMICZNY

Pokazuje wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu.

Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, powoduje mniejsze wydzielanie hormonu insuliny i pozwala ograniczyć napady głodu.

Wykres cukru-indeks glikemiczny

 

 

 

 

 

 

Najlepiej spożywać produkty, których IG nie przekracza 60. Najlepsze są produkty nie przetworzone i nie gotowane, np. IG marchewki zmienia się po ugotowaniu.

 

Produkty z niskim indeksem glikemicznym

Jaja 0
Kawa, herbata 0
Majonez (jaja, olej, musztarda) 0
Owoce morza 0
Ryby 0
Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.) 0
Śmietana kwaśna 0
Sos sojowy (bez cukru) 0
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy 0
Wino wytrawne (czerwone, białe) 0
Wołowina 0
Ocet 5
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.) 5
Skorupiaki 5
Awokado 10
Agawa (syrop) 15
Agrest złoty 15
Brukselka 15
Cebula 15
Cukinia 15
Cykoria 15
Czarna porzeczka 15
Fasolka pnąca 15
Fasolka szparagowa 15
Grzyby 15
Imbir 15
Kalafior 15
Kapusta 15
Kiełki (fasoli mung, soi, ?) 15
Kiszona kapusta 15
Koper 15
Korniszony (bez cukru) 15
Mączka chleba świętojańskiego 15
Migdały 15
Ogórek 15
Oliwki 15
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistac 15
Orzeszki ziemne (fistaszki) 15
Papryczki Chili 15
Papryka (czerwona, zielona, żółta) 15
Pesto 15
Piniola 15
Por 15
Rabarbar 15
Rzodkiew 15
Sałata 15
Seler naciowy 15
Soja 15
Szczaw 15
Szparagi 15
Szpinak 15
Tofu 15
Zarodki (przenne) 15
Acerola 20
Artiszoki 20
Bakłażan 20
Czekolada gorzka (>80% kakao) 20
Czereśnie 20
Fruktoza 20
Jogurt sojowy 20
Kakao (bez cukru) 20
Karczochy 20
Pędy bambusa 20
Śmietana sojowa 20
Sok cytrynowy (niesłodzony) 20
Sos z tamaryndy (bez cukru) 20
Agrest niebieski 25
Borówki 25
Czekolada gorzka (>70% kakao) 25
Czerwona porzeczka 25
Fasola mung, flagolet 25
Humus 25
Jeżyny 25
Mąka sojowa 25
Maliny 25
Masło migdałowe 25
Masło z orzechów laskowych 25
Pestki z dyni 25
Truskawki 25
Wiśnie 25
Zielona soczewica 25
Buraki surowe czerwone 30
Ciecierzyca gotowana 30
Czerwona soczewica 30
Czosnek 30
Dżem słodzony sokiem owocowym 30
Grejpfrut 30
Gruszka 30
Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung) 30
Mandarynki 30
Marakuja 30
Marchew surowa 30
Marmolada bez cukru 30
Migdałowe mleko 30
Mleczko owsiane (niegotowane) 30
Mleko odtłuszczone w proszku 30
Mleko sojowe 30
Morele świeże 30
Pamelo 30
Pomidory 30
Rzepa, brukiew (surowe) 30
Soczewica żółta 30
Twaróg odtłuszczony 30
Amarant ziarno 35
Biała fasola 35
Brzoskwinie 35
Ciecierzyca z puszki 35
Czarna fasola 35
Drożdże 35
Drożdże piwne 35
Dziki ryż 35
Fasola biała - perłowa, borlotti, czrna, c 35
Figi świeże 35
Granat 35
Groszek zielony 35
Jabłka duszone 35
Jabłka suszone 35
Jabłko (świeże) 35
Jogurt odtłuszczony 35
Kukurydza antyczna indiańska 35
Kwinoa (komosa ryżowa) 35
Lody słodzone fruktozą 35
Mąka z ciecierzycy 35
Musztarda Dijon 35
Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak ) 35
Nektarynki 35
Pigwa 35
Pomarańcze 35
Pomidory suszone 35
Przecier pomidorowy 35
Seler surowy (korzeń) 35
Śliwki 35
Sok pomidorowy 35
Sorbet jabłkowy 35
Słonecznik 35
Wasa? 35


Produkty ze średnim indeksem glikemicznym

Bób niedojrzały/niegotowany 40
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach 40
Fasola z puszki 40
Figi suszone 40
Gryka 40
Kasza gryczana 40
Laktoza 40
Maca (z mąki pp) 40
Makaron z mąki razowej - al dente 40
Marchwiowy sok 40
Masło orzechowe (bez cukru) 40
Mleko kokosowe 40
Morele suszone 40
Otręby (owsiane i pszenne) 40
Owies 40
Pigwa konserwowa (bez cukru) 40
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu) 40
Płatki owsiane (niegotowane) 40
Śliwki suszone 40
Spaghetti al. dente (gotowane 5min) 40
Ananas (świeży) 45
Banany niedojrzałe 45
Chleb pp stostowany 45
Chleb żytni (z mąki pp) 45
Jęczmień (ziarno) 45
kaszka pszenna bulgul 45
Kokos 45
Mąka z pszenicy egipskiej ( kamut) 45
Makaron : typ Capellini 45
Płatki śniadaniowe pełne 45
Ryż basmati brązowy 45
Sok grejpfrutowy (niesłodzony) 45
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony) 45
Tosty z chleba z mąki pełnej 45
Winogrono (zielone i czerwone) 45
Zielony groszek z puszki (bez cukru) 45
Żurawina 45
Bataty - słodkie kartofle 50
Chayote - dyniowaty 50
Chleb orkiszowy 50
Ciasto z mąki pp (bez cukru) 50
Couscous ( pełne ziarno) 50
Jabłkowy sok (niesłodzony) 50
Kiwi 50
Makaron z pszenicy durum 50
Mango 50
Muesli (niesłodzone) 50
Owoce lichee 50
Persymona, kaki 50
Ryż basmati 50
Ryż brązowy 50
Sok ananasowy (świerzy , niesłodzony ) 50
Sok ananasowy (świeży, niesłodzony) 50
Sok jabłkowy (niesłodzony) 50
Sok żurawinowy ( niesłodzony) 50
Surimi ( paluszki krabowe) 50


Produkty z wysokim indeksem glikemicznym

Brzoskwinie z puszki 55
Czerwony ryż 55
Ketchup 55
Maniok 55
Musztarda (z cukrem) 55
Nutella? 55
Papaja 55
Sok winogronowy (niesłodzony) 55
Sok z mango (niesłodzony) 55
Spaghetti (ugotowane na miękko) 55
Sushi 55
Banany dojrzałe 60
Jęczmień dmuchany 60
Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe) 60
Kasza manna 60
Kasztan 60
Lazania (makaron z pszenicy durum) 60
Lody słodzone cukrem 60
Majonez z cukrem 60
Melon 60
Miód 60
Mleko tłuste 60
Morele z puszki 60
Owsianka 60
Pizza 60
Ryż aromatyzowany (jaśminowy?) 60
Ryż długoziarnisty 60
Ananas z puszki 65
Buraki gotowane 65
Chleb "razowy" (z białej mąki) 65
Chleb pełnoziarnisty 65
Chleb żytni z białej mąki 65
Dżem z cukrem 65
Kukurydza 65
Kuskus 65
Mąka kasztanowa 65
Mars?, Snikers?, Nuts?, itp.. 65
Muesli (z cukrem, miodem itp.) 65
Pigwa konserwowa (z cukrem) 65
Rodzynki 65
Syrop klonowy 65
Tamarynda (słodzona) 65
Ziemniaki w mundurkach 65
Amarantus dmuchany 70
Bagietka 70
Biały ryż 70
Biszkopt 70
Brązowy cukier 70
Bułki 70
Chipsy 70
Chleb ryżowy 70
Cukier 70
Daktyle suszone 70
Kasza jęczmienna 70
Kleik 70
Maca (z białej mąki) 70
Mąka kukurydziana 70
Makaron z białej mąki 70
Melasa 70

Napoje (słodzone)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 lutego 2014 , Komentarze (11)

Pozwoliłam sobie na dyspensę w Walentynki... poszliśmy tylko na kawę - moją ulubioną Starbucks Carmel Frappucino z bitą śmietaną i ciasto marchewkowe... Pochłonełam to w sekundę! OMG! To było najgorsze i najgłupsze, co mogłam sobie zafundować, będąc na diecie!  

 

I tak poleciałam po bandzie... nie trzymałam się diety przez 4 dni...

Waga całe szczęście bez zmian...

Powiem tak - bezsensu jest przerywać dietę, bo powrót na właściwą drogę jest trudny i zazwyczaj się go przeciąga. Muszę pamiętać jaki mam cel i nie fisiować, bo są jakieś tam okoliczności...!

14 lutego 2014 , Komentarze (5)

Witam wszystkich.

Dziś o tłuszczach... Temat ciekawy, bo wiadomo, że od nadmiaru tłuszczu w diecie, rośnie nam to i owo. Natmiast odpowiednia proporcja właściwych tłuszczów w diecie jest konieczna do przyswajania składników odżywczych. Tłuszcz rozpuszcza witaminy, wpływa na stan skóry i włosów. Zdrowe tłuszcze trawią się dłużej (orzechy, avocado) a przez co dłużej jesteśmy syci.

JEDEN GRAM TŁUSZCZU TO 9kcal przy czym jeden gram białka czy węglowodanów to 4 kcal. Różnica jest spora!

Jak więc jeść i co jeść by nie przybywało nam niechciane sadełko?

PRODUKTY LIGHT - należy pamiętać, że produkty wysoko prztworzone, zawierające niską ilość tłuszczu mają niższą wartość odżywczą. Tłuszcz jest zastępowany chemią, która często ma podobną kaloryczność, a nawet wyższą, jak sam tłuszcz.

TŁUSZCZE TRANS - utwardzone tłuszcze roślinne (inne nazwy: tłuszcz częściowo utwardzony, utwardzony bądź uwodorniony) powinny być organiczone w naszej codziennej diecie. Tłuszcze trans podnoszą poziom trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL) oraz obniżają poziomu dobrego (HDL). Wzrasta przez to ryzyko chorób serca i cukrzycy. Należy więc unikać:  margaryny, batoników, ciast, ciasteczek, chipsów, paluszków, śmietanek w proszku oraz jedzenia fast food.

Tłuszcze trans powstają również w procesie smażenia (wysoka temperatura). Dlatego przydatna jest wiedza o tym które tłuszcze można spożywać tylko na zimno a na których można smażyć krótko lub długo.

Oleje do stosowania tylko na zimno to: słonecznikowy, lniany, kukurydziany, sojowy, z orzechów włoskich i z pestek dyni.

Oleje do stosowania przy krótkim smażeniu to oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.

Natomiast oleje, które mają wysoką temperaturę dymienia i można na nich smażyć dłużej to: masło klarowane, olej kokosowy, ryżowy lub palmowy. 

 

KALORYCZNOŚĆ TŁUSZCZÓW NASYCONYCH: max 10% dziennej dawki kalorii

1 łyżka masła (12 g tłuszczu, 102 kcal)

1 łyżka oleju kokosowego (14 g tłuszczu, 117 kcal)

szklanka mleka 2% (5 g tłuszczu, 120 kcal)

100 g polędwicy wołowej (3,5 g tłuszczu, 117 kcal)

 

KALORYCZNOŚĆ WIELONASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH (pufa - dobre tłuszcze, które zmianiejszają ryzyko cukrzycy i chorób serca):

1 łyżka oleju: kukurydzianego, słonecznikowego, sojowego, bawełnianego, z orzechów arachidowych, z krokosza balwierskiego, albo innego oleju warzywnego czy orzechowego (14 g tłuszczu, 120 kcal)

 

KALORYCZNOŚĆ JEDNONIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH (mufa - które obniżają poziom złego cholesterolu):

1/4 awokado (7 g tłuszczu, 80 kcal)

10 dużych, zielonych oliwek (4 g tłuszczu, 40 kcal)

1 łyżka masła orzechowego (8 g tłuszczu, 94 kcal)

 

KALORYCZNOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA 3 - zalecana dawka dzienna to 1250 mg!!!!

100 g gotowanego łososia (15,4 g tłuszczu, 228 kcal)

1 puszka sardynek w oleju (11 g tłuszczu, 191 kcal)

orzechy włoskie 50 g (ok. 10 sztuk) (30 g tłuszczu,325 kcal)

 

KALORYCZNOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA 6 - pomagają przyswajać witaminy.

1 łyżka ziaren słonecznika – 15 g (6,5 g tłuszczu, 84,5 kcal)

1 łyżka pestek dyni – 15 g (6,9 g tłuszczu, 83 kcal)

1 łyżka masła migdałowego (9 g tłuszczu, 98 kcal)

 

Dobowe zapotrzebowanie kaloryczne powinno być zaspokajane tłuszczami w 20 - 30 %. Ważna jest również właściwa proporcja tłuszczów omega. Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 powinien wynosić 4-5:1.

żródło: HW Polska

11 lutego 2014 , Komentarze (5)

Witam wszystkich!

Dzisiaj podam Wam przykładowy jadłospis z mojej diety z niskim indeksem glikemicznym. U mnie ta dieta świetnie działa, bo miałam problemy z hyperinsuliną i tylko spozywając male ilość węgli, widzę efekty.

Przy tej diecie staram się wysypiać, co jest trudne przy 2 miesięcznym maluchu i nie stresować się za bardzo. Nie mogę jeszcze ćwiczyć intensywanie, bo miałam cc, ale spacery jak najbardziej uskuteczniam :)

Oto przykład:

DZIEN 1

sniadanie: szklanka wody z cytryną, kawa z mlekiem, otręby owsiane na mleku, 2 jabłka,

lunch: szklanka wody z cytryną, 1/2 saszetki ryżu pełnoziarnistego z 2 uduszonymi na oliwie pomidorami + zioła;

kolacja: szklanka wody z cytryną, mozzarella z pomidorami, olej z oliwek i zioła

do tego duże ilości wody mineralnej i zielonej herbaty, na przegryzienie jabłko, marchewka - trzeba uważać z ilością, bo mają wysoki IG,

DZIEŃ 2

śniadanie: szklanka wody z cytryną, kawa z mlekiem, 2 jajka na twardo;

lunch: szklanka wody z cytryną, pierś z kurczaka z ziołami na oliwie, pomidor;

kolacja: szkolanka wody z cytryną, dorsz pieczony w rękawie, duszone pieczarki

 

NIGDY NIE PRZELICZAŁAM KALORYCZNOŚCI tej diety, ale myślę, że oscyluje wokół 1200- 1500kcal, co w moim przypadku oznacza redukcję :)

 

7 lutego 2014 , Komentarze (4)

 Lauren Slayton w The Little Book of Thin mówi, że jeśli pomimo prawidłowego żywienia i uprawiania ćwiczeń, metabolizm nie przyśpiesza, trzeba:

1. PIĆ ZIMNĄ WODĘ! jak wiadomo, woda ("płyny") są nie zbędna do życia, wypłukiwania toksyn. Jednak ciepła woda z cytryną czy ciepła herbata nie przyśpieszą tak metabolizmu jak zimna woda;

2. ZWIĘKSZYĆ POZIOM WIT D w organizmie, albo poprzez suplementacje albo wystawianie się na słoneczko. Niski poziom wit. D odpowiada za wysoki poziom grenliny - hormonu, ktory reguluje uczucie głodu;

3. WPROWADZIĆ TRENING SIŁOWY do  treningu cardio,

4. UTRZYMAĆ 12 GODZ BEZ JEDZENIA ( czas snu ) - czyli należy unikać przekąsek w nocy i nie należy jeść śniadania przed porannym treningiem,

5. ZWIĘKSZYĆ POZIOM KOFEINY- kawa, zielona herbata

6.SPAĆ NIEPRZERWALNIE PRZYNAJMNIEJ 7 GODZIN DZIENNIE, ponieważ niewielka ilość snu, bądź nieregularny sen powoduje, że czujemy się bardziej głodni a przez to jemy więcej,

7. ZMNIEJSZYĆ POZIOM KORTYZOLU - hormonu stresu, ktory przyczynia się do magazynowania tłuszczu - czyli wiecej relaxu!

8. unikać produktów pryskanych pestycydami, ponieważ niektóre pestycydy zaburzają fukcjonowanie ukladu endorynologicznego.

 

 

 

6 lutego 2014 , Komentarze (3)

Jakis dół mnie dzisiaj dopadł. Może to ta pogoda... Wieje strasznie, deszcz zacina az się nie chce głowy z domu wychylać... Dotąd prostym rozwiązaniem było by pewnie zjedzenie jakiegoś serniczka do czerwonego winka... ale nie! Nie mogę się poddać!

Staram się myśleć tylko o tym jaki mam cel.... by wyjść wreszcie z ciała grubaski...

 

 

3 lutego 2014 , Komentarze (4)

Udało się już zrzucić łącznie 14.6kg z czego na samej diecie 3.6kg. Czuje się lżej, choć jeszcze długa droga przede mną do upragnionego celu. Na razie zostało mi tylko 0.9kg do wagi sprzed ciąży - mój pierwszy kamień milowy!!!  Nie zły rezultat w 8 tygodni od porodu :D i w trakcie @

Teraz dążę do 80kg. Mam nadzieję, że uda się to osiągnąć w 3 tygodnie.

Dzisiaj rozpoczynam kolejną dwutygodniówkę z niskim indeksem glikemicznym. Przez najbliższe 2 tyg mam się oczyszczać, bo do każdego posiłku jest szklanka wody z cytryną.

 

27 stycznia 2014 , Komentarze (2)

Minął pierwszy tydzień diety z wynikiem -1.9kg. Liczyłam wprawdzie na więcej, ale wiem, że jest to zdrowa utrata wagi.

W ciąży rozwineła się u mnie cukrzyca ciążowa, którą regulowałam dietą, więc pewne nawyki żywieniowe zaczełam uskuteczniać już wtedy. Być może dlatego właśnie spadek wagi nie jest większy, bo nie ma tego "efektu szoku" dla organizmu w związku ze zmianą sposobu żywienia.

Jedyne co mnie martwi, to ilość posiłków na diecie, która zresztą opracował dietetyk. Przez cały dzień spożywam tylko 3 posiłki składające sie z produktów o niskim indeksie glikemicznym i prawdę mówiąc JESTEM GŁODNA.

Co do ruchu, to jedyne na co sobie pozwoliłam po cesarce, jak dotąd, to spacery z moim synkiem. W tym tygodniu pójdę na basen.

Drugi tydzień przede mną! Do boju!

19 stycznia 2014 , Komentarze (5)

Okres połogu dobiega końca. W ciąży dobiłam do 101 kg! lol! Dzisiaj w 6 tygodni po porodzie waże 90kg.  Jeszcze długa droga przede mną do wymarzonego celu.

Niestety nie mam pokarmu, by karmić mojego synka, więc postanowiłam, że od jutra zaczynam dietę. Wszystkie składniki przygotowane na kolejne 3 dni.

Kibicujcie mi!! Proszę! Potrzebuje wytrwałości i dobrej karmy :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.