Temat węglowodanów zaczęłam zgłębiać w ciąży, gdy wykryto u mnie cukrzycę ciążową. Nie chciałam faszerować się chemią na obniżenie cukru i postanowiłam, że będę regulować poziom węglowodanów poprzez dietę.
Lekarz zalecił spożywanie 3 głównych posiłków bazujących na produktach o niskim indeksie glikemicznym i przekąsek, które nie będą przekraczały 10 g węgli w porcji.
Udało się!!! Ciążę donosiłam kontrolując poziom cukru dietą a synek urodził się zdrowy i bez żadnych komplikacji.
Więc o co chodzi z tymi węglowodanami???
Węglowodany występują jako cukry proste albo ich polimery:
- cukry proste (w tym glukoza i fruktoza);
- dwucukry czyli oligosacharydy (laktoza - cukier mleczny, sacharoza - cukier);
- polisacharydy (celuloza, glikogen, skrobia, inulina),
Węglowodany dzielmy na przyswajalne i nieprzyswajalne (błonnik pokarmowy).
1 gram węglowodanów to 4kcal.
Dorosła osoba powinna spożywać w swej diecie około 50- 70% węglowodanów pochodzących głównie ze skrobi i 10% z cukrów dodanych (sacharozy).
Węglowodany są źródłem energii, błonnika pokarmowego. Jedzone podczas treningu trwającego ok 40 - 60 minut, mogą zwiększyć jego rezultaty.
Natomiast nadmiar węglowodanów prostych, dwucukrów, pożywienia wysokoprzetworzonego, bogatego w cukry i tłuszcze sprawia nie tylko, że nasze ciało tyje, zwiększa się ryzyko wystąpienia cukrzycy insulinozależnej i innych chorób cywilizacyjnych, ale również niszczy kolagen zawarty w skórze!
Po dawce węgli nie tylko będziemy czuli się zmęczeni, ale będziemy też tak wyglądać!
Węglowodany dobre:
- Owsianka
- Pełnoziarniste płatki na mleko
- Pełnoziarniste pieczywo
- Brązowy ryż
- Pełnoziarnisty makaron
- Rośliny strączkowe
- Kasza
- Warzywa i owoce
Węglowodany złe:
- Produkty z białej mąki
- Słodzone napoje
- Słodycze
- Ciasta, desery
- Biały ryż, biały makaron
- Produkty przetwarzane
KETOZA
Diety niskowęglowodanowe obiecują spalanie tłuszczu zamiast glukozy podczas stanu ketozy. Jak to działa?
W dużym uproszczeniu nadmiar węglowodanów - glukozy - składany jest w wątrobie i mięśniach w postaci glikogenu a po przerobieniu odkłada się jako tłuszcz.
W momencie zastosowania diety niskowęglowodanowej, zapasy glikogenu w wątrobie i mieśniach kończą się i nie są uzupełniane, organizm zaczyna produkować ciała ketonowe i spalać tłuszcz zamiast glukozy.
Nie wszystkie organizmy dobrze funkcjonują podczas ketozy... Do minusów należą: nadmierna produkcja kwasu moczowego, problemy z tarczycą i nerkami, odwodnienie i straty elektrolitów, zmęczenie czy brak energii.
WĘGLOWODANY NETTO A WĘGLOWODANY
Węgle netto odnoszą się do ilości wszystkich węglowodanów minus błonnik i pomagają ocenić jaki wpływ żywność będzie mieć na poziom cukru we krwi.
Jeśli na etykietach produktów nie ma wyróżnionych węglowodanów netto, patrzymy na stosunek błonnika do węgli.
INDEKS GLIKEMICZNY
Pokazuje wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu.
Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, powoduje mniejsze wydzielanie hormonu insuliny i pozwala ograniczyć napady głodu.
Najlepiej spożywać produkty, których IG nie przekracza 60. Najlepsze są produkty nie przetworzone i nie gotowane, np. IG marchewki zmienia się po ugotowaniu.
Produkty z niskim indeksem glikemicznym
Jaja | 0 | Kawa, herbata | 0 | Majonez (jaja, olej, musztarda) | 0 | Owoce morza | 0 | Ryby | 0 | Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.) | 0 | Śmietana kwaśna | 0 | Sos sojowy (bez cukru) | 0 | Tłuszcz roślinny/zwierzęcy | 0 | Wino wytrawne (czerwone, białe) | 0 | Wołowina | 0 | Ocet | 5 | Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.) | 5 | Skorupiaki | 5 | Awokado | 10 | Agawa (syrop) | 15 | Agrest złoty | 15 | Brukselka | 15 | Cebula | 15 | Cukinia | 15 | Cykoria | 15 | Czarna porzeczka | 15 | Fasolka pnąca | 15 | Fasolka szparagowa | 15 | Grzyby | 15 | Imbir | 15 | Kalafior | 15 | Kapusta | 15 | Kiełki (fasoli mung, soi, ?) | 15 | Kiszona kapusta | 15 | Koper | 15 | Korniszony (bez cukru) | 15 | Mączka chleba świętojańskiego | 15 | Migdały | 15 | Ogórek | 15 | Oliwki | 15 | Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistac | 15 | Orzeszki ziemne (fistaszki) | 15 | Papryczki Chili | 15 | Papryka (czerwona, zielona, żółta) | 15 | Pesto | 15 | Piniola | 15 | Por | 15 | Rabarbar | 15 | Rzodkiew | 15 | Sałata | 15 | Seler naciowy | 15 | Soja | 15 | Szczaw | 15 | Szparagi | 15 | Szpinak | 15 | Tofu | 15 | Zarodki (przenne) | 15 | Acerola | 20 | Artiszoki | 20 | Bakłażan | 20 | Czekolada gorzka (>80% kakao) | 20 | Czereśnie | 20 | Fruktoza | 20 | Jogurt sojowy | 20 | Kakao (bez cukru) | 20 | Karczochy | 20 | Pędy bambusa | 20 | Śmietana sojowa | 20 | Sok cytrynowy (niesłodzony) | 20 | Sos z tamaryndy (bez cukru) | 20 | Agrest niebieski | 25 | Borówki | 25 | | | Czekolada gorzka (>70% kakao) | 25 | Czerwona porzeczka | 25 | Fasola mung, flagolet | 25 | Humus | 25 | Jeżyny | 25 | Mąka sojowa | 25 | Maliny | 25 | Masło migdałowe | 25 | Masło z orzechów laskowych | 25 | Pestki z dyni | 25 | Truskawki | 25 | Wiśnie | 25 | Zielona soczewica | 25 | Buraki surowe czerwone | 30 | Ciecierzyca gotowana | 30 | Czerwona soczewica | 30 | Czosnek | 30 | Dżem słodzony sokiem owocowym | 30 | Grejpfrut | 30 | Gruszka | 30 | Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung) | 30 | Mandarynki | 30 | Marakuja | 30 | Marchew surowa | 30 | Marmolada bez cukru | 30 | Migdałowe mleko | 30 | Mleczko owsiane (niegotowane) | 30 | Mleko odtłuszczone w proszku | 30 | Mleko sojowe | 30 | Morele świeże | 30 | Pamelo | 30 | Pomidory | 30 | Rzepa, brukiew (surowe) | 30 | Soczewica żółta | 30 | Twaróg odtłuszczony | 30 | Amarant ziarno | 35 | Biała fasola | 35 | Brzoskwinie | 35 | Ciecierzyca z puszki | 35 | Czarna fasola | 35 | Drożdże | 35 | Drożdże piwne | 35 | Dziki ryż | 35 | Fasola biała - perłowa, borlotti, czrna, c | 35 | Figi świeże | 35 | Granat | 35 | Groszek zielony | 35 | Jabłka duszone | 35 | Jabłka suszone | 35 | Jabłko (świeże) | 35 | Jogurt odtłuszczony | 35 | Kukurydza antyczna indiańska | 35 | Kwinoa (komosa ryżowa) | 35 | Lody słodzone fruktozą | 35 | Mąka z ciecierzycy | 35 | Musztarda Dijon | 35 | Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak ) | 35 | Nektarynki | 35 | Pigwa | 35 | Pomarańcze | 35 | Pomidory suszone | 35 | Przecier pomidorowy | 35 | Seler surowy (korzeń) | 35 | Śliwki | 35 | Sok pomidorowy | 35 | Sorbet jabłkowy | 35 | Słonecznik | 35 | Wasa? | 35 | |
Produkty ze średnim indeksem glikemicznym
Bób niedojrzały/niegotowany | 40 | Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach | 40 | Fasola z puszki | 40 | Figi suszone | 40 | Gryka | 40 | Kasza gryczana | 40 | Laktoza | 40 | Maca (z mąki pp) | 40 | Makaron z mąki razowej - al dente | 40 | Marchwiowy sok | 40 | Masło orzechowe (bez cukru) | 40 | Mleko kokosowe | 40 | Morele suszone | 40 | Otręby (owsiane i pszenne) | 40 | Owies | 40 | Pigwa konserwowa (bez cukru) | 40 | Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu) | 40 | Płatki owsiane (niegotowane) | 40 | Śliwki suszone | 40 | Spaghetti al. dente (gotowane 5min) | 40 | Ananas (świeży) | 45 | Banany niedojrzałe | 45 | Chleb pp stostowany | 45 | Chleb żytni (z mąki pp) | 45 | Jęczmień (ziarno) | 45 | kaszka pszenna bulgul | 45 | Kokos | 45 | Mąka z pszenicy egipskiej ( kamut) | 45 | | | Makaron : typ Capellini | 45 | Płatki śniadaniowe pełne | 45 | Ryż basmati brązowy | 45 | Sok grejpfrutowy (niesłodzony) | 45 | Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony) | 45 | Tosty z chleba z mąki pełnej | 45 | Winogrono (zielone i czerwone) | 45 | Zielony groszek z puszki (bez cukru) | 45 | Żurawina | 45 | Bataty - słodkie kartofle | 50 | Chayote - dyniowaty | 50 | Chleb orkiszowy | 50 | Ciasto z mąki pp (bez cukru) | 50 | Couscous ( pełne ziarno) | 50 | Jabłkowy sok (niesłodzony) | 50 | Kiwi | 50 | Makaron z pszenicy durum | 50 | Mango | 50 | Muesli (niesłodzone) | 50 | Owoce lichee | 50 | Persymona, kaki | 50 | Ryż basmati | 50 | Ryż brązowy | 50 | Sok ananasowy (świerzy , niesłodzony ) | 50 | Sok ananasowy (świeży, niesłodzony) | 50 | Sok jabłkowy (niesłodzony) | 50 | Sok żurawinowy ( niesłodzony) | 50 | Surimi ( paluszki krabowe) | 50 | |
Produkty z wysokim indeksem glikemicznym
Brzoskwinie z puszki | 55 | Czerwony ryż | 55 | Ketchup | 55 | Maniok | 55 | Musztarda (z cukrem) | 55 | Nutella? | 55 | Papaja | 55 | Sok winogronowy (niesłodzony) | 55 | Sok z mango (niesłodzony) | 55 | Spaghetti (ugotowane na miękko) | 55 | Sushi | 55 | Banany dojrzałe | 60 | Jęczmień dmuchany | 60 | Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe) | 60 | Kasza manna | 60 | Kasztan | 60 | Lazania (makaron z pszenicy durum) | 60 | Lody słodzone cukrem | 60 | Majonez z cukrem | 60 | Melon | 60 | Miód | 60 | Mleko tłuste | 60 | Morele z puszki | 60 | Owsianka | 60 | Pizza | 60 | Ryż aromatyzowany (jaśminowy?) | 60 | Ryż długoziarnisty | 60 | Ananas z puszki | 65 | Buraki gotowane | 65 | Chleb "razowy" (z białej mąki) | 65 | Chleb pełnoziarnisty | 65 | Chleb żytni z białej mąki | 65 | Dżem z cukrem | 65 | Kukurydza | 65 | Kuskus | 65 | Mąka kasztanowa | 65 | Mars?, Snikers?, Nuts?, itp.. | 65 | Muesli (z cukrem, miodem itp.) | 65 | Pigwa konserwowa (z cukrem) | 65 | Rodzynki | 65 | Syrop klonowy | 65 | Tamarynda (słodzona) | 65 | Ziemniaki w mundurkach | 65 | Amarantus dmuchany | 70 | Bagietka | 70 | Biały ryż | 70 | | | Biszkopt | 70 | Brązowy cukier | 70 | Bułki | 70 | Chipsy | 70 | Chleb ryżowy | 70 | Cukier | 70 | Daktyle suszone | 70 | Kasza jęczmienna | 70 | Kleik | 70 | Maca (z białej mąki) | 70 | Mąka kukurydziana | 70 | Makaron z białej mąki | 70 | Melasa | 70 | Napoje (słodzone) | |
fitnessmania
2 kwietnia 2017, 17:50Dziewczyny w odchudzaniu najważniejsza jest motywacja, ja np oglądam codziennie zdjęcia przed i po odchudzaniu, to mi daje niezłego powera, wam też to radzę, wpiszcie sobie w google - odchudzanie przed i po by Sasetka
Elizabeth250
19 lutego 2014, 10:33Dieta jest w wiekszosci przypadkow duzo lepszym i bezpieczniejszym rozwiazaniem niz lekarstwa. To bylo na pewno duzo lepsze rozwiazanie dla dziecka :)
PuszystaMamuska
19 lutego 2014, 07:04Bardzo przydatne informacje. Tez mialam w ciazy cukrzyce i tez regulowalam ja dieta. Udalo sie unormowac cukier i donosic bezpiecznie ciaze. Pozdr.