Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
"Cały ten cukier"


Obejrzałam właśnie z mężem film polecony przez Roogirl "Cały ten cukier". Jesteśmy z mężem w szoku! Cukier jest prawie wszędzie, obecnie na ~ 80% półkach w postaci róznych artykułow spożywczych w sklepach. Wiedziałam, że cukier jest w wielu artykułach spożywczych, stąd czytam etykiety, ale nie zdawałam sobie sprawy ze skali tematu, nie tematu----ze skali PROBLEMU.....Film ten pokazuje też, że jedząc nawet tą samą kaloryczność dziennie, ale w innym mixie czyli więcej węglowodanów (cukrów) ---> TYJEMY. I na odwrót, zachowując tą samą kaloryczność ale zmieniając mix typu dostarczanego jedzenia-warzywa, orzechy, nabiał i mięso itd---dostarczamy organizmowi właściwych składnikow odżywczych, nie mamy ochoty na przekąski i ...CHUDNIEMY jedzeniem... Czyli kaloryczność jest ważna, ale NIE NAJWAŻNIEJSZA. Udowodniony został  syndrom odrzucenia cukru---ból głowy, niewyspanie, ciągła chęć zaspokojenia na słodkie, jako czas transformacji przejścia ze starych nawyków na zdrowe nawyki, ale stan, który po jakimś czasie przechodzi, 

Moi drodzy, mocno polecam również ten film, jeśli chcemy/chcecie nabrać zdrowych nawyków, odejść od nałogu---tak NAŁOGU CUKROWEGO i chudnąć  samym jedzeniem :) Super edukacyjny film, pokazujący poza elementami zdrowia jak nasz świat jest rządzony przez światowe koncerny spożywcze.

  • diuna84

    diuna84

    24 kwietnia 2017, 10:41

    OBEJRZAŁAM WCZORAJ. nic nowego się nie dowiedziałam- a ciężko jak !!!!!! się z tego wyzwolić. Jedno jest pewne odświeżyłam sobie pamięć ! Może coś pomoże.

  • Florentinaa

    Florentinaa

    2 lutego 2017, 21:51

    Oj tak.

    • EwaFit

      EwaFit

      2 lutego 2017, 21:58

      :) cała prawda :)

    • Florentinaa

      Florentinaa

      2 lutego 2017, 22:07

      Obejrze to jeszcze raz, przekonałas mnie

  • aenne

    aenne

    31 stycznia 2017, 13:23

    Obejrzałam ten film z dużym zainteresowaniem i też nie miałam pojęcia o pojęciu. Pozdrawiam

    • EwaFit

      EwaFit

      31 stycznia 2017, 21:40

      Minęło parę dni, a ja jestem nadal pod wrażeniem tego filmu. Zakodowałam sobie parę rzeczy w głowie i się ich trzymam. Juz wiem, ze warto :) pzdr!

  • MirandaMarianna

    MirandaMarianna

    30 stycznia 2017, 15:19

    No niestety czasami takie dokumenty otwierają oczy. Moja zasada to im mniej składników w potrawie tym lepiej czyli np. Surowe ogórki z jogurtem maja 2 składniki a gotowa lasagna? Nie wiadomo :) powodzenia

    • EwaFit

      EwaFit

      30 stycznia 2017, 18:50

      Masz rację. Najlepsze sa proste dania, najlepiej zrobione samemu, z wlasnoręcznie zrobionymi dodatkami. pzdr!

  • Naturalna!

    Naturalna! (Redaktor)

    29 stycznia 2017, 20:36

    czytałam książkę. o rujnującej działalności cukru wiedziałam i odczuwałam tego skutki, mimo to jadłam, bo wpadłam w uzaleznienie. to dopiero była jazda. z nałogu wychodziłam kilka lat :( ostatni rok 2016 był bezcukrowy :) też tak samo!!!

    • EwaFit

      EwaFit

      29 stycznia 2017, 20:39

      Wazne, aby być świadomym z dolegliwości związnaych z cukrem. To pierwszy, najważnijeszy krok w stronę lepszego samopoczucia i zdrowia!

  • lukrecja1000

    lukrecja1000

    29 stycznia 2017, 16:55

    Tak Ewo to co teraz producenci robia z zywnoscia to dramat..Dla nich liczy sie tylko zysk,a nie zdrowie ludzi ,ktorych karmia...W pogoni za codziennym zyciem zadko patrzymy na skladniki z czego zrobione sa produkty zywnosciwe dostepne w przecietnym markecie...Ja takze zauwazylam ,ze jem duzo mniej niz kiedys a jednak jesli siegam po te wszystkie ,,wynalazki,,to moja waga idzie drastycznie w gore.Ostatnio kupilam dziwne mrozone warzywa...Mimo ,ze gotowalam je na parze w wodzie bylo bardzo duzo tluszczu.Pamietam z lat mojego dziecinstwa smak zwyklego chleba,masla,mleka ,jaj,wedlin...Pamietam ,ze w tamtych czasach wszyscy byli szczupli..A teraz juz mlodziez i dzieci maja problem z nadwaga.Gdy mam wiecej czasu w domu staram sie by to co gotuje bylo jak najbardziej proste i bez zbednego obciazenia ulepszaczami smakowymi.Pozdrawiam Cie cieplutko.Mnie powalila grypa a teraz mam zapalenie pluc.Buziaki ,uwazaj na wredne wirusy .slyszalam ,ze w Polsce grasuje grypa.Buziaki Julita:-)

    • EwaFit

      EwaFit

      29 stycznia 2017, 17:56

      Zgadzam się z Tobą. Powiem Ci, dzisiaj zrobiłam duszonki z piekarnika, wyszły pyszne! Z mnóstwem papryki i dobrą kiełbasą (szukałam kielbasy bez konserwantów i cukru). Własnorecznie robione jedzenie w niczym nie dorówna temu kupnemu. Nawet zrobione swoje ciasto (dzisiaj na prośbę córki zrobiłam, tiramisu, z własnoręcznie robionym biszkoptem i masa z serka mascarpone)---wiem, ma cukier (i zjadłam maleńki kawałek na spróbowanie, bo ja nie lubię słodkości ). Ale co najważniejsze---WIEM, CO JEM->>>Bez chemii, bez konserwantów. Julita----o rany, zmartwiłaś mnie swoją chorobą. Mam nadzieję, że mróz u Was zelżał, wieć temperaturę też w mieszkaniu masz wyższą, abyś mogła się szybciej wykurować. Na pewno musisz to wyleżeć. Leż więc. Mam nadzieję, że u męża lepiej, i że może się chociaż trochę Tobą w wolnym czasie opiekować. Mocno i gorąco ściskam!

  • moderno

    moderno

    29 stycznia 2017, 11:23

    Słyszałam o tym filmie już jakiś czas temu . Obejrzę go na pewno . Mam nadzieję , że wstrząśnie mną na tyle silnie , że słodyczy nie będę tykać

    • EwaFit

      EwaFit

      29 stycznia 2017, 17:44

      Dobrego i pożytecznego oglądania :)

  • Anika2101

    Anika2101

    29 stycznia 2017, 10:45

    Film daje do myślenia. Zgadzam się ,że jedzenie ma duży wpływ na nasz organizm 80% powina to być dieta 20% ćwiczenia. Wiesz ,ostatnio zwróciłam uwagę ile potrzebujemy węglowodanów, tłuszczy i białka do prawidłowego funkcjonowania . Kalorie nie są najważniejsze jedząc sery orzechy i avocado zwiększysz kaloryczność i schudniesz zjesz dużo warzyw również ale dołozysz płatki i inne produkty z dużą zawartością cukru nawet jogurty light są zdradliwe i przy niskiej kaloryczności waga nie spadnie. Ważne aby utrzymać wyrzut insuliny na jednakowym poziomie. Miłego dnia Ci życzę x

    • EwaFit

      EwaFit

      29 stycznia 2017, 17:44

      Całkowicie się z Tobą zgadzam. Węglowodany nam wystarczą tylko z owoców, ale tych jedzonych w calości (z uwagi na błonnik, aby nie jeść ich za dużo). Poza tym, cukry nie sa nam potrzebne. Czytałam o wyrzutach insuliny, wskażniku IG i też zgadzam się z Tobą :) mocno pozdrawiam!

  • lodyczekoladowe

    lodyczekoladowe

    29 stycznia 2017, 08:32

    Polecam książkę cukier cichy zabójca:)

    • EwaFit

      EwaFit

      29 stycznia 2017, 09:13

      Dziękuję za info :)

  • mmm25

    mmm25

    29 stycznia 2017, 03:08

    Oglądałam jakiś czas temu i mocno mną wstrząsnął.

    • EwaFit

      EwaFit

      29 stycznia 2017, 09:12

      To tak jak mnie. Mimo że wiedziałam że cukier jest szkodliwy to nie zdawałam sobie sprawy ze skali problemu i skali wpływu negatywnego cukru na organizm

  • BozaKrowa

    BozaKrowa

    28 stycznia 2017, 22:07

    Oglądałam.. film daje do myślenia..

    • EwaFit

      EwaFit

      28 stycznia 2017, 22:16

      Tak. Mną i mężem wstrząsnął...nie do wiary jak jedzenie ma wplyw na zdrowie i nasze samopoczucie. Pozdrawiam!

    • EwaFit

      EwaFit

      29 stycznia 2017, 09:09

      Komentarz został usunięty

  • Osobkazozz

    Osobkazozz

    28 stycznia 2017, 20:49

    Faktem jest że cukier uzależnia, wiem to po sobie - jeżeli cały dzień nie skuszę się na słodycze to bez większych problemów daję sobie radę. Gorzej jak już sobie pozwolę - to wtedy idzie już lawinowo :(

    • EwaFit

      EwaFit

      28 stycznia 2017, 21:21

      Cukier jak każdy nałóg uzależnia...wiele osób to potwierdza, nawet tutaj na V, nawet tutaj podczas umieszczania komentarzy pod tym wpisem...życzę nam świadomych wyborów jedzeniowych :)

  • kasperito

    kasperito

    28 stycznia 2017, 18:15

    Filmu nie oglądałam, będę miała co oglądać wieczorem :-) natomiast dawno zrobiłam zmiany, czytam etykiety, coraz mniej przez to kupuje w sklepie. Nie jem przetworzonego kupnego jedzenia to gdzieś od 4 lat. Nie je słodyczy kupowanych, wyjątek dobra gorzka czekolada. Nie jem ptasiego mleczka kasztanków moich ulubionych. Nie kupuje wędlin bo tam cukier, białko sojowe i inne super dodatki które mi szkodzą. cukru rafinowanego nie jem ja i mój syn, mąż skusi się jak zje ciasto od koleżanek w pracy. tak cukier uzależnia ale tak samo boli głowa po odstawieniu kawy, jeśli się ją piło.

    • EwaFit

      EwaFit

      28 stycznia 2017, 19:45

      Gratulację Twoich wyborów :) To jest kierunek, do którego zmierzam....być świadomym konsumentem, który dokonuje dobrych wyborów, aczkolwiek dobrych majac na uwadze właściwą wiedzę, a ta myślę, jest rzadko propagowana ....

    • piekna.i.mloda

      piekna.i.mloda

      28 stycznia 2017, 23:10

      najlepiej kupowac produkty, ktore maja w skladzie tylko jeden skladnik :)) i nie jest to cukier.:))

    • kasperito

      kasperito

      29 stycznia 2017, 12:38

      dokładnie, im mniej składników tym lepiej, tego się trzymam :-)

  • zlotonaniebie

    zlotonaniebie

    28 stycznia 2017, 17:40

    Cukier to takie pojemne słowo- co innego cukry proste w owocach i warzywach, a co innego syropy glukozowo- fruktozowy dodawany niemal wszędzie. Ciężko z tym walczyć mimo czytania etykiet. Ja ostatnio odstawiłam moje ukochane mleko kokosowe, bo w składzie był cukier. Muszę poczytać czy wszystkie mleka tak maja, czy to zależy od firmy.

    • EwaFit

      EwaFit

      28 stycznia 2017, 19:40

      Zgadzam się z Tobą. Cukier jest na potrzebny, zwłaszcza ten z owoców, ale owoców które jemy w całości, z błonnikiem, jak tez jest przedstawione w filmie....natomiast ten cukier dodawany do spożywki to koszmar. Myslę cały czas, aby nie dac się zwariować, ale być świadomym konsumentem

    • Osobkazozz

      Osobkazozz

      28 stycznia 2017, 20:54

      Mleko kokosowe możesz zrobić sama :) Wystarczy, że 200 g wiórków kokosowych zalejesz na noc ok 1 litrem wody rano podgrzewasz wszystko do około 60 stopni, a następnie blendujesz masę mikserem przez kilka minut. Na sitko wykładasz gazę, przelewasz masę i odciskasz wiórki Gotowe :) Przechowuje się je w lodówce - rozwarstwienie jest normalne ;P

    • EwaFit

      EwaFit

      28 stycznia 2017, 21:23

      Dobry pomysl na własne mleko kokosowe, musze spórbować do zup , dzięki :)

    • roogirl

      roogirl

      28 stycznia 2017, 22:21

      Są mleka bez cukru w składzie, takie super naturalne z samego kokosu, ale jak dla mnie nie nadają się np. do kawy, bo się rozwarstwiają. Te z większą ilością chemii w składzie mają lepszą konsystencję.

    • kasperito

      kasperito

      28 stycznia 2017, 22:33

      domowe kokosowe robiłam i robię :-) do kawy można choć ja już nie pije kawy dodać mleczko kokosowe marki Real Thai - brązowe opakowanie, kartonik 250 ml w Tesco jedyne bez chemii które ja spotkałam , żadnych dodatków. Ja używam jako śmietany bo nie jem nabiału,.

    • zlotonaniebie

      zlotonaniebie

      29 stycznia 2017, 06:32

      Dziękuję za wszystkie rady na temat mleka kokosowego. Kawę piję z mlekiem, i póki co, nie mam w planach z jej rezygnacji, bo ranek bez kawy to nie ranek :) Poszukam tego mleka gotowego, które polecacie, a jak nie to spróbuję zrobić, choć to rozwarstwianie mnie martwi, bo lubię jak kawa dobrze wygląda :)

  • MagiaMagia

    MagiaMagia

    28 stycznia 2017, 15:09

    probuje detox cukrowy od 6 stycznia... ale ten pomysl nadal brzmi jak niedoscigniony ideal. Film obejrze dzis na dobranoc ;)

    • EwaFit

      EwaFit

      28 stycznia 2017, 19:38

      uważam, że nie chodzi o całkowicie odstawienie cukru....raczej o nasze świadome wybory....zamiast jogurtu owocowego-jogurt naturalny. Zamiast słodkich napojów do picia-pić najzwyklejszą wodę a zamiast kupnych sosów do obiadu czy mięs, robić swoje sosy.....

    • MagiaMagia

      MagiaMagia

      28 stycznia 2017, 19:58

      to ja jestem krok dalej: walcze dieta z cukrzyca. staram sie zminimalizowac spozycie glukozy do lyzeczki dziennie a zastapic niezbedny mi do funkcjonowania cukier owocami surowymi badz suszonymi. O slodkich napojach, sosach czy slodzonych jogurtach to juz praktycznie zapomnialam. Tak to ponad 9 lat jestem zyje bez zastrzykow z insuliny... choc jestam ciagle w grupie ryzyka.

    • EwaFit

      EwaFit

      28 stycznia 2017, 22:40

      Wow jestem pod wrażeniem! Rzeczywiście odstapilam od napojów cukrowych i czytam etykiety ale jeszcze brakuje mi do odcukrzenia organizmu jak piszesz....dalszego powodzenia

  • angelisia69

    angelisia69

    28 stycznia 2017, 13:37

    nawet i wedliny maja cukier i konserwy rybne w sosie pomid. wszedzie niestety :(

    • EwaFit

      EwaFit

      28 stycznia 2017, 19:36

      no tak.,..nie można się dać zwariować, bo sama uzywam ketchupa i jem ryby w sosie pomidorowym...mysle, że trzeba być świadomym problemu i zamiast np. coca coli czy inne słodkie napoje, wybierac do picia najzwyklejszą wodę....

  • vita69

    vita69

    28 stycznia 2017, 12:38

    oglądałam podobny film wyprodukowany przez BBC - wtedy odstawiłam cukier na 3 m-ce, ale do niego niestety wróciłam :P

    • EwaFit

      EwaFit

      28 stycznia 2017, 19:32

      a te 3 miesiące jak u Ciebie wyglądały? Jakie masz obserwacje?

    • vita69

      vita69

      29 stycznia 2017, 10:48

      Waga lekko spadła o 6 kg i skóra była jakaś taka fajniejsza:)

  • Happy_SlimMommy

    Happy_SlimMommy

    28 stycznia 2017, 12:37

    również oglądałam i schemat "ukrywania" cukrów mam zawsze przy sobie zapisany w tel:)

    • EwaFit

      EwaFit

      28 stycznia 2017, 19:31

      :) to niepojęte, jak przemysł spożywczy jest obojętny na zdrowie człowieka....

    • Happy_SlimMommy

      Happy_SlimMommy

      29 stycznia 2017, 21:47

      poczekaj rewolucja to sie dopiero zacznie a atrakcje zapewni nam CETA

  • roogirl

    roogirl

    28 stycznia 2017, 12:37

    Cieszę się, że wam się podobał :)

    • EwaFit

      EwaFit

      28 stycznia 2017, 19:30

      Roogirl, dzięki za polecenie tego filmu :) Mimo, że zdawałam sobie sprawę ze szkodliwości cukru, mimo że czytałam etykiety, to nie zdawałam sobie sprawu z 2 rzeczy---ze skali problemu oraz że mimo tej samej kaloryczności, można tyć jedząc wiecej cukru......Film dla mnie bardzo trafiony, więc dzięki za jego polecenie!

  • Magdalena762013

    Magdalena762013

    28 stycznia 2017, 12:19

    Najpierw zjem faworka, potem obejrzę:).

    • EwaFit

      EwaFit

      28 stycznia 2017, 19:28

      :) zakładam, że faworek był smaczny :) smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.