Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Nowe smaki czyli za co kocham wegetarianizm:)


Kiedy jadłam mięso nie znałam wielu smaków.Mięso mnie rozleniwiało smakowo i ograniczało moja kulinarna fantazje .
Teraz jedząc bardziej różnorodnie dostarczam organizmowi ,więcej różnych składników.Słyszałam teorię ,że jedząc monotonie mamy niedobory róznych substancji  i dlatego ciągle coś podjadamy.
Może coś w tym jest ,ale na podstawie własnych doświadczeń uważam ,że kluczem do schudnięcia i utrzymania wagi jest obkurczony żołądek i jelita ( jelita również wysłają do mózgu informacje ( tak czytałam) :). Małe , częste i  różnorodnie posiłki  to jest najważniejsze. Stawiamy na jakość nie na ilość:)

-olej kokosowy - idealny na kanapki
- gęste zupy z soczewicą   zamiast ziemniaków

- avocado na  kanapkę

- fasola biała - najsmaczniejsza z masłem


- ciecierzyca
-oleje:  lniany ,z orzechów włoskich ,z sezamu , orzechów  laskowych



-ser kozi

 -rukola,
-bakłażan


-humus czyli pasta z ciecierzycy
-por


-sezam


a owoce kocham od zawsze:)


 Zmęczone dzieci odpoczywają :)

  • j.lisicka

    j.lisicka

    7 lutego 2013, 00:24

    Dear Plant Eater... Chicken never gave oxygen Chicken never gave shade Loss of chicken never caused global warming Then why it the good plants and trees? ;)

  • Aldek57

    Aldek57

    6 lutego 2013, 22:33

    Witam super są te przepisy i możliwości jest mnóstwo,znam je ale nie robiłam hummusu, czy można zrobić z cieciorko konserwowej, bo taką mam w domu ? pozdrawiam

  • thefray

    thefray

    6 lutego 2013, 22:19

    Gotuje Pani takie pyszności! Placki ziemniaczane z twarogiem już spróbowałam( mojej rocznej córeczce też przypadły do gustu). Kolejny będzie ten smakowity rosół...:)

  • ewka58

    ewka58

    6 lutego 2013, 22:19

    Nie jestem wegetarianką ale mięso jem bardzo rzadko. Warzywa i owoce to coś co uwielbiam.....Kupiłam soczewicę i pierwszy raz spróbuję ugotować zupę - już tyle osób nią się zachwyca że i ja muszę spróbować. A twoje dania wyglądają bardzo, bardzo apetycznie....Pozdrawiam

  • mili80

    mili80

    6 lutego 2013, 21:30

    Ależ pyszności nam tu serwujesz!! Nic tylko się zabrać do gotowania :)

  • Hebe34

    Hebe34

    6 lutego 2013, 20:31

    fasola biała z masłem mnie przekonuje.........narazie dojadlam po bretońsku.Pozdr

  • grgr83

    grgr83

    6 lutego 2013, 17:31

    Wielu rzeczy faktycznie nigdy nie jadłam

  • Licja20

    Licja20

    6 lutego 2013, 17:07

    Samo zdrowie,mniam :)

  • zolzazolza1952

    zolzazolza1952

    6 lutego 2013, 14:20

    Fantastycznie, że podajesz te przepisy. PYSZNOŚCI !

  • Roxi18

    Roxi18

    6 lutego 2013, 13:09

    Spojrzalam na avocado i przypomnial mi sie pyszny przepis na kanapeczki. Pewnie nie jadasz ryb, ale jestem pewna ze z taka wiedza o wegetarianskim jedzeniu napewno sobie poradzisz z ich zastapieniem jesli zechcesz sporbowac :) bagietke kroimi jak na kanapeczki, na to to kladziemy lososia wedzonego na zimno pokrojonego w kosteczke, na to platerek cebuli, avocado pokrojone w kosteczke i skropione wczesniej polowa soku z cytryny a na sama gore kielki z rzezuchy :)

  • Shalassa

    Shalassa

    6 lutego 2013, 12:35

    zupa z soczewicą- uwielbiam :) apetycznie to wszystko wygląda :)

  • grubciaakasia

    grubciaakasia

    6 lutego 2013, 11:09

    jak smacznie, mega smacznie

  • peanutbutter

    peanutbutter

    6 lutego 2013, 11:08

    Właśnie zajadam się domowym humusem - kocham te smaki. O wegetarianizmie myślałam od jakiegoś czasu. Twój pamiętnik jest jednym z impulsów , które skłaniają mnie do odstawienia mięsa ;).

  • belferzyca

    belferzyca

    6 lutego 2013, 10:59

    soczewica, kiedyś próbowałam, ale mi nie podeszła...

  • lyyna

    lyyna

    6 lutego 2013, 10:04

    Wiesz co ale mam wrazenie ze chcesz powiedziec że osoby jedzace mieso maja ograniczone pole w poznawaniu nowych smaków. Otóż ja nie jestem wegetarianka i nigdy nie bede, mieso to samo zddrowie a do tego pyszne a mimo to znam te wszytskie smaki które wymieniłaś. Wiec to raczej zalezy od indywidualnego podejscia. A oleje rzeczywiscie potrafia zdzialać cuda.

  • ciasteczko91

    ciasteczko91

    6 lutego 2013, 09:35

    apetycznie wszystko wygląda :) fajne propozycje, pozdrawiam :)

  • prostota

    prostota

    6 lutego 2013, 09:22

    Ja też zauważyłam, że im więcej "restrykcji" żywieniowych, tym więcej ciekawych połączeń odkrywam :) Wszystko wygląda pięknie!

  • prosiatko

    prosiatko

    6 lutego 2013, 09:09

    Uwilebiam wszystko, co zaprezentowałaś! Poza kozim serem ;) Olej kokosowy posmarowany na chlebie smakuje wybornie! Z oleji lubie jeszcze arganowy, ma wyrazisty lekko orzechowy smak. A dziś będę robić hummus, mniam!

  • helena1970

    helena1970

    6 lutego 2013, 09:04

    Wszystko z twoich propozycji już mi smakuje i wygląda pięknie! A wiesz, co to " zatar" ? ( o poprawną pisownię trudno org. jęz.arabski) To moja ulubiona mieszanka ziołowa. Kilka łyżeczek zalewamy olejem i już mamy przystawkę, najlepiej smakuje z twarogiem lub po prostu chlebkiem maczanym w tej paście.. Uwielbiam, mogłabym się rozpisać na cała stronę o tym smaku i zapachu...Zawsze miałam z Syrii, pewnie w dużym mieście można kupić, z internetu mam obawy.

  • teatime

    teatime

    6 lutego 2013, 08:59

    wszystko wygląda bardzo apetycznie!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.