Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Nowe smaki czyli za co kocham wegetarianizm:)


Kiedy jadłam mięso nie znałam wielu smaków.Mięso mnie rozleniwiało smakowo i ograniczało moja kulinarna fantazje .
Teraz jedząc bardziej różnorodnie dostarczam organizmowi ,więcej różnych składników.Słyszałam teorię ,że jedząc monotonie mamy niedobory róznych substancji  i dlatego ciągle coś podjadamy.
Może coś w tym jest ,ale na podstawie własnych doświadczeń uważam ,że kluczem do schudnięcia i utrzymania wagi jest obkurczony żołądek i jelita ( jelita również wysłają do mózgu informacje ( tak czytałam) :). Małe , częste i  różnorodnie posiłki  to jest najważniejsze. Stawiamy na jakość nie na ilość:)

-olej kokosowy - idealny na kanapki
- gęste zupy z soczewicą   zamiast ziemniaków

- avocado na  kanapkę

- fasola biała - najsmaczniejsza z masłem


- ciecierzyca
-oleje:  lniany ,z orzechów włoskich ,z sezamu , orzechów  laskowych



-ser kozi

 -rukola,
-bakłażan


-humus czyli pasta z ciecierzycy
-por


-sezam


a owoce kocham od zawsze:)


 Zmęczone dzieci odpoczywają :)

  • motywacja1986

    motywacja1986

    8 lutego 2013, 09:11

    Mnie rozleniwiało nie mięso, tylko stare przyzwyczajenia. Teraz jem dużo więcej warzyw i owoców niż wcześniej, również odkrywam nowe smaki, nowe warzywa, ale nie rezygnuję z mięsa. Wydaje mi się że poszukiwanie nowych smaków można zacząć w każdym momencie i na każdej diecie, tylko trzeba chęci i trochę czasu, by odszukać chociażby takie osoby jak ty, które dzielą się nowymi przepisami :)

  • it.girl

    it.girl

    7 lutego 2013, 21:28

    Oststnie zdjęcie jest przeeesłodkie! (;

  • assezminceetsensible

    assezminceetsensible

    7 lutego 2013, 21:09

    a jaki jest Twój ulubiony 'nieznany' wegetariański produkt :> ?

  • uLa2012

    uLa2012

    7 lutego 2013, 19:28

    smacznie :)

  • ewuniczka38

    ewuniczka38

    7 lutego 2013, 17:43

    Moja kuchnia jest bogata od lat w te wszystkie skladniki o ktorych piszesz.Nie musi czlowiek rezygnowac calkowicie z miesa aby byc smakoszem.Kazdy dla siebie sam powinien wybrac droge po ktorej kroczy....pozdrawiam cieplutko

  • lady.bi

    lady.bi

    7 lutego 2013, 17:38

    wegetariańskie jest dobre i zdrowe ale chyba nie potrafiłabym całkowicie zrezygnować z mięsa, ja lubię jak jest różnorodnie trochę tego i trochę tego ;D

  • svana

    svana

    7 lutego 2013, 15:14

    musze wzbogacic moja kuchnie w róznego rodzaju oleje I octy:)

  • Pulchna1988

    Pulchna1988

    7 lutego 2013, 15:13

    ja nie wyobrazam sobie zycie bez mięsa, uwielbiam, ale Twoje zdania wygladają apetycznie

  • AgnieszkaS79

    AgnieszkaS79

    7 lutego 2013, 14:30

    wyglądają bardzo apetycznie - ale kocham mięso

  • Karolinasdz

    Karolinasdz

    7 lutego 2013, 12:53

    też je lubię ,jem bardzo mało mięsa ,bez problemu mogłabym przejść :)

  • FierceGyal

    FierceGyal

    7 lutego 2013, 12:50

    Mmm, uwielbiam takie smaki! Od razu człowiek lepiej się czuje :)

  • Paolina1987

    Paolina1987

    7 lutego 2013, 11:45

    Mam znajoma , ktora jest Wega ( chyba to poprawne) nie ja ani nabialu ani nic pochodzenia zwierzecego ... jajka itd ... super dziewczyna, a jej dania sa poprostu super ... i smaczne : ) pozdrawiam

  • Licja20

    Licja20

    7 lutego 2013, 11:10

    można jeść pyszne potrwawy, które są bez mięsa. Wegetarianizm góra !

  • tavsancik

    tavsancik

    7 lutego 2013, 10:51

    mam kilku znajomych, ktorzy sa wegetarianami ze wzgledow ekologicznych wlasnie. A lista jedzonkowa cudna!

  • Pokerusia

    Pokerusia

    7 lutego 2013, 09:10

    dopiero uczę się jak i do czego używa się różnego rodzaju oleje,kiedyś gdzieś tam kupiłam i tak stoją i czekają;-)

  • kingusia138

    kingusia138

    7 lutego 2013, 09:05

    mniam , ale tu pysznie :)

  • Cinderella...

    Cinderella...

    7 lutego 2013, 08:24

    Zaraz odgryzę kawałek monitora

  • Ilona27

    Ilona27

    7 lutego 2013, 07:28

    Wszystko wygląda pysznie;D

  • lola7777

    lola7777

    7 lutego 2013, 00:29

    Nie jestem wegetarianka,ale nie stronie od warzyw,owocow ,tłuszczy...znam te wszystkie pani cudenka:) posiadam tez wszystke te oleje:)moim numer jeden do smazenia jest kokosowy ,uzywam go tez do ciala. Sezamowy i z orzechow wloskich sa pycha do salatek,makaronow. A jadla pani komose ryzowa?? Jezeli nie to polecam sprobowac.

  • j.lisicka

    j.lisicka

    7 lutego 2013, 00:25

    eat*

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.