Witam, witam 🙂
Śniadanko już było
Godz. 11
platki owsiane 1 łyżka =30kcalJ
Jogurt naturalny 70 kcal
2 łyżki musli 2* 50 kcal
= 200 kcal jako przekąska
Obiadek ziemniaki pieczone i pałki z piekarnika plus surówka kapusta biała i buraczki
A w planach mam zrobić zakupy na pasztet z selera, tak mi się przypomniało, kiedyś jadłam go w wersji z margaryna ale jest tu zamienny przepis, ja zastosuje płatki owsiane namoczone w mleku, kiedyś tak robiłam. Może jutro go upiekę i jeszcze będę robić schab gotowany ale to może bliżej pt. Przepis:
2 średnie selery
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 jajka
1 szklanka Bio płatków jęczmiennych Zielony Smak
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
5 łyżek oleju
1/2 szklanki wody
Selery zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebule pokroić w drobną kostkę. Selera, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Podlać wodą i dusić do odparowania wody. Płatki jęczmienne zmielić w blenderze, dodać do masy warzywnej, dodać jajka, majeranek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, można całość jeszcze zblendować. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę warzywną. Piec w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach. Podawać wystudzony.
Wytrwałości i pysznych warzyw w dniu dzisiejszym życzę 🍅🥒🍈🧄🥦👍.
P.s. jednak jak są focie to tak miłej ten pamiętnik wygląda 🤗