Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Kalmar po prowansalsku
12 lutego 2014
Składniki
Sos pomidorowy:
200 g drobno pokrojonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 szalotka
pietruszka
tymianek
liść laurowy
sól
pieprz
Kalmar:
600 g kalmarów
1 odtłuszczona, rybna kostka rosołowa 'skąd wziąć?'
2 cebule
Przygotowanie
Przygotować sos pomidorowy z drobno pokrojonych pomidorów, czosnku, cebuli, szalotki, pietruszki, soli, pieprzu, tymianku i liścia laurowego. Pokroić kalmara w cienkie paski i ugotować na patelni teflonowej wraz z odtłuszczonym bulionem rybnym i posiekaną cebulą. Włożyć przygotowanego kalmara i sos pomidorowy do garnka żeliwnego i gotować przez 75 minut na małym ogniu." 'ze strony dukana'
Kingyo
13 lutego 2014, 09:05mmmm .... brzmi przepysznie :D jadłam kiedyś takie kółeczka z kalmarów, chyba pieczone i też smakowało dobrze.