"Przygotowanie : 10mn
Ilość osób : 2
Gotowanie :30mn
Stopień trudności: Średni
Przygotowanie: 10 minut - Gotowanie: 30 minut
Ilość osób: 2 - Faza naprzemienna PW
"Przygotowanie : 10mn
Ilość osób : 2
Gotowanie :30mn
Stopień trudności: Średni
Przygotowanie: 10 minut - Gotowanie: 30 minut
Ilość osób: 2 - Faza naprzemienna PW
Składniki
1 pęczek bazylii
1 pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
2 krople aromatu oliwy
1 krople aromatu orzecha
1 łyżeczka oleju parafinowego
30 g startego sera żółtego tł. 1% max.
300 g makaronu konjac
¼ cebuli
400 g obranych surowych krewetek
½ łyżeczki kurkumy
sól
pieprz
Przygotowanie
Bazylię i natkę pietruszki umyć i oczyścić. Ząbek czosnku i cebulę obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Wszystkie te składniki z wyjątkiem cebuli włożyć do miski robota kuchennego, dodać aromat oliwy i orzecha oraz olej parafinowy i wszystko razem zmiksować. Na koniec, doprawić całość solą i pieprzem. Tak powstały sos przełożyć do miseczki, którą można wstawić do mikrofalówki, dodać starty ser o zawartości tłuszczu poniżej 1%, przykryć i grzać przez 3 minuty z mocą 700 wat.
Makaron odsączyć i przez 2 minuty płukać pod bieżącym strumieniem, po czym wrzucić go do garnka z gotującą się wodą i pozostawić na gazie przez 3 minuty. Ponownie odsączyć.
Patelnię teflonową rozgrzać i bez użycia oleju zarumienić na niej pokrojoną uprzednio cebulę. Dodać krewetki i obsmażyć je z obydwu stron. Następnie, przyprawić kurkumą oraz odrobiną soli i pieprzu.
Makaron wymieszać z sosem pesto, wyłożyć na dwa talerze i udekorować krewetkami. "
(dietadukan.pl)
Beta75
1 lutego 2014, 14:38Ale robisz świetne rzeczy, kocham też gotować a Twoje dania są piękne... i pewnie bardzo smaczne