Jedz o czasie, chudnij w pasie!
Zdrowe odżywianie | 5 03 2011
Pory spożywania posiłków okazują się być decydującym czynnikiem w zasadach zdrowego odżywiania.
Liczy się nie tylko to co jemy, ale przede wszystkim kiedy?! Pewne
produkty spożywcze możemy jeść o każdej porze dnia, inne z kolei
powinniśmy spożywać jedynie rano. Sumienne przestrzeganie zamieszczonego
poniżej diagramu pomoże każdemu osiągnąć smukłą sylwetkę i to bez
większego wysiłku.
Pory spożywania posiłków
Diagram jest podzielony na przedziały czasowe oraz kolorowe pola symbolizujace poszczególne grupy produktów spożywczych.
Kolor czerwony symbolizuje tzw. złe węglowodany jak, ciasta, czekoladę, słodycze, biale pieczywo z dżemem czy napoje słodzone.
Reakcją organizmu na tego typu posiłki jest natychmiastowe zahamowanie
procesów spalania tkanki tłuszczowej oraz zapoczątkowanie magazynowania
tłuszczu. Produkty z tej grupy powinny być zatem, jeżeli w ogóle,
spożywane w godzinach porannych aby organizm mógł je spalić w ciągu
dnia.
Kolor żółty to tzw. dobre węglowodany, jak makaron, chleb, ryż oraz owoce. Dostarczają
nam one potrzebnej energii jednak po południu produkty z tej grupy
powinny być mocno ograniczane gdyż organizm zajęty jest ich
przetwarzaniem, utrudniając tym samym spalanie tłuszczu.
Kolor jasno-zielony symbolizuje produkty białkowe, jak ryby, mięso, mleko czy jaja. Białka
mogą być spożywane o każdej porze dnia. Wspomagają budowę mięśni,
których praca umożliwia spalanie tkanki tłuszczowej. W miarę upływu dnia
zaleca się zwiększyć zawartość białka w pożywieniu, co pozwoli na
jeszcze wydajniejszy proces spalania tłuszczu.
Pod kolorem ciemnozielonym kryją się warzywa oraz zdrowe oleje.
Warzywa powinny być spożywane najczęściej. Jedząc świeże warzywa nie
jesteśmy ograniczani ani ilościowo ani czasowo. Wybierając oleje
kierujmy się ich jakościa oraz metodą uzyskiwania. Za najzdrowsze oleje
uważa się olej rzepakowy oraz oliwę z oliwek naturalnie tłoczone na zimno.
Kolor niebieski diagramu to niesłodzone napoje jak n.p. woda czy herbata.
Odpowiednie ilości płynów sa ważne dla utrzymania podstawowych
czynności życiowych i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Również w
przypadku nagłego ataku głodu, szklanka wody może okazać się wyjątkowo
pomocna. Napoje gazowane, soki czy alkohole zaliczane są do grupy złych węglowodanów i uchodzą za bomby kaloryczne.
W godzinach porannych, czyli około 7.00 do 12.00 można się raczyć
produktami ze wszystkich grup produktów spożywczych. Ponieważ przez noc
zostały wyczerpane rezerwy energetyczne, organizm potrzebuje z rana dużo
energii a w ciągu dnia jest jeszcze dużo czasu aby spalić spożyte
kalorie i zamienić je w energię.
W godzinach popołudniowych, czyli około 12.00 do 17.00 powinno się
ograniczyć spożywanie produktów węglowodanowych. Przysmaki oznaczone w
diagramie kolorem czerwonym powinno się wyeliminować zupełnie.
Od
godziny 17.00 powinno się spożywać jedynie warzywa, białka oraz oleje.
Produkty z tej grupy wspomagają spalanie tłuszczu w czasie nocy. Osoby
rezygnujące w tym czasie z węglowodanów zaczynają chudnąć.