Jedz o czasie, chudnij w pasie!
Zdrowe odżywianie | 5 03 2011
Pory spożywania posiłków okazują się być decydującym czynnikiem w zasadach zdrowego odżywiania. Liczy się nie tylko to co jemy, ale przede wszystkim kiedy?! Pewne produkty spożywcze możemy jeść o każdej porze dnia, inne z kolei powinniśmy spożywać jedynie rano. Sumienne przestrzeganie zamieszczonego poniżej diagramu pomoże każdemu osiągnąć smukłą sylwetkę i to bez większego wysiłku.
Pory spożywania posiłków
Diagram jest podzielony na przedziały czasowe oraz kolorowe pola symbolizujace poszczególne grupy produktów spożywczych.
Kolor czerwony symbolizuje tzw. złe węglowodany jak, ciasta, czekoladę, słodycze, biale pieczywo z dżemem czy napoje słodzone. Reakcją organizmu na tego typu posiłki jest natychmiastowe zahamowanie procesów spalania tkanki tłuszczowej oraz zapoczątkowanie magazynowania tłuszczu. Produkty z tej grupy powinny być zatem, jeżeli w ogóle, spożywane w godzinach porannych aby organizm mógł je spalić w ciągu dnia.
Kolor żółty to tzw. dobre węglowodany, jak makaron, chleb, ryż oraz owoce. Dostarczają nam one potrzebnej energii jednak po południu produkty z tej grupy powinny być mocno ograniczane gdyż organizm zajęty jest ich przetwarzaniem, utrudniając tym samym spalanie tłuszczu.
Kolor jasno-zielony symbolizuje produkty białkowe, jak ryby, mięso, mleko czy jaja. Białka mogą być spożywane o każdej porze dnia. Wspomagają budowę mięśni, których praca umożliwia spalanie tkanki tłuszczowej. W miarę upływu dnia zaleca się zwiększyć zawartość białka w pożywieniu, co pozwoli na jeszcze wydajniejszy proces spalania tłuszczu.
Pod kolorem ciemnozielonym kryją się warzywa oraz zdrowe oleje. Warzywa powinny być spożywane najczęściej. Jedząc świeże warzywa nie jesteśmy ograniczani ani ilościowo ani czasowo. Wybierając oleje kierujmy się ich jakościa oraz metodą uzyskiwania. Za najzdrowsze oleje uważa się olej rzepakowy oraz oliwę z oliwek naturalnie tłoczone na zimno.
Kolor niebieski diagramu to niesłodzone napoje jak n.p. woda czy herbata. Odpowiednie ilości płynów sa ważne dla utrzymania podstawowych czynności życiowych i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Również w przypadku nagłego ataku głodu, szklanka wody może okazać się wyjątkowo pomocna. Napoje gazowane, soki czy alkohole zaliczane są do grupy złych węglowodanów i uchodzą za bomby kaloryczne.
W godzinach porannych, czyli około 7.00 do 12.00 można się raczyć produktami ze wszystkich grup produktów spożywczych. Ponieważ przez noc zostały wyczerpane rezerwy energetyczne, organizm potrzebuje z rana dużo energii a w ciągu dnia jest jeszcze dużo czasu aby spalić spożyte kalorie i zamienić je w energię.
W godzinach popołudniowych, czyli około 12.00 do 17.00 powinno się ograniczyć spożywanie produktów węglowodanowych. Przysmaki oznaczone w diagramie kolorem czerwonym powinno się wyeliminować zupełnie.
Od godziny 17.00 powinno się spożywać jedynie warzywa, białka oraz oleje. Produkty z tej grupy wspomagają spalanie tłuszczu w czasie nocy. Osoby rezygnujące w tym czasie z węglowodanów zaczynają chudnąć.
brugmansja
2 grudnia 2015, 22:31To wszystko zgadza się jak najbardziej. Wieczorem tylko białka i/lub warzywa. Tak działa nasz metabolizm.
EwaFit
1 grudnia 2015, 21:05Zgadzam się z tym wpisem, staram się ogranicząć węglę wieczorem zastępując je własnie białkiem z warzywami. Dzięki za ten wpis, bo utwierdził mnie w przekonaniu, że na bazie moich obserwacji, to dobra metoda, którą wybrałam :)
aluna235
1 grudnia 2015, 19:21Zgadzam się z tym wpisem. Warto znać i stosować te zasady. Pozdrawiam