- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Znajomi (101)
Ulubione
O mnie
Informacje o pamiętniku:
Odwiedzin: | 55722 |
Komentarzy: | 1002 |
Założony: | 25 czerwca 2012 |
Ostatni wpis: | 7 sierpnia 2017 |
kobieta, 48 lat, Za Górami
166 cm, 72.00 kg więcej o mnie
Postępy w odchudzaniu
Masa ciała
Rola diety:
Dobrze skomponowana dieta musi dostarczać nam minimum niezbędnych dla organizmu składników odżywczych, a jej proporcje między białkami węglowodanami i tłuszczami powinny umożliwiać spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej. Tylko zdrowe diety pozwalają na to, by nie wyniszczając organizmu skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów. Uroda i zdrowie idą ze sobą w parze, dlatego pamiętajmy, że chcąc powrócić do dawnej figury musimy uzbroić się w cierpliwość i silną wolę! Tak zwane diety cud, które kuszą nas perspektywą, że za dwa tygodnie będziemy o 20 kilogramów lżejsi z pewnością dokonają spustoszenia w naszym organizmie. Dieta jest kwestią indywidualną dla każdego człowieka, powinna być odpowiednio dobrana, dopasowana do wieku, płci, trybu życia, charakteru pracy a przede wszystkim do stanu zdrowia, dopiero wówczas możemy mówić o zdrowej diecie. Rolą diety jest naprowadzenie nas na ścieżkę prawidłowych nawyków żywieniowych, które powinny towarzyszyć nam już zawsze a nie przez magiczne dwa tygodnie.
Zdrowa dieta i jej podstawowe zasady:
* cierpliwość i silna wola
* jedzenie 5 posiłków dziennie
* nie przejadanie się i nie głodzenie
* picie przynajmniej 2,5 litra wody dziennie
* rezygnacja ze słodyczy i tłustych potraw
* jemy według zasady: im wcześniej tym więcej im później tym mniej
* jemy tylko pełnoziarniste pieczywo, które dostarcza błonnika
* zamiast smażyć: dusimy, gotujemy na parze lub pieczemy
* wszystko spożywamy z umiarem
* przygotowujemy urozmaicone posiłki
* nie jemy w biegu i pośpiechu, wolno żujemy każdy kęs
* jemy przynajmniej jeden ciepły posiłek dziennie
* dietę wspomagamy aktywnością fizyczną
Przykład diety 1500 kcal
Dieta 1500 kalorii nie musi ściśle zamykać się w tej liczbie. Dopasujmy liczbę kalorii do trybu naszego życia, jeśli nie uprawiamy sportu, nie mamy czasu na spacery a tryb naszej pracy jest siedzący, to powinniśmy ograniczyć spożywanie kalorii do 1100 - 1200, jeżeli natomiast codziennie biegamy, lub praca wymaga od nas wysiłku fizycznego to możemy pozwolić sobie na 1500 kcal . Przy odpowiednim rozpisaniu diety możemy w sposób bezpieczny stracić około 1 kilograma tygodniowo. Pamiętajmy aby pić przynajmniej 1,5 litra wody dziennie oraz niesłodzone herbaty: czarną, czerwoną i ziołowe.
Śniadanie na 500 kalorii
Jest to bardzo ważny posiłek, który powinien dostarczyć organizmowi energii na dobry początek dnia. Odpowiednie produkty na śniadanie, to produkty zbożowe o dużej zawartości błonnika: ciemne pieczywo, płatki zbożowe z dodatkiem bakalii i/lub otrębów, płatki owsiane do tego produkty mleczne: naturalne jogurty, kefir, maślanka, sery. Dodatkiem do śniadania powinien być owoc. Duża liczba kalorii pierwszego posiłku daje sygnał organizmowi, że nie musi gromadzić energii „na zapas", w ten sposób przyspiesza się jego metabolizm i unikamy odkładania tkanki tłuszczowej.
Drugie śniadanie na 200 kalorii
Rola drugiego śniadania to utrzymanie metabolizmu na wysokich obrotach, na które "wskoczył" dzięki obfitemu śniadaniu. Na ten posiłek wybieramy ciemne pieczywo i produkty białkowe, a więc chudą wędlinę, biały ser, produkty sojowe, do tego warzywa o niskiej zawartości skrobi: ogórki, pomidory, warzywa liściaste i już mamy smaczną kanapkę, którą łatwo można zabrać do pracy, czy szkoły. Jeśli chcemy wziąć ze sobą coś do picia, wybierajmy wodę lub soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców, unikajmy tych z kartonów ponieważ są dosładzane.
Obiad na 400 kalorii
Obiad - koniecznie ciepły - powinniśmy zjeść między godziną 14 a 15. Ponieważ o tej porze dnia nasz metabolizm zaczyna zwalniać, wybierajmy produkty białkowe takie jak: ryby, chuda cielęcina, indyk, kurczak-ale bez skóry i bez panierki, do tego nieduża porcja węglowodanów w postaci ryżu, kaszy lub ziemniaków i oczywiście porcja warzyw surowych lub gotowanych.
Podwieczorek na 100 kalorii
Jeżeli nie potrafimy odmówić sobie słodyczy, to na podwieczorek możemy pozwolić sobie na dwie, trzy kostki ciemnej czekolady, kilka orzechów i pełnoziarniste ciastko, lub coś innego, co sprawi nam przyjemność i zmieści się w założonym limicie 100 kalorii .
Kolacja na 200 kalorii
Powinniśmy jadać kolacje nie później jak o godzinie 19, ewentualnie nie krócej jak na 2 godziny przed snem. Posiłek ten musi być lekkostrawny, najlepiej skomponowany na bazie ryb lub chudego mięsa z dodatkiem warzyw, unikamy natomiast węglowodanów.