1 dzień
07.00 chleb z serem i dżemem, pomidorki z cebulką i sosem jogurtowym, kawa (W)
10.30 jogurt, chleb z ogórkiem lub pomidorem (W)
14.00 ryba, warzywa gotowane, ogórki ze śmietaną (T)
18.30 sałata z tuńczykiem (T)
(posiłek 3 i 4 - można zamienić kolejność – zachowując godziny)
1 posiłek (W) godz. 7:00
chleb z serem i dżemem, pomidorki z cebulką i sosem jogurtowym, kawa
czas przygotowania 10 minut
• pieczywo Wasa (żytnia)
• biały ser chudy 0%
• dżem (z fruktozą),
• pomidorki koktajlowe,
• zielona cebulka,
• jogurt naturalny bez cukru (do 1,5% tłuszczu)
• sól, pieprz
Na Wasie kładziemy pokrojony w plasterki biały chudy ser, smarujemy dżemem.
Pomidorki kroimy na pół, cebulkę siekamy, polewamy jogurtem, doprawiamy, podajemy obok kanapek.
Do picia: Kawa Ricore z mlekiem 0,5% lub herbata z cytryną (bez cukru).
2 posiłek (W) godz. 10:30
jogurt, chleb z sałatą i pomidorem
czas przygotowania 2 minuty
Kubek jogurtu owocowego do 1,5% tłuszczu, bez cukru (np. Jogobella light lub Diat),
1 kromka chleba z pokojonym na plasterki ogórkiem lub pomidorem.
3 posiłek (T) godz. 14:00
ryba, warzywa gotowane, ogórki ze śmietaną
czas przygotowania 15 minut
• przyprawa do ryb (bez dodatku cukru np. Kotanyi)
• oliwa z drugiego tłoczenia bądź dowolny olej
• sól, pieprz
• fasolka szparagowa
• ogórek zielony świeży
• śmietana 18% (lub jogurt naturalny bez dodatku cukru, pełnotłusty)
Rybę przyprawiamy z obu stron, smażymy na niewielkiej ilości oliwy lub oleju.
Fasolkę szparagową (żółta lub zieloną) gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem.
Ogórek kroimy w półplasterki, dodajemy śmietanę (lub jogurt), przyprawiamy.
4 posiłek (T) godz. 18:30
sałata z tuńczykiem
czas przygotowania 10 minut
• sałata lodowa (lub inna ulubiona)
• ogórek zielony świeży
• papryka czerwona i zielona
• pomidor
• cebula czerwona
• tuńczyk w oleju lub w sosie własnym
• oliwa
• przyprawy
Sałatę rwiemy na kawałki, ogórka i pomidora kroimy na półplasterki, paprykę kroimy w kostkę, cebule w piórka, tuńczyka odsączamy, jeżeli jest w sosie własnym, lub przekładamy w całości, jeżeli jest w oleju, dodajemy oliwę wymieszaną z przyprawami. Mieszamy.
---------- Wiadomość dodana o 11:56 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 11:33 ----------
07.00 - Racuchy z białym serem i dżemem, kawa (W)
11.00 - Jogurt (W)
14.30 - Tortilla, pomidorki z bazylią (T)
18.30 - Łódki z cukinii z farszem mięsnym (T)
1 posiłek (węglowodanowy) godz. 7.00
Racuchy z białym serem i dżemem
• 200 ml mleka
• łyżeczka fruktozy
• 25g drożdży
• 1 białko
• 100g mąki pszennej typ 1850
• szczypta soli
• ser chudy 0%,
• dżem z fruktozą
Kruszymy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, wsypu-jemy fruktozę, łyżeczkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka ubijamy na pianę. Do osobnej miski dajemy mąkę i sól, dodajemy drożdże i ubite białko, mieszamy dokładnie (lub ubijamy mik-serem na wolnych obrotach) na jednolitą masę. Wylewamy na patelnię skropioną oliwą, jak się zrumieni obracamy na drugą stronę.
Biały ser mieszamy z dżemem lub owocami (truskawki, maliny, porzeczki), podajemy z racuchami.
Do picia: Kawa Ricore z mlekiem 0, 5%, kefir, kakao z mleka 0, 5% lub herbata z cytryną (bez cukru)
2 posiłek (węglowodanowy) godz. 11.00
Jogurt
• Kubek jogurtu owocowego do 1,5% tłuszczu, bez cukru (np. Jogobella light lub Diat)
3 posiłek(tłuszczowy) godz. 14.30
Tortilla, pomidorki z bazylią
• jajka
• kabanosy (bez dodatku cukru np. Pikok, Krakus)
• fasolka szparagowa
• papryka (najlepiej czerwona, zielona i żółta)
• czosnek
• sól, pieprz, oregano
• olej lub oliwa z drugiego tłoczenia
• pomidory
• bazylia
• czosnek
Fasolkę gotujemy, odcedzamy, studzimy, kroimy na 2 cm kawałki. Paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy, Kabanosy kroimy w 1 cm kawałki.
Jajka wbijamy do miseczki, mieszamy z przyprawami. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wsypujemy pokrojone składniki, zalewamy jajkami, smażymy na wolnym ogniu jak omlet. (Można jeść na ciepło lub na zimno).
Pomidory kroimy na półplasterki, skrapiamy oliwą, przyprawiamy, przeciskamy czosnek, mieszamy, posypujemy posiekaną lub suszoną bazylią. Podajemy obok.
4 posiłek (tłuszczowy) godz. 18.30
Łódki z cukinii z farszem mięsnym
• mielone mięso drobiowe
• cukinia
• śmietana 18%
• cebula
• olej lub oliwa z drugiego tłoczenia
• jajko,
• granulat sojowy
• koperek
• sól, pieprz
• bulion
Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, łyżkę po-siekanego koperku, jajko, granulat sojowy, sól, pieprz. Wyrabiamy na gładką masę. Cukinię myjemy, przecina-my wzdłuż na pół. Wydrążamy pestki – w to miejsce wkładamy przygotowany farsz z mięsa. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem – układamy cukinie.
Bulion mieszamy ze śmietaną, dużą ilością posiekanego koperku, solą i pieprzem. Sosem polewamy cukinie. Zapiekamy w piekarniku (180 st. C) ok. 40 minut.
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Brokulkowa
29 sierpnia 2012, 12:20Śmietanę zamień na jogurt grecki albo naturalny 0% :) smak nieco inny ale podobny wyjdzie i mniej kcal :):)
Asiadm
29 sierpnia 2012, 11:59zamień śmietanę na jogurt grecki :) ja nie pamiętam kiedy używałam śmietany w mojej kuchni. Zamiast wasy kup pełnoziarnisty chleb z żytniej mąki jest lepszy i zdrowszy.
SexyCzekoladka
28 sierpnia 2012, 20:45Fajny jadłospis ......POWODZENIA :P