witam!!!
dzisiaj skopiowalam pare rzeczy od niektorych dziewczyn i wkleje sobie zeby od czasu do czasu sobie poczytac!!!
Jogurt grecki
Zawartość protein (białka) w jogurcie greckim czyni go doskonałym narzędziem pomocnym podczas zrzucania zbędnych kilogramów.
Proteiny dłużej są trawione, dzięki czemu dłużej powodują uczucie sytości. W dodatku ciało spala więcej kalorii podczas trawienia białka, niż podczas trawienia węglowodanów.
Cynamon
stabilizuje poziom cukru we krwi, dzięki czemu zmniejsza chęć jedzenia. Warto dodać cynamon do kawy, herbaty, a nawet jogurtu ? to świetny sposób na słodzenie bez kalorii.
Ostra papryka
Ostre papryczki zawierają bezsmakowy składnik zwany kapsaicyną. Kapsaicyna ukraca apetyt, jednocześnie przyspieszając przemianę materii, jednak tylko na krótki czas. Kapsaicyna nie ma bardzo dużego wpływu na utratę wagi, jednak wielu naukowców twierdzi, że ludzie, którzy zazwyczaj jedzą ostre przyprawy, jedzą mniej.
Zielona herbata
zielona herbata wspomaga proces chudnięcia, ponieważ stymuluje spalanie tłuszczu w okolicach brzucha. Dzieje się tak ponieważ zielona herbata zawiera katechiny, związki należące do grupy flawonoidów, które na krótki czas przyspieszają przemianę materii. Żeby uzyskać jak najlepszy efekt, powinno pić się zieloną herbatę kilka razy dziennie.
Grejpfrut
Grejpfrut nie posiada żadnych składników, które pomagają spalać kalorie, potrafi za to jedzącemu uzyskać uczucie nasycenia bez przyjmowania dużej ilości kalorii. Owoc zawiera bardzo duże ilości rozpuszczalnego błonnika, który długo się trawi. Pół grejpfruta lub szklanka soku z grejpfruta przed posiłkiem pomaga poczuć się bardziej sytym, dzięki czemu zjada się mniej podczas posiłku.
Arbuz
Owoce ?wodniste? zajmują więcej miejsca w żołądku i powodują uczucie nasycenia szybciej, co pozostawia mniej miejsca na resztę jedzenia. Wiele surowych owoców i warzyw jest pełne wody oraz składników odżywczych, a jednocześnie jest ubogie w kalorie. Arbuz jest najlepszym tego przykładem. W dodatku wpływa korzystnie na układ pokarmowy i jest bogaty w witaminę A i C, a to tylko dodaje mu zalet.
Gruszki oraz jabłka
Również te owoce posiadają dużo wody. Warto zjadać je razem ze skórką, która również bogata jest w błonnik powodujący, że dłużej czujemy się nasyceni. Lepsze są świeże, całe owoce niż sok z nich, ponieważ w ten sposób uzyskujemy więcej błonnika. Ponadto, kiedy gryziemy i żujemy owoc, kosztuje nas to nieco energii ? a to powoduje spalenie kilku kalorii.
Surowe warzywa
Surowe warzywa doskonale nadają się na przekąskę pomiędzy posiłkami. Posiadają dużo wody, dzięki czemu powodują uczucie sytości i nie mają zbyt wielu kalorii. Warto zastąpić czipsy surowymi warzywami drobno pokrojonymi ? z dodatkiem niskokalorycznego dipu tworzą wspaniałą przekąskę, którą można nawet podawać na imprezach.
Jajka
Zjedzony rano posiłek bogaty w proteiny pozwala dłużej uniknąć głodu, ponieważ dłużej jest trawiony. Jedno jajko ma tylko 75 kalorii, posiada za to 7 gramów protein wysokiej jakości, wraz z innymi składnikami odżywczymi. Osobom z podwyższonym cholesterolem zaleca się konsultację z lekarzem, żeby dowiedziały się, ile jaj mogą spożyć w ciągu tygodnia.
Owsianka
Owsianka to trzy rzeczy wspomagające odchudzanie: pełnoziarnisty i bogaty w błonnik owies, duże ilości wody oraz temperatura spożywania. Jedzenie ciepłego posiłku zajmuje więcej czasu, zaś woda i błonnik sprawiają, że dłużej czujemy się syci. Najlepiej unikać słodzonej owsianki ? samemu można zawsze dodać cynamonu dla poprawy smaku.
Produkty pełnoziarniste
Pełnoziarniste pieczywo jest niskokaloryczne i bardzo bogate w błonnik ? osoby, które jedzą pieczywo pełnoziarniste są zazwyczaj chudsze. Produkty pełnoziarniste oferują bardzo wiele wartościowych składników odżywczych. Nie tylko pieczywo może być pełnoziarniste ? warto też zainteresować się pełnoziarnistymi płatkami oraz makaronami.
Sałatki
Innym sposobem nasycenia się przed głównym posiłkiem jest zjedzenie sałatki. Sałata sama w sobie ma już wystarczająco dużo wody, żeby napełnić żołądek ? to zostawia mniej miejsca na tłuste jedzenie, które możemy spożywać wraz z głównym daniem. Sałatkę można urozmaicać poprzez dodawanie różnych warzyw lub owoców, ale należy uważać na sosy, ponieważ mogą one być bardzo kaloryczne.
Orzechy
Orzechy doskonale sprawdzają się jak przekąską pomiędzy posiłkami. Orzechy bogate są w proteiny, błonnik i tłuszcze zdrowe dla serca. Przyjmowane z umiarem orzechy pomagają podczas chudnięcia, pomagają regulować również poziom cholesterolu w organizmie. Nie należy jednak przesadzać z ilością spożywanych orzechów, ponieważ może to przynieść skutek odwrotny do zamierzonego.
sniadanie 9.00-platki z mlekiem+kawa
sniadanie II 11 .30-2 grzanki z salata szynkapomidor rzodkiewka
w pracy 14.00-jablko+pomarancza+2 suche krosanky+ciasteczka
obiado-kolacja 18.00-2 skrzydelka kurze gotowane +miseczka rosolku
a teraz wielki grzech bo o 22.00 pochlonelam 2 wafle ryzowe z maslem ochechowym zbliza sie @@@@@@@@@@@@@ i i mnie roznosi na slodkie-masakra boziu jak my kobitki mamy przesrane z tym @ bo wiem ze jak teraz bym nie zjadla to wnocy bym lyzeczka zarla to maslo orzechowe MASEKRA
POZDRAWIAM