- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Ostatnio dodane zdjęcia
O mnie
Informacje o pamiętniku:
Odwiedzin: | 110693 |
Komentarzy: | 2275 |
Założony: | 8 września 2011 |
Ostatni wpis: | 2 lutego 2017 |
kobieta, 58 lat, Świętochłowice
160 cm, 73.20 kg więcej o mnie
Postępy w odchudzaniu
Olej Rokitnikowy Syberyjski
Kwasy tłuszczowe
Różnica między olejem z nasion a olejem z pulpy owoców rokitnika szczególnie wyraźnie widoczna jest w przypadku kwasów tłuszczowych, najważniejszych składników oleju. Olej z nasion jest bogaty w kwasy nienasycone, spośród których największy udział przypada na kwas linolowy (typu omega-6) i kwas alfa-linolenowy (typu omega-3). Pierwszy z nich stanowi ok. 30?40 proc. wszystkich kwasów tłuszczowych zawartych w oleju, natomiast drugi ? ok. 20?35 proc. Obecne są również kwasy m.in. oleinowy (13?30 proc.), palmitynowy (15?20 proc.) i stearynowy (2?5 proc.). Odmiennie przedstawia się skład oleju z pulpy, w którym dominuje kwas palmitooleinowy (typu omega-7). Olej rokitnikowy jest jednym z najważniejszych źródeł tego kwasu. Stanowi on nawet 54 proc. obecnych w oleju kwasów tłuszczowych. Kolejne miejsca zajmują: kwas palmitynowy (17?47 proc.), oleinowy (2?35 proc.) i linolowy (5?16 proc.).
Antidotum na starość: