Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe jest bardzo ważnym składnikiem diety. Szczególnie chcąc zredukować swoją masę ciała często słyszysz, że dieta powinna zawierać jego duże ilości. Nie należy także zapominać o odpowiednim spożywaniu płynów, które są niezbędne do jego prawidłowego działania. Ma bardzo wiele zalet, przez co pozytywnie wpływa na zdrowie i sylwetkę. Jednak tak jak w przypadku każdego składnika pokarmowego jego nadmiar może szkodzić i być groźny. Jakie są objawy nadmiaru błonnika? Kto nie powinien jeść błonnika? Kiedy błonnik szkodzi? Jakie są skutki nadmiaru błonnika? Jak pozbyć się nadmiaru błonnika?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Błonnik zwiększa wydzielanie soków trawiennych, przyspiesza perystaltykę jelit, przez co zwiększa się ilość wypróżnień, dlatego jest tak ważny w walce z zaparciami. Jednak konieczne jest pamiętanie o regularnym spożywaniu wody mineralnej. Jeśli o to nie zadbasz Twoje problemy z wypróżnianiem mogą się jeszcze nasilić. Błonnik może wychwytywać toksyczne związki w naszym organizmie, dzięki czemu nie zostaną one wchłonięte przez jelito. Jest też ważnym składnikiem diety przeciwnowotworowej oraz diety w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Zmniejsza stężenie cholesterolu oraz zwalnia wchłanianie glukozy. Dzięki niemu indeks glikemiczny produktów jest niższy. Przy prawidłowym nawodnieniu pęcznieje w jelitach, zwiększając uczucie sytości. Zmniejsza także kaloryczność diety.
Do jego głównych źródeł należą suche nasiona roślin strączkowych, warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste. Jeśli chcesz dostarczyć sobie źródeł błonnika dieta powinna uwzględniać produkty pełnoziarniste nieoczyszczone, np. płatki owsiane, mąkę razową, razowe pieczywo, brązowy ryż, kaszę gryczaną. Większą ilość błonnika mają owoce i warzywa surowe, niepoddane obróbce termicznej, nieobrane ze skórki. Dlatego jeśli Twoja dieta powinna ograniczać jego spożycie, powinnaś jeść jasne pieczywo pszenne, z warzyw i owoców możesz przygotowywać musy, możesz je gotować, piec, blendować, pamiętając o unikaniu jedzenia ich skórki. Dzienne spożycie błonnika dla osób dorosłych i zdrowych powinno wynosić 27-40g.
Zastanawiasz się jakie są objawy nadmiaru błonnika? Za dużo błonnika może podrażniać jelita oraz doprowadzać do biegunek, które mogą okazać się bardzo niebezpieczne. Powodują odwodnienie organizmu, traci on wodę oraz ważne dla swojego funkcjonowania elektrolity.
Może powodować zmniejszanie wchłaniania wapnia, żelaza oraz cynku. Niedobór wapnia może skutkować tężyczką, osteoporozą, zęby mogą ulegać uszkodzeniu. Wapń jest także ważny dla serca, mięśni oraz układu nerwowego. Dlatego tak groźne mogą być jego niedobory.
Zbyt mała podaż żelaza może powodować niedokrwistość, szybsze męczenie się, zmniejszoną odporność, bladość skóry, łamliwość paznokci czy drażliwość.
Niedobór cynku może wywoływać zmiany skórne, także spadek odporności.
Włókno pokarmowe zmniejsza przyswajanie tłuszczów, przez co zmniejszone jest też wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, D, E, K). Za dużo błonnika powinny unikać osoby cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego, takie jak, np. stany zapalne błony śluzowej żołądka lub jelit . Należy go unikać w jednostkach chorobowych, w których zalecana jest dieta łatwostrawna.
We wszystkim należy zachować umiar. Błonnik ma pozytywne działanie. Jednak nie należy przesadzać z jego spożywaniem. Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych i możesz spożywać jego zalecane ilości, to zdrowa i zbilansowana dieta z pewnością Ci ich dostarczy. Nie ma potrzeby suplementować błonnika poza dietą. Bez obaw możesz nią zaspokoić swoje potrzeby. Dla przykładu (wartości podane dla 100g produktu) woreczek brązowego ryżu dostarcza 8,7g błonnika, 3 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego 6,1g, pół szklanki fasoli białej suchej 15,7g, pół pomidora 1,2g, a 2 marchewki 3,6 g. Jak widzisz nie musisz bardzo się trudzić, aby dostarczyć błonnik do diety.
Jeśli szukasz sposobu jak pozbyć się nadmiaru błonnika to spraw, aby Twoja dieta była urozmaicona i prawidłowo zbilansowana. Zwiększ spożycie wody i unikaj surowych warzyw i owoców. Wcale nie jest trudne przekroczenie zalecanych wartości błonnika, szczególnie problem ten może dotyczyć osób na diecie wegetariańskiej bogatej w rośliny strączkowe, warzywa i owoce. Pamiętaj, że we wszystkim należy zachować umiar.
Komentarze
wie58
17 stycznia 2019, 21:30
:)
aniloratka
20 marca 2018, 16:03
umiar, no tak
wie58
11 kwietnia 2017, 03:14
:)
wie58
12 grudnia 2016, 02:54
:)
klamka77
26 sierpnia 2016, 22:23
Ciekawy, ciekawy. Czy zbyt duża ilość błonnika może również powodować zaparcia? Miewałam kiedyś (teraz już jestem uzbrojona w czopki i jak coś się dzieje to nie waham się ich użyć), ale błonnika jem dużo i myślę, że może to być przyczyna tego, że zaparcia powracają.
flisowna
28 lipca 2016, 20:26
Trzeba nad tym pomyśleć
wie58
9 stycznia 2016, 01:19
Ciekawy artykuł
Majka25m
7 czerwca 2015, 08:47
Fajny artykuł. Polecam jego treść i stosowanie w codziennej diecie błonnika. A jak dla mnie to błonnik stanowi bardzo ważny produkt zdrowotny. Dlatego też codzienna diete wzbogaciłam w błonnik witalny i wiem, że dbam o moje zdrowie. Polecam mój błonnik witalny bo to na zawiera 68 gram błonnika w 100g produktu. A jak wiadomo wszystko co w nadmiarze szkodzi - nawet jak jest uważane za bardzo zdrowe.
magwiz
25 stycznia 2015, 23:17
Dobrze wiedzieć!
CzarnaCzekoladka
5 listopada 2014, 15:15
Wszystko spożywane w nadmiarze szkodzi, ale dobrze wiedzieć.
babciabasia3
14 października 2014, 04:57
Każdy nadmiar szkodzi.
MIPU91
25 marca 2014, 01:44
ciekawe
MIPU91
25 marca 2014, 01:43
ciekawe
MIPU91
25 marca 2014, 01:42
ciekawe
MIPU91
25 marca 2014, 01:41
ciekawe
kakalinka20
20 marca 2014, 17:52
oj dobrze czytać takie informacje, jednak co za dużo to nie zdrowo ze wszystkim :)
experience80
18 marca 2014, 12:23
pomocny artykuł
Padawanka
17 marca 2014, 20:34
Wszędzie krzyczą że mamy dietę ubogą w błonnik, więc na ten nieszczęsny błonnik wszyscy się rzucają. A tu proszę, można "przedawkować" :(
mamagrzesia
16 marca 2014, 22:25
Dobrze, że przeczytałam ten artykuł...chyba niepotrzebnie stosowałam suplement. Nie miałam pojecia o skutkach ubocznych.
magma007
16 marca 2014, 12:28
za dużo źle, za mało źle, jak się w tym połapać?