Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Na co pomaga błonnik?
  • Jakie są źródła błonnika pokarmowego?
  • Jakie są objawy nadmiaru błonnika?
  • Jakie są skutki nadmiaru błonnika?
  • Jak pozbyć się nadmiaru błonnika?
  • Jaka jest zdrowa dawka błonnika?

Na co pomaga błonnik?

Błonnik zwiększa wydzielanie soków trawiennych, przyspiesza perystaltykę jelit, przez co zwiększa się ilość wypróżnień, dlatego jest tak ważny w walce z zaparciami. Jednak konieczne jest pamiętanie o regularnym spożywaniu wody mineralnej. Jeśli o to nie zadbasz Twoje problemy z wypróżnianiem mogą się jeszcze nasilić.  Błonnik może wychwytywać toksyczne związki w naszym organizmie, dzięki czemu nie zostaną one wchłonięte przez jelito. Jest też ważnym składnikiem diety przeciwnowotworowej oraz diety w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Zmniejsza stężenie cholesterolu oraz zwalnia wchłanianie glukozy. Dzięki niemu indeks glikemiczny produktów jest niższy.  Przy prawidłowym nawodnieniu pęcznieje w jelitach, zwiększając uczucie sytości. Zmniejsza także kaloryczność diety.


Jakie są źródła błonnika pokarmowego?

Do jego głównych źródeł należą suche nasiona roślin strączkowych, warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste. Jeśli chcesz dostarczyć sobie źródeł błonnika dieta powinna uwzględniać produkty pełnoziarniste nieoczyszczone, np. płatki owsiane, mąkę razową, razowe pieczywo, brązowy ryż, kaszę gryczaną.  Większą ilość błonnika mają owoce i warzywa surowe, niepoddane obróbce termicznej, nieobrane ze skórki.  Dlatego jeśli Twoja dieta powinna ograniczać jego spożycie, powinnaś jeść jasne pieczywo pszenne, z warzyw i owoców możesz przygotowywać musy, możesz je gotować, piec, blendować, pamiętając o unikaniu jedzenia ich skórki. Dzienne spożycie błonnika dla osób dorosłych i zdrowych powinno wynosić 27-40g.


Nadmiar błonnika- objawy

Zastanawiasz się jakie są objawy nadmiaru błonnika? Za dużo błonnika może podrażniać jelita oraz doprowadzać do biegunek, które mogą okazać się bardzo niebezpieczne. Powodują odwodnienie organizmu, traci on wodę oraz ważne dla swojego funkcjonowania elektrolity. 

Jakie są skutki nadmiaru błonnika?

Może powodować zmniejszanie wchłaniania wapnia, żelaza oraz cynku. Niedobór wapnia może skutkować tężyczką, osteoporozą, zęby mogą ulegać uszkodzeniu. Wapń jest także ważny dla serca, mięśni oraz układu nerwowego. Dlatego tak groźne mogą być jego niedobory.

Zbyt mała podaż żelaza może powodować niedokrwistość, szybsze męczenie się, zmniejszoną odporność, bladość skóry, łamliwość paznokci czy drażliwość.

Niedobór cynku może wywoływać zmiany skórne, także spadek odporności.

Włókno pokarmowe zmniejsza przyswajanie tłuszczów, przez co zmniejszone jest też wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, D, E, K). Za dużo błonnika powinny unikać osoby cierpiące na schorzenia przewodu pokarmowego, takie jak, np. stany zapalne błony śluzowej żołądka lub jelit . Należy go unikać w jednostkach chorobowych, w których zalecana jest dieta łatwostrawna.  

Jaka jest zdrowa dawka błonnika?

We wszystkim należy zachować umiar. Błonnik ma pozytywne działanie. Jednak nie należy przesadzać z jego spożywaniem.  Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych i możesz spożywać jego zalecane ilości, to zdrowa i zbilansowana dieta z pewnością Ci ich dostarczy. Nie ma potrzeby suplementować błonnika poza dietą. Bez obaw możesz nią zaspokoić swoje potrzeby. Dla przykładu (wartości podane dla 100g produktu) woreczek brązowego ryżu dostarcza 8,7g błonnika, 3 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego 6,1g, pół szklanki fasoli białej suchej 15,7g, pół pomidora 1,2g, a 2 marchewki 3,6 g. Jak widzisz nie musisz bardzo się trudzić, aby dostarczyć błonnik do diety. 

Jak pozbyć się nadmiaru błonnika?

Jeśli szukasz sposobu jak pozbyć się nadmiaru błonnika to spraw, aby Twoja dieta była urozmaicona i prawidłowo zbilansowana. Zwiększ spożycie wody i unikaj surowych warzyw i owoców. Wcale nie jest trudne przekroczenie zalecanych wartości błonnika, szczególnie problem ten może dotyczyć osób na diecie wegetariańskiej bogatej w rośliny strączkowe, warzywa i owoce. Pamiętaj, że we wszystkim należy zachować umiar.