Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Co jeść po operacji?
  • Jak wygląda dieta lekkostrawna?
  • Czego nie jeść na diecie lekkostrawnej?

Co jeść po operacji?

W święta miałam usuwany wyrostek robaczkowy. Nie było możliwości przeprowadzić zabiegu metodą laparoskopową, ponieważ było już za późno. Teraz wyszłam ze szpitala, a lekarz powiedział mi tylko, że powinnam stosować dietę lekkostrawną. Ale ja nie mam pojęcia co to oznacza? Jak powinnam się odżywiać? Kinga, 24 l.

Jak wygląda dieta lekkostrawna?

Dieta łatwostrawna, zwana potocznie też 'lekkostrawną' to bardzo waży sposób odżywiania. Zaleca się stosowanie jej zasad nie tylko osobom po operacjach, ale też w trakcie chorób przebiegających z gorączką, niektórych chorób układu pokarmowego oraz dzieciom i osobom starszym. Jej celem, oprócz odpowiedniego doboru produktów i technik ich obróbki, jest najczęściej dostarczenie takiej samej ilości składników pokarmowych, jakie dostarczyłaby dieta podstawowa. Najważniejszymi zasadami tego sposobu żywienia są:

  1. Regularne spożywanie 4-5 niewielkich posiłków. Jednocześnie kolację należy spożyć nie później niż 2 godziny przed snem.
  2. Unikanie smażenia i obsmażania na rzecz gotowania na parze, gotowania w wodzie, duszenia, a nawet pieczenia w folii lub w rękawie. 
  3. Eliminowanie zasmażek. Do zagęszczenia lepiej wybrać wodę z mąką lub mleko z mąką.
  4. Dodawanie tłuszczu tylko do gotowych potraw, na surowo. Mogą to być oleje roślinne, masło, śmietanka.
  5. Usuwanie z warzyw i owoców skórek i nasion. 
  6. Wybieranie dojrzałych owoców i delikatnych warzyw.
  7. Maksymalne rozdrabnianie produktów potrzebnych do przygotowania posiłków np. mielenie mięsa, siekanie owoców i warzyw itd. W diecie łatwostrawnej sprawdzają się potrawy spulchnione m. in. przez dodatek ubitej piany lub namoczonej bułki.
  8. Wykorzystywanie oczyszczonych produktów zbożowych, np. białego pieczywa, drobnych kasz. Zwłaszcza w przypadku stanów pooperacyjnych wykluczone jest spożywanie produktów razowych, w tym też pieczywa graham.
  9. Unikanie posiłków odgrzewanych lub odsmażanych.
  10. Spożywanie posiłków w spokoju, powoli. Należy pamiętać o dokładnym  gryzieniu każdego kęsa.
  11. Unikanie przemęczenia  i wysiłku zarówno przed, jak i po posiłku.

W diecie łatwostrawnej należy w dużej mierze wykluczyć błonnik pokarmowy. Jednak jego pewna ilość jest konieczna, aby nie doprowadzić do problemów z wypróżnianiem. W większości wypadków w diecie można pozostawić chleb graham. Jest to jednak wykluczone w przypadku stanów pooperacyjnych oraz zapalenia żołądka i jelit.

Czego nie jeść na diecie lekkostrawnej?

Produkty zakazane w diecie łatwostrawnej: sery żółte, topione, dojrzewające, typu Feta i Fromage, razowe pieczywo, grube kasze i makarony, jajka gotowane na twardo i smażone, tłuste mięsa, ryby i wędliny, wyroby wędzone i peklowane, konserwy, smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, frytki, chipsy, smażone ziemniaki, pyzy, niedojrzałe owoce, suszone owoce, niektóre warzywa: kapustne, czosnek, pory, rzepa, papryka, szczypior, cebula, ogórki, brukiew, rzodkiewka, chałwa, niektóre owoce: gruszki, daktyle, czereśnie, kawon, słodycze zawierające tłuszcz, kakao i orzechy, ostre przyprawy (ocet, pieprz, papryka, musztarda, chili, curry, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, gorczyca), mocna kawa i herbata, słodzone i gazowane napoje.

Powyższe wykluczenia są zestawem najczęściej źle tolerowanych produktów. Mogą stanowić pewien wyznacznik, chociaż ważne jest też indywidualne podejście. Może się okazać, że chory będzie odczuwał dolegliwości również po produktach teoretycznie dozwolonych. Bardzo ważne jest też, aby posiłki były smaczne, doprawione łagodnymi przyprawami, atrakcyjnie połączone i podane. Powinny ponadto w maksymalnym stopniu brać pod uwagę indywidualne preferencje i łaknienie.

Życzę szybkiego powrotu do zdrowia!

A jakie są Wasze sprawdzone przepisy na dania po operacji? Jakie przepisy kulinarne lekkostrawne polecacie?

Zdjęcie pochodzi z: Edsel L / iW / CC BY-SA