Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Nietolerancja pokarmowa, alergia czy po prostu indywidualna eliminacja pokarmów – z takimi terminami spotykamy się coraz częściej. Ostatnie szaleństwo na dietę bezglutenową, często stosowana dieta bezmleczna czy wegetariańska – we mnie wyzwalają różne emocje. Wiele z nas zachodzi w głowę jak można żyć bez mięsa, świeżutkiego chleba czy niezastąpionych jaj. Jeżeli nie jest to medycznie uzasadnione – zastanawiamy się po co. Jednak gdy przekonanie lub choroba każą nam wyeliminować określony produkt – co wówczas zrobić? Na co zamienić? Jak dostarczyć wszystkich niezbędnych składników? Postaram się podać Tobie kilka alternatyw. Jakie są zamienniki mięsa? Co jeść na diecie bezglutenowej? Jakie są zamienniki mleka? Co jeść zamiast jajek?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Alergia pokarmowa czy nietolerancja to dwa określenia oznaczające niepożądaną a nawet toksyczną reakcję organizmu na spożyty pokarm. Oba terminy charakteryzuje odmienne mechanizmy działania jednak odpowiedź organizmu może być podobna. Objawy mogą wystąpić zaraz po spożyciu pokarmu (wówczas najczęściej jest to pokrzywka, biegunka, wymioty) lub nawet kilkanaście godzin od spożycia określonego pokarmu (zespół jelita nadwrażliwego, nieżyt nosa, bóle głowy, zmęczenie i inne). Co wówczas zrobić?
Gdy badania wskażą jednoznaczne wyniki lekarz prawdopodobnie zaleci Tobie dietę eliminacyjną. Jest to czasowe wykluczenie szkodliwego produktu z naszej diety. Dietę tę możesz stosować przez wskazany okres czasu np. 4-8 tygodni (gdyż Twoja tolerancja na produkt może znów powrócić) lub nawet całe życie. Wykluczamy czasem żywność z własnych przekonać. Z diety najczęściej eliminujemy: mleko (nietolerancja laktozy czy alergia na białko mleka), gluten, jaja, pszenicę czy mięso. Jednak czym je zastąpić?
Kraina mlekiem i miodem płynąca
Mleko – dla niemowląt podstawowy składnik do rozwoju, dla nas często niezastąpiony dodatek do płatków czy kawy. Niezwykle ważne źródło białka, wapnia, fosforu witaminy A czy z grupy B.
Mleko w czystej postaci oraz pod postacią produktów mlecznych (ser, kefir, maślanka, jogurt, śmietana, masło) rozpozna każda z nas . Gdzie jednak jeszcze znajduje się ten składnik?
Mleko możesz znaleźć w produktach takich jak kremy, ciasta, lody, pizza, majonez, czekolada, kiełbasa czy mięsa przetwarzane a także w wielu gotowych posiłkach czy produktach. Tutaj złotą zasadą będzie dla Ciebie czytanie etykiet.
Na co zamienić?
Mleko ryżowe, owsiane, sojowe, kokosowe, ziemniaczane, orkiszowe – zamienników jest mnóstwo. Dla szczęściarzy polecam także mleko kozie czy owcze – jednak uwaga – gdy reagujemy alergicznie na mleko krowie z dużym prawdopodobieństwem rozwiniemy taką reakcję na mleka tego typu.
Uwielbiasz masło – nic prostszego – alternatywą może być masło o egzotycznej nazwie tahini (masło z nasion sezamu) czy oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy, z nasion wiesiołka i inne).
Serki możesz zamienić tofu, a jogurty sojowymi odpowiednikami. Proste?
Prócz białka ważnym składnikiem jest także wapń.
Łatwo przyswajalny wapń znajdziesz w konserwach rybnych z kośćcem jak sardynki, śledzie czy szprotki (nawet 500mg wapnia/100g produktu gdzie mleko to 120mg wapnia/100mL). Gorzej przyswajany ale również występujący w dużej ilości jest wapń z maku czy sezamu (uwaga – 1000mg/ 100g – ważne by nasiona przemielić w celu zwiększenia przyswajalności), melasa z karobu (jedna łyżka to prawie ½ naszego zapotrzebowania dziennego = ok. 500mg !), ziarna amarantusa (230mg/100g). Jakby chciała się skusić to polecam także wodorosty (ok. 200mg/100g) oraz nasiona słonecznika czy lnu (150-200mg/100g) rośliny strączkowe (50-200mg/100g), orzechy (80-180mg/100g) suszone owoce np. figi (70-200 mg), zielone warzywa (natka pietruszki brokuły, jarmuż – 50-180mg/ 100g)
Pamiętaj! Mocna herbata, kawa, środki antykoncepcyjne, uspokajające czy inne leki oraz nadmiar soli i cukru w diecie mogą zaburzać wchłanianie wapnia.
Cudowne jajka
Najczęściej eliminacja jajek łączy się z alergią na białka jajka kurzego.
Gdzie je znajdziemy? – w naleśnikach, makaronach, ciastach, chlebie, deserach, majonezie, sosach, puddingach, gotowych produktach (na etykietach oznaczone jako : jajo w proszku, białko jaja, albumina, suszone jajo)
Czym zastąpić? Jajko to ważne źródło białka.
2 jajka stanowią jedną porcję produktu białkowego, które można zastąpić 120g chudej ryby jak morszczuk, mintaj czy 100g tłustej ryby jak łosoś , 100g mięsa (kurczak, cielęcina, indyk, młoda wołowina) czy 80g szynki czy 40g suchych nasion strączkowy (fasola, groch, soczewica)
Wypieki: częstym problemem jest zastąpienie wiążących właściwości jaja w wypiekach czy potrawach. 1 jajo możesz zastąpić namoczonym siemieniem lniany (1,5 łyżki), rozgniecionym bananem (1/2 sztuki), mąką sojową/owsianą połączoną z wodą (2-3łyżek + woda) czy jogurtem sojowym (1/2 kubka) – uwierz – możliwości jest wiele.
Glutenowe szaleństwo
Jeśli nie możesz jeść glutenu wiesz dokładnie jakie potrafi to być na początku uciążliwe. Jeśli możesz – jesteś szczęściarzem. Ostatnio prasę bombardują informacje o odchudzających zaletach diety bezglutenowe czy bezpszenicznej oraz o prawdopodobnej „reakcji alergicznej” dużej liczby populacji na produkty glutenowe.Nie dajmy się jednak zwariować – jeśli nie zauważysz u siebie objawów nie popadaj w skrajność.
Gdzie jednak występuje gluten? W nasionach zbóż jak orkisz, jęczmień, owies (zanieczyszczony), pszenica, żyto, ryż dziki a także we wszystkich produktach których składnikami są te nasiona.
Jakie alternatywy? Oczywiście wszystkie produkty oznaczone jako bezglutenowe (przekreślony kłos). Jednak każdy kto spróbował chleba bezglutenowego będzie wolał upiec go samemu wykorzystując inne mąki jak np. mąkę chleba świętojańskiego, sojową, ziemniaczaną, z ciecierzycy, migdałową, amarantu sową, kukurydzianą czy inną. Zapewne znasz jeszcze inne odmiany.
Zboża które możesz wykorzystać to kukurydza, ryż , sorgo, gryka kasztan, proso, amarant czy coraz popularniejsza quinoa (komosa ryżowa).
Wegetariański reżim
Mięso jest dla wielu niezastąpionym produktem. Stanowi pokaźne źródło wysokowartościowego białka, żelaza, cynku czy witamin z grup B.
Jako zamienniki posłużyć mogą oczywiście (jeśli to możliwe) mięsa ryb, ale także np. skorupiaków. Wedle wcześniejszej proporcji 100g mięsa można zastąpić także przez około 110g krewetek tygrysich (ok. 10 sztuk), 120g krewetek koktajlowych (ok. szklanki), 110g małż czy 12 ostryg.
Oczywiście alternatywą dla Ciebie mogą tutaj być wszelkie rośliny strączkowe jak soja, soczewica, fasola, ciecierzyca czy bób.
Jeśli myślimy o odpowiednim poziomie żelaza pamiętajmy że najlepszym źródłem są produkty mięsne – najwięcej ma krew wieprzowa ok. 40mg/100g produktu, wątróbka wieprzowa ok 18mg/100g czy z kurczaka 9,5mg/100g
Jednak znajdziemy go także w innych produktach (jest jednak gorzej przyswajalny) : pełne ziarna zbóż ( kasze, otręby, zarodki roślinne, płatki owsiane), rośliny strączkowe (4-9mg/100g) pestki np. dyni czy słonecznika( 5-6mg/100g), ziarna sezamu, siemienia lnianego czy maku (6-8mg/100g) , żółtko jaja (1 żółtko 5,4mg) warzywa zielone jak szpinak zielona pietruszka (2-5mg/100g), owoce suszone (3-4mg/100g), kakao (10mg/100g), orzechy (2-3,5mg) czy nawet herbata z pokrzywy (1 napar ok 5mg)
Uwaga! Nadmierne spożycie otrębów np. pszennych, wysoki ilości herbaty i kawy zmniejsza wchłanianie, natomiast witamina C (truskawki, cytrusy, porzeczki, brokuły, chrzan, papryka, natka pietruszki, kiszona kapusta) zwiększa jego wchłanianie
Najważniejsza rozwaga
W momencie eliminacji produktów nagle otwierają nam się oczy na inne dostępne potrawy i produkty. Faktycznie - rynek oferuje ich coraz więcej. Jednak jeśli nie ma wskazań lekarskich doprowadzenia diet eliminacyjnych – nie rób tego. Nie ma sensu narażać siebie na ewentualne niedobory pokarmowe. Skoro możesz jeść wszystko – korzystaj z tego a artykuł ten niech posłuży Tobie jedynie jako ciekawa alternatywa. Jeśli jednak Twoim życiem rządzi np. nietolerancja – nie zapomnij o podanych alternatywach. Przede wszystkim jednak bądź w kontakcie ze swoim lekarzem czy dietetykiem. Przy licznych eliminacjach często niezbędna będzie suplementacja.
Dajcie znać w komentarzach czy posiadacie sprawdzone zamienniki produktów uczulających? Może polecacie jakieś przepisy wegetariańskie lub przepisy bezglutenowe?
Komentarze
UlaSB
14 lutego 2015, 10:44
Jezu, czy tak ciężko przeczytać tekst jeszcze raz przed opublikowaniem? Popoprawiać literówki, zmienić to kretyńskie "lekarz zaleci Tobie" na "zaleci Ci", "dla szczęściarzy polecam" na "szczęściarzom polecam"... No nie da się tego czytać!
milencia87
11 sierpnia 2014, 20:12
ludzie kochani, co za ignorant pisał ten artykuł?
pitroczna
28 marca 2014, 10:39
przydatny artykul, warto wiedziec - niektore alternatywy mnie zaskoczyly :)
Kasiaa1979
26 marca 2014, 21:47
Niestety mnie tez dopadlo jedno i drugie. Musze troche kombinowac, a zmiana nawykow jest trudna. Zwlaszcza ze inni domownicy chca jesc wszystko.
MIPU91
25 marca 2014, 01:45
ciekawe
MIPU91
25 marca 2014, 01:44
ciekawe
MIPU91
25 marca 2014, 01:43
ciekawe
MIPU91
25 marca 2014, 01:40
ciekawe
Arrin
21 marca 2014, 20:25
Miałam okazję pić mleko kosie i owcze, muszę przyznać, ze smakują całkiem inaczej od krowiego. Są jakby mocniejsze w smaku. Ale radzę uważać na mleko kosie kupowane w sklepach. Raz kupiłam karton z ciekawości jak smakuje, to nie dało się tego wypić. Jak jest możliwość to najlepiej nabyć świerze. Co do glutenu to nie dajmy sie znowu zwariować. Owies, czy jęczmień np takie płatki na śniadanie też są potrzebne. Lepiej już chyba wyeliminować białą mąkę bo w niej jest najwięcej tego świństwa.
MargotG
20 marca 2014, 13:31
nie lubię diet eliminacyjnych... ale lubię jednodniowe monodiety :)
judipik
19 marca 2014, 22:15
Niestety mnie to dotyczy :(
experience80
18 marca 2014, 12:29
Grunt to nie dać się zwariować - jak napisano w artykule
takasobieja100
17 marca 2014, 10:18
Bardzo ciekawe.
Idziulka1971
16 marca 2014, 20:58
przydatne
KateAusten
16 marca 2014, 18:54
Przydatne info ;)
DorotaJ.
16 marca 2014, 14:13
ciekawe informacje
Mysia6918
16 marca 2014, 12:19
Ja się staram odstawic pieczywo...ale to trudne;(
Zaczarowana08
15 marca 2014, 13:48
Przydatne
endorfinkaa
15 marca 2014, 12:25
ja teraz odstawiłam np słodycze i cera mi się poprawiła :)
nika2002
15 marca 2014, 08:24
hym...