Oprócz białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy, oraz żelaza w formie hemowej (najlepiej przyswajalnej) owady są źródłem m.in. wapnia, magnezu, fosforu oraz cynku. W przeciwieństwie do mięsa zwierzęcego i ryb, owady zawierają także spore ilości błonnika pokarmowego. Obecnie za jadalne uznaje się ponad 1900 gatunków insektów.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa - FAO w zwiększeniu wykorzystania owadów jako produktów spożywczych upatruje rozwiązania problemu głodu i niedożywienia na świecie. Według przygotowanego raportu ponad 2 mld ludzi na świecie uzupełnia swoją dietę w ten sposób. FAO zachęca do zwiększenia produkcji i spożycia insektów, co ma przynieść dla społeczeństwa korzyści zdrowotne, ekonomiczne (otrzymywanie pełnowartościowych składników diety z owadów jest 12 razy tańsze niż z hodowli zwierzęcej), a także obniży zanieczyszczanie środowiska. Na jednego mieszkańca Ziemi aktualnie przypada, aż 40 ton jadalnych gatunków owadów.
W Europie pojawiają się już pierwsze restauracje serwujące dania z insektów, lecz póki co są one traktowane bardziej jako ciekawostka kulinarna. W Polsce aktualnie funkcjonuje jedna taka restauracja, a w jej menu znajdziemy m.in. kaczkę w sosie ze świerszczy i malin z kaszą oraz sorbet owocowy z mącznikami.
Jadalne owady można nabyć także w Internecie. Niemniej jednak ciężko sobie wyobrazić, by w krajach wysoko rozwiniętych żuk gnojak, czy szarańcza szybko stały się podstawą diety…
Komentarze
agnieszka.kinga
23 stycznia 2018, 21:00
Blee
wie58
31 maja 2017, 13:58
Brrr...
wie58
13 września 2016, 03:22
dobrowolnie - nigdy
magwiz
8 marca 2015, 22:22
Blee... nigdy w życiu!
CzarnaCzekoladka
9 listopada 2014, 23:32
W życiu.. bleee.
babciabasia3
14 października 2014, 19:40
Nigdy w życiu.
SylaNaDiecie
26 września 2014, 11:59
W Łodzi niedawno otworzyła się taka knajpka, więc chyba biznes się rozwija ;) Może z ciekawości kiedyś się do niej wybiorę, ale jeszcze muszę się z tą myślą pooswajać ;)
zdenka83
9 lutego 2014, 16:11
paskudztwo!
maja11
27 stycznia 2014, 18:47
fuj....bleee
martulka19
5 stycznia 2014, 15:35
bleee
ANIUSIEK26
4 grudnia 2013, 08:49
Nie wyobrażam sobie zjeść robaka. bleh
chiddyBang
12 listopada 2013, 18:21
nie tknęła bym
bblankaa
24 października 2013, 14:26
heh
MIPU91
4 października 2013, 20:35
fuj
myslenieniebolixd
26 lipca 2013, 13:57
bear grylls lubi =)
paauulinaa
22 lipca 2013, 21:15
eh na samą myśl o zjedzeniu świerszcza lub gąsienicy słabo mi się robi :)
Deizydee
10 lipca 2013, 17:46
no na pewno podstawą mojej diety się nie staną i nie przekonuje mnie nawet ta dostepność białka, już chyba wolała bym zostać veganką niż jeść owady
furcek
9 lipca 2013, 01:36
ja tam wole tradycyjne mięsko ;)
MIPU91
6 lipca 2013, 16:02
ble
ibiza1984
5 lipca 2013, 12:37
O nie! Zdecydowanie bardziej wolę przyswajać białko ze strączków niż z owadów! Bleah!