Z poniższego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy ziemniaki są zdrowe?
  • Czy można się zatruć ziemniakami?
  • Jak prawidłowo przyrządzać ziemniaki?

Czy ziemniaki są zdrowe?

Ziemniaki są bardzo ważnym elementem naszej diety, między innymi ze względu na zawartość witaminy C. Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić bez nich pełnowartościowego obiadu. Zawierają one jednak gliokoalkoaloid  solaninę, której zadaniem jest ochrona rośliny przed szkodnikami i chorobami, jest ona jednak  toksyczna również dla ludzi. Na szczęście skoncentrowana jest ona głównie w zewnętrznych częściach bulwy w pobliżu oczek. Jej największe stężenie obserwuje się w ziemniakach niedojrzałych i pozieleniałych. Jest ona nierozpuszczalna w wodzie oraz odporna na wysokie temperatury, a więc podczas gotowania nie zmniejsza się jej ilość.


Toksyczna dawka solaniny dla człowieka wynosi ok. 300 mg, natomiast jej zawartość w zdrowych dobrze obranych ziemniakach to 0,001-0,002%, a w przypadku pozieleniałych jest to, aż 0,55%. Dużą zawartość solaniny obserwuje się w chipsach (do 72 mg/ 100 g produktu).


Jak przygotować ziemniaki do jedzenia?

Aby ograniczyć ilość spożywanej solaniny należy dokładnie obierać  ziemniaki  oraz odrzucać wszystkie kiełkujące bulwy. Ważny jest także sposób ich przechowywania (ziemniaki przechowywane bez dostępu światła produkują solaninę w znacznie mniejszym stopniu). Solanina znajduję się nie tylko w ziemniakach, obecna jest również w niedojrzałych pomidorach. 


Źródło: Czasopismo Kosmos

Często jecie ziemniaki lub chipsy? Wiedzieliście o występowaniu w nich solaniny? Dajcie znać poniżej!