Jak podaje British Cheese Board, 98% brytyjskich gospodarstw domowych spożywa ser. Najpopularniejszy jest cheddar (700 000 skonsumowanych ton rocznie, w kanapkach, sałatkach i z makaronem).
W 2010 roku, Amerykanie jedli ponad 33 funty sera na osobę, jak podawał Wydział Rolnictwa USA.

Badanie CASH pochyliło się nad 772 produktami serowymi – 30 odmian sera w  sumie. Okazało się, że wiele z nich zawierało więcej soli niż pojedyncza paczka chipsów – średnio 0.52g na 30g porcji.
Najbardziej słonym serem jest Roquefort, Feta oraz Halloumi. Najmniej słony to Mozzarella, Emmental oraz Wensleydale.
Ponadto, stwierdzono spore wariacje pomiędzy różnymi markami tej samej odmiany sera. Na przykład, jeden rodzaj Gorgonzoli zawierał 6 razy więcej soli niż inny.
Kierująca badaniem dr Katharine Jenner wyjaśnia: wiemy już, że większość serów zawiera mnóstwo tłuszczu. Ale często dodajemy je do posiłku nie myśląc o ich zawartości soli. Warto jest więc spojrzeć na etykietkę i wybrać najmniej słoną wersję swojego ulubionego sera. Albo po prostu dodać nieco mniej następnym razem.
Wiadomo, że słona dieta jest związana z nadciśnieniem oraz podwyższonym ryzykiem zawału serca albo udaru mózgu. Powinniśmy pamiętać, że zalecana dzienna dawka soli to poniżej 6g dziennie, czyli około jednej łyżeczki do herbaty.

źródło: ScienceNews.pl