Jak podaje British Cheese Board, 98% brytyjskich gospodarstw domowych spożywa ser. Najpopularniejszy jest cheddar (700 000 skonsumowanych ton rocznie, w kanapkach, sałatkach i z makaronem).
W 2010 roku, Amerykanie jedli ponad 33 funty sera na osobę, jak podawał Wydział Rolnictwa USA.
Badanie CASH pochyliło się nad 772 produktami serowymi – 30 odmian sera w sumie. Okazało się, że wiele z nich zawierało więcej soli niż pojedyncza paczka chipsów – średnio 0.52g na 30g porcji.
Najbardziej słonym serem jest Roquefort, Feta oraz Halloumi. Najmniej słony to Mozzarella, Emmental oraz Wensleydale.
Ponadto, stwierdzono spore wariacje pomiędzy różnymi markami tej samej odmiany sera. Na przykład, jeden rodzaj Gorgonzoli zawierał 6 razy więcej soli niż inny.
Kierująca badaniem dr Katharine Jenner wyjaśnia: wiemy już, że większość serów zawiera mnóstwo tłuszczu. Ale często dodajemy je do posiłku nie myśląc o ich zawartości soli. Warto jest więc spojrzeć na etykietkę i wybrać najmniej słoną wersję swojego ulubionego sera. Albo po prostu dodać nieco mniej następnym razem.
Wiadomo, że słona dieta jest związana z nadciśnieniem oraz podwyższonym ryzykiem zawału serca albo udaru mózgu. Powinniśmy pamiętać, że zalecana dzienna dawka soli to poniżej 6g dziennie, czyli około jednej łyżeczki do herbaty.
W 2010 roku, Amerykanie jedli ponad 33 funty sera na osobę, jak podawał Wydział Rolnictwa USA.
Badanie CASH pochyliło się nad 772 produktami serowymi – 30 odmian sera w sumie. Okazało się, że wiele z nich zawierało więcej soli niż pojedyncza paczka chipsów – średnio 0.52g na 30g porcji.
Najbardziej słonym serem jest Roquefort, Feta oraz Halloumi. Najmniej słony to Mozzarella, Emmental oraz Wensleydale.
Ponadto, stwierdzono spore wariacje pomiędzy różnymi markami tej samej odmiany sera. Na przykład, jeden rodzaj Gorgonzoli zawierał 6 razy więcej soli niż inny.
Kierująca badaniem dr Katharine Jenner wyjaśnia: wiemy już, że większość serów zawiera mnóstwo tłuszczu. Ale często dodajemy je do posiłku nie myśląc o ich zawartości soli. Warto jest więc spojrzeć na etykietkę i wybrać najmniej słoną wersję swojego ulubionego sera. Albo po prostu dodać nieco mniej następnym razem.
Wiadomo, że słona dieta jest związana z nadciśnieniem oraz podwyższonym ryzykiem zawału serca albo udaru mózgu. Powinniśmy pamiętać, że zalecana dzienna dawka soli to poniżej 6g dziennie, czyli około jednej łyżeczki do herbaty.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
8 października 2016, 04:03
:)
magwiz
31 marca 2015, 19:24
Skoro ser słony, to i dużo w nim soli! Proste jak drut!
nieznajoma-ona
2 sierpnia 2014, 15:05
uwielbiam ser :))
czarnula1988
25 lipca 2013, 11:27
w ogole ser chyba nie jest zbyt dietetyczny....
MIPU91
6 lipca 2013, 18:42
:]
kinnkaa
9 kwietnia 2013, 10:05
niestety wiem, a tak luuubie
grubasek266
13 marca 2013, 10:40
ciekawe
sizeminus
4 marca 2013, 18:08
nie przepadam za serem ;c
ciasteczko91
24 lutego 2013, 11:37
mmm sery cos wpanialego ;p;p
elzbieta.koluszki
21 lutego 2013, 10:20
bardzo lubię sery
deeviance
16 lutego 2013, 00:15
nie lubie serów ! :)
Septima
8 lutego 2013, 12:50
sery zolte maja duzo tluszczu i soli ale to wiadome
nigraja
5 lutego 2013, 13:46
lubię
nigraja
5 lutego 2013, 13:46
lubię
krasnal92
22 stycznia 2013, 02:19
Nic nowego.
ewcia.1234
20 stycznia 2013, 17:26
w sumie moznabylo się tego domyślić, przecież sól jest dziś we wszystkim.
ibiza1984
14 stycznia 2013, 18:51
Nie zaskoczył mnie ten artykuł. Sól dodawana jest praktycznie do wszystkiego, bo jak ktoś słusznie poniżej zauważył - dobrze konserwuje
irmina75
14 stycznia 2013, 13:30
sól jest naturalnym konserwantem. nawet słoiczki dla dzieci ją zawierają
4nnna
14 stycznia 2013, 12:43
Sery jadam raz w tygodniu. Informacja nie jest dla mnie nowością
anetalili
12 stycznia 2013, 23:02
Nie tylko sery są pełne soli, bo wędliny też