Autorem badania jest dr Alan Fogelman z David Geffen School of Medicine na University of California, Los Angeles (UCLA). Prace zostały przedstawione na corocznej konferencji American Heart Association (AHA) Scientific Sessions.
Naukowiec wraz ze swoim zespołem utrzymuje, iż dodanie niewielkiej ilości „frankenpomidora” do pożywienia szczurów, które składało się w większości ze składników, jakie możemy znaleźć w diecie zachodniej (a więc, wielkie, tłuste porcje), w sposób znaczący pozwoliło obniżyć poziomy zapalenia w krwi gryzoni.
Aczkolwiek, organizacja GMWatch.org, która zajmuje się zwalczaniem żywności GMO, podkreśla, iż badanie to było niewielkie, bardzo kiepsko przeprowadzone, w dodatku nie oddane do wglądu niezależnym ekspertom, ani też opublikowane w żadnym czasopiśmie naukowym.
Dr Suzanne Steinbaum, kardiolog z Lenox Hill Hospital, wyjaśnia: próby przeprowadzone na gryzoniach niekoniecznie muszą przekładać się na ludzi, w szczególności w kwestii jedzenia. W oparciu o te badania, wykonane jedynie na szczurach, nie możemy powiedzieć, że genetycznie zmodyfikowana żywność będzie podręczną apteką w przyszłości. Najmądrzejszym wyborem jest po prostu zdrowe odżywianie się.
W naturze znajdujemy mnóstwo owoców i warzyw, włączając w to różne odmiany pomidorów. Nie ma potrzeby odwoływać się do pomocy pomidora-mutanta.
Naukowiec wraz ze swoim zespołem utrzymuje, iż dodanie niewielkiej ilości „frankenpomidora” do pożywienia szczurów, które składało się w większości ze składników, jakie możemy znaleźć w diecie zachodniej (a więc, wielkie, tłuste porcje), w sposób znaczący pozwoliło obniżyć poziomy zapalenia w krwi gryzoni.
Aczkolwiek, organizacja GMWatch.org, która zajmuje się zwalczaniem żywności GMO, podkreśla, iż badanie to było niewielkie, bardzo kiepsko przeprowadzone, w dodatku nie oddane do wglądu niezależnym ekspertom, ani też opublikowane w żadnym czasopiśmie naukowym.
Dr Suzanne Steinbaum, kardiolog z Lenox Hill Hospital, wyjaśnia: próby przeprowadzone na gryzoniach niekoniecznie muszą przekładać się na ludzi, w szczególności w kwestii jedzenia. W oparciu o te badania, wykonane jedynie na szczurach, nie możemy powiedzieć, że genetycznie zmodyfikowana żywność będzie podręczną apteką w przyszłości. Najmądrzejszym wyborem jest po prostu zdrowe odżywianie się.
W naturze znajdujemy mnóstwo owoców i warzyw, włączając w to różne odmiany pomidorów. Nie ma potrzeby odwoływać się do pomocy pomidora-mutanta.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
8 października 2016, 04:01
ciekawe
MIPU91
6 lipca 2013, 18:42
:]
anuska836
26 kwietnia 2013, 15:38
niedługo wszystko będą modyfikować, na szczęście ja mam swoje własne pomidorki i są zdrowe
elzbieta.koluszki
18 kwietnia 2013, 19:39
ciekawe
kinnkaa
9 kwietnia 2013, 10:04
gmo niby uzdrawia.. watpie
grubasek266
13 marca 2013, 10:40
ciekawe
ciasteczko91
24 lutego 2013, 11:36
nie wierze w to
nigraja
5 lutego 2013, 13:46
taa
nigraja
5 lutego 2013, 13:46
taa
sarasara123
19 stycznia 2013, 13:52
taaa, co za absurd, gmo zwalcza raka? to jakaś propaganda, zeby ludzie nie byli tak negatywnie nastawieni do zywnosci genetycznie modyfikowanej ...
irmina75
14 stycznia 2013, 13:28
moze my tez badzmy GMO
anetalili
12 stycznia 2013, 22:50
Jestem przeciwna GMO
Darka112
11 stycznia 2013, 20:50
Stawiam naturalne owoce i warzywa. Bez przesady...
istotkaaa
10 stycznia 2013, 23:40
GMO G*wno wielkie.. aż ŻAL jeśli ktos jest za tym :/
istotkaaa
10 stycznia 2013, 23:40
GMO G*wno wielkie.. aż ŻAL jeśli ktos jest za tym :/
Nienia87
10 stycznia 2013, 19:19
Ja również w to nie wierzę.Grzebanie w genach nigdy dobrze się nie kończy
BlueJewel
10 stycznia 2013, 16:23
I tak wolę naturalne warzywa
Madlen1992
10 stycznia 2013, 15:59
Nie wierzę w to. Żadna sztuczna żywność nigdy nie będzie lepsza niż naturalna :)
Glorfalien
9 stycznia 2013, 22:05
Ja dalej jestem sceptyczna do GMO
lyyna
9 stycznia 2013, 15:17
nie zgodze sie