Badanie, które przeprowadzili Brian Wansink, Misturu Shimizu i Adam Brumberg, pochyliło się nad wpływem dodawania warzyw do posiłku na postrzeganie zarówno samego posiłku, jak i osoby, która go przygotowała.
Naukowcy przeprowadzili ankietę z 500 kobietami mającymi 2 lub więcej dzieci poniżej 18 roku życia. Kwestionariusz prosił uczestników o ocenę posiłku, podanego z bądź bez warzyw, jak również o ocenę samego kucharza.
Jedzący musieli także wybrać z listy 12 przymiotników, takich jak „egoistyczny” albo „kochający”, te, które ich zdaniem najlepiej opisywały gotującego. Żaden z respondentów nie widział kucharza, ani dwóch wersji tego samego posiłku.
Ankieta wzięła również pod uwagę ulubione warzywa jedzących.
Okazało się, że najlepiej były oceniane posiłki, które zawierały warzywa – „smaczny” i „pyszny”. Tak samo, te same dania zyskały o wiele bardziej pozytywną opinię dla kucharza – „troskliwy”, „uważny”, „zdolny”.
Dania i kucharze gotujący bez warzyw cieszyli się zaś takimi przymiotnikami jak: „egoistyczny”, „nudny”, „nieuważny”.
Podsumowując, to warzywa stanowiły o posiłku, nie tylko pod kątem oczekiwań w stosunku do dania głównego, ale także po kątem wytworzenia lepszego postrzegania samego kucharza.
Naukowcy przeprowadzili ankietę z 500 kobietami mającymi 2 lub więcej dzieci poniżej 18 roku życia. Kwestionariusz prosił uczestników o ocenę posiłku, podanego z bądź bez warzyw, jak również o ocenę samego kucharza.
Jedzący musieli także wybrać z listy 12 przymiotników, takich jak „egoistyczny” albo „kochający”, te, które ich zdaniem najlepiej opisywały gotującego. Żaden z respondentów nie widział kucharza, ani dwóch wersji tego samego posiłku.
Ankieta wzięła również pod uwagę ulubione warzywa jedzących.
Okazało się, że najlepiej były oceniane posiłki, które zawierały warzywa – „smaczny” i „pyszny”. Tak samo, te same dania zyskały o wiele bardziej pozytywną opinię dla kucharza – „troskliwy”, „uważny”, „zdolny”.
Dania i kucharze gotujący bez warzyw cieszyli się zaś takimi przymiotnikami jak: „egoistyczny”, „nudny”, „nieuważny”.
Podsumowując, to warzywa stanowiły o posiłku, nie tylko pod kątem oczekiwań w stosunku do dania głównego, ale także po kątem wytworzenia lepszego postrzegania samego kucharza.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
8 października 2016, 04:09
dodawać i już
1sweter
25 kwietnia 2015, 19:54
pewnie że warto! mają dużo błonnika i witamin poza tym podnoszą atrakcyjność posiłków :o)
magwiz
17 lutego 2015, 22:36
Oczywiście dodawać, tylko , żeby niektórym je zapodać, to trzeba się nieźle nagłówkować.
czarnula1988
25 lipca 2013, 11:27
dodawać:)
MIPU91
6 lipca 2013, 18:44
:]
Nieznajoma52
3 czerwca 2013, 17:11
Dla zdrowia, to dobre były by posiłki warzywne, a białko zwierzęce jako dodatek.
Kayrusia
30 kwietnia 2013, 22:36
Coś w tym jest. Z punktu wiedzenia osoby gotującej też czuję się lepiej jak na talerzu podam także warzywa gotowane na parze lub chociaż surówkę. Jeśli nie mam akurat nic na warzywny dodatek to czuję,że obiad (oczywiście nie mówię tu o spaghetti czy innych daniach z założenia podawanych bez warzywnych dodatków) jest jakiś mnie udany i wartościowy.
elzbieta.koluszki
22 kwietnia 2013, 06:46
ciekawe
kinnkaa
9 kwietnia 2013, 10:06
:))) tylko w sosach udaje mi sie przemycic warzywka zeby cora zjadła
grubasek266
13 marca 2013, 10:41
ciekawe
sizeminus
4 marca 2013, 18:08
zadna nowosc ;d
ciasteczko91
24 lutego 2013, 11:40
ojj warto, sama witamina i smak
deeviance
16 lutego 2013, 00:17
lubei warzywa w porawach i dodaje ich jak najwiecej :P
Septima
12 lutego 2013, 14:41
warto warto myslimy ze nie dobre a jak dlugo ich nie jemy to tesknimy
nigraja
5 lutego 2013, 13:47
ciekawe
nigraja
5 lutego 2013, 13:47
ciekawe
rudzielec85
5 lutego 2013, 13:33
warzywa to zdrowie - kto kocha dba o zdrowie tych których karmi
milusia9999
4 lutego 2013, 11:44
Ciekawa czemu takich badań nie ma w Polsce?
Pina.colada
30 stycznia 2013, 07:46
warzywa to podstawa ;-)
MartaGuciaa
26 stycznia 2013, 11:52
Warzywa dodają kolorów do potrawy, a wiemy ze je się oczami ;-)