Badanie, które przeprowadzili Brian Wansink, Misturu Shimizu i Adam Brumberg, pochyliło się nad wpływem dodawania warzyw do posiłku na postrzeganie zarówno samego posiłku, jak i osoby, która go przygotowała.

Naukowcy przeprowadzili ankietę z 500 kobietami mającymi 2 lub więcej dzieci poniżej 18 roku życia. Kwestionariusz prosił uczestników o ocenę posiłku, podanego z bądź bez warzyw, jak również o ocenę samego kucharza.
Jedzący musieli także wybrać z listy 12 przymiotników, takich jak „egoistyczny” albo „kochający”, te, które ich zdaniem najlepiej opisywały gotującego. Żaden z respondentów nie widział kucharza, ani dwóch wersji tego samego posiłku.
Ankieta wzięła również pod uwagę ulubione warzywa jedzących.
Okazało się, że najlepiej były oceniane posiłki, które zawierały warzywa – „smaczny” i „pyszny”.  Tak samo, te same dania zyskały o wiele bardziej pozytywną opinię dla kucharza – „troskliwy”, „uważny”, „zdolny”.
Dania i kucharze gotujący bez warzyw cieszyli się zaś takimi przymiotnikami jak: „egoistyczny”, „nudny”, „nieuważny”.
Podsumowując, to warzywa stanowiły o posiłku, nie tylko pod kątem oczekiwań w  stosunku do dania głównego, ale także po kątem wytworzenia lepszego postrzegania samego kucharza.

źródło: ScienceNews.pl