1. Świeży ananas - zawiera dużo witamin C, B6, magnezu i miedzi. Wspomaga odchudzanie. Zjedzenie 100 gram to 55 kcal.
2. Kiszone ogórki - są doskonałym źródłem bakterii probiotycznych, które wspomagają prawidłową pracę układu pokarmowego. Są również doskonałym źródłem witaminy C. Jeden, średniej wielkości ogórek to ok. 6 kcal (żeby pochłonąć 100 kcal trzeba byłoby zjeć ich 16).



3. Seler naciowy - jedna z najzdrowszych przekąsek - zawiera błonnik, duże ilości witaminy C oraz olejki eteryczne poprawiające trawienie. Jest także wspaniałym źródłem witaminy E, witamin z grupy B, kwasu foliowego i  witaminy PP, a także fosforu, wapnia, potasu, cynku, magnezu i żelaza. 1 łodyga to 2-3 kcal (żeby pochłonąć 100 kcal trzeba byłoby zjeść ok 50 łodyg).
4. Gorzka czekolada - jest bogata w magnez, żelazo, potas oraz wiele cennych witamin i antyoksydantów. 4 kostki gorzkiej czekolady to ok 88 kcal.
5. Mandarynki - jedna mandarynka zawiera dzienną dawkę witaminy C. Poza tym są pełne beta karotenu, witamin z grupy B, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, sodu i żelaza.  3 sztuki mandarynki to ok. 78 kcal.
6. Czerwona papryka - jest cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, wapnia, potasu, żelaza oraz magnezu. 2 średniej wielkości papryki to ok. 72 kcal.
7. Wafle ryżowe - zaletą wafli ryżowych jest wysoka zawartość błonnika, który na dłużej pozwala zaspokoić uczucie głodu. 2 sztuki wafli ryżowych to ok. 80 kcal.
8. Jogurt naturalny - doskonałe źródło wapnia. Dobrym zamiennikiem jogurtu może być kefir zawierający ok 70 kcal. 1 kubeczek jogurtu naturalnego to ok. 90 kcal.
9. Suszone morele - doskonałe źródło błonnika, żelaza, potasu i beta karotenu. Regulują pracę układu trawiennego. 4 sztuki to 100 kcal.
10. Rodzynki - obniżają poziom cholesterolu oraz ryzyko wystąpienia osteoporozy, przyspieszają także spalanie tłuszczów w organizmie. Są doskonałym źródłem fosforu i jodu, a także witaminom z grupy B. 1 płaska łyżka rodzynek to ok 35 kcal (można spokojnie zjeść dwie takie łyżeczki - 70 kcal:)).
11. Owoce kiwi - jest bogatym źródłem witaminy C, E, witamin z grupy B oraz potasu i cynku. Kiwi wzmacnia odporność i hamuje apetyt. 3 średniej wielkości owoce to ok. 93 kcal.
12. Kisiel - najlepszy jest ten zrobiony przez siebie (a nie z torebki). 1 porcja to ok. 80 kcal.
13. Migdały - świetne źródło wapnia. Posiadają dużo witaminy E, mają tez wysoką zawartość witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Są bogate w cynk odpowiedzialny za prawidłową pracę układu odpornościowego oraz magnez. 1 płaska łyżka to ok. 75 kcal.
14. Pestki dyni - doskonałe źródło cynku, magnezu, manganu, fosforu oraz żelaza. 1 płaska łyżka to 45 kcal (można zjeść zatem 2 łyżki - 90 kcal).
15. Pestki słonecznika - źródło witamin A, E, D oraz E6. Są także bogate w białko, żelazo, wapń oraz potas. 1 płaska łyżka to 45 kcal (można zjeść zatem 2 łyżki - 90 kcal).
16. Brokuły - źródło witaminy C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Są bogate w fosfor, żelazo, wapń oraz chrom. 100 g brokuła to ok. 35 kcal ((można zjeść zatem ok. 250 g).
17. Sucharki - są niskokaloryczne, mogą być alternatywą dla chipsów lub batonika. 1 sztuka to ok. 60 kcal.
18. Marchewka - źródło beta karotenu, prowitaminy A, witaminy B1, B2, PP, K oraz C. Zawiera również żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod i potas. 1 średnia marchewka to 15 kcal.
19. Banan - doskonałe źródło witamin z grupy B, witaminy A oraz C. 1 średni banan to ok 100 kcal - im banan dojrzalszy tym ma więcej kalorii.

20. Jabłko
- najcenniejsze są pestki i skórka. 1 średnie jabłko to ok. 51 kcal.

Autorka artykułu jest użytkowniczka naszego portalu.




Dieta ze wsparciem dietetyka i psychologa: Wypróbuj