Jego niedobór u chłopców oznacza słaby wzrost masy mięśniowej i spadek objętości krwi.
Dziewczęta tracą żelazo szczególnie podczas miesiączki. – Bladość, zmęczenie, brak apetytu, łamliwe paznokcie i włosy, popękane usta, to główne symptomy niedoboru żelaza – mówi prof. Hans-Jürgen Nentwich z niemieckiego Związku Zawodowego Lekarzy Dziecięcych i Młodzieżowych.
Niedobór żelaza łatwo wykryć poprzez badanie krwi. Jego zapas można zwiększyć przez zmianę diety oraz w razie konieczności jej suplementy. – Żelazo zawierają między innymi mięsa, buraczki, zielone warzywa liściaste, jaja, rzeżucha, ryby, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i orzechy – tłumaczy prof. Nentwich.
Jedno z badań udowadnia, że niedobór żelaza negatywnie wpływa na strukturę mózgu nastolatków, upośledza również tworzenie mieliny, substancji, która jest rodzajem izolacji łączącej ze sobą komórki nerwowe przyspieszając przewodzenie w mózgu.
Około 16% niemieckich nastolatków w nieprawidłowy sposób zaopatruje się w żelazo. Zwiększone ryzyko jego niedoboru wśród młodzieży występuje wówczas, gdy spożywają oni głównie jedną grupę produktów, np. są wegetarianami, spożywają bardzo dużo fast-foodów czy produktów mlecznych. Również, gdy uprawiają bardzo dużo sportu lub cierpią na przewlekłe zapalenie jelit.
Ryzyko niedoboru żelaza występuje także, gdy organizm nie toleruje niektórych substancji, np. glutenu lub w przypadku wrodzonej dysfunkcji wykorzystania żelaza.
źródło: ScienceNews.pl
Dziewczęta tracą żelazo szczególnie podczas miesiączki. – Bladość, zmęczenie, brak apetytu, łamliwe paznokcie i włosy, popękane usta, to główne symptomy niedoboru żelaza – mówi prof. Hans-Jürgen Nentwich z niemieckiego Związku Zawodowego Lekarzy Dziecięcych i Młodzieżowych.
Niedobór żelaza łatwo wykryć poprzez badanie krwi. Jego zapas można zwiększyć przez zmianę diety oraz w razie konieczności jej suplementy. – Żelazo zawierają między innymi mięsa, buraczki, zielone warzywa liściaste, jaja, rzeżucha, ryby, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i orzechy – tłumaczy prof. Nentwich.
Jedno z badań udowadnia, że niedobór żelaza negatywnie wpływa na strukturę mózgu nastolatków, upośledza również tworzenie mieliny, substancji, która jest rodzajem izolacji łączącej ze sobą komórki nerwowe przyspieszając przewodzenie w mózgu.
Około 16% niemieckich nastolatków w nieprawidłowy sposób zaopatruje się w żelazo. Zwiększone ryzyko jego niedoboru wśród młodzieży występuje wówczas, gdy spożywają oni głównie jedną grupę produktów, np. są wegetarianami, spożywają bardzo dużo fast-foodów czy produktów mlecznych. Również, gdy uprawiają bardzo dużo sportu lub cierpią na przewlekłe zapalenie jelit.
Ryzyko niedoboru żelaza występuje także, gdy organizm nie toleruje niektórych substancji, np. glutenu lub w przypadku wrodzonej dysfunkcji wykorzystania żelaza.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
2 stycznia 2019, 21:49
:)
wie58
2 stycznia 2019, 21:49
Ważne
wie58
5 października 2016, 23:06
ciekawe
Malinka38757
16 października 2013, 10:59
:)
mariolka1960
17 września 2013, 18:04
ciekawy artykul
elzbieta.koluszki
25 kwietnia 2013, 06:37
interesujące
kinnkaa
9 kwietnia 2013, 10:34
ciekawe...
grubasek266
22 marca 2013, 08:54
ciekawe
ciasteczko91
24 lutego 2013, 12:23
super
ciasteczko91
24 lutego 2013, 12:22
super
milusia9999
4 lutego 2013, 11:52
a co z Polskimi nastolatkami? :)
BlueJewel
25 stycznia 2013, 18:59
Prawdziwe
natalia1211
6 stycznia 2013, 18:02
fajny artykuł
Julia551
5 stycznia 2013, 21:21
ciekawe
Evelineea
20 listopada 2012, 15:34
Ja niestety mam problem z zelazem, mam jego braki.. musze wspomagac sie tabletkami niestety.
meggi86
18 listopada 2012, 15:57
Ciekawe ;)
rybka19781
2 listopada 2012, 09:42
trzeba dbać o wszystkie elementy aby dostarczać wszystkich składników pokarmowych, każdy jest ważny
czerwonaporzeczka
28 października 2012, 15:28
Ciekawe
Gosia8D
25 października 2012, 18:40
Przydatne informacje, naprawdę
Joakoz1967
25 października 2012, 13:44
to ważne dla mnie mam trójkę dzieci , radzą sobie orzechami, jajami mięsem.Nie cierpią buraczków i liściastych niestety. I z daleka od fast foodów