Jego niedobór u chłopców oznacza słaby wzrost masy mięśniowej i spadek objętości krwi. 
Dziewczęta tracą  żelazo szczególnie podczas miesiączki. – Bladość, zmęczenie, brak apetytu, łamliwe paznokcie i włosy, popękane usta, to główne symptomy niedoboru żelaza – mówi prof. Hans-Jürgen Nentwich z niemieckiego Związku Zawodowego Lekarzy Dziecięcych i Młodzieżowych. 
Niedobór żelaza łatwo wykryć poprzez badanie krwi. Jego zapas można zwiększyć przez zmianę diety oraz w razie konieczności jej suplementy. – Żelazo zawierają między innymi mięsa, buraczki, zielone warzywa liściaste, jaja, rzeżucha, ryby, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i orzechy – tłumaczy prof. Nentwich.
Jedno z badań udowadnia, że niedobór żelaza negatywnie wpływa na strukturę mózgu nastolatków, upośledza również tworzenie mieliny, substancji, która jest rodzajem izolacji łączącej ze sobą komórki nerwowe przyspieszając przewodzenie w mózgu.
Około 16% niemieckich nastolatków w nieprawidłowy sposób zaopatruje się w żelazo. Zwiększone ryzyko  jego niedoboru wśród młodzieży występuje wówczas, gdy spożywają oni głównie jedną grupę produktów, np. są wegetarianami, spożywają bardzo dużo fast-foodów czy produktów mlecznych. Również, gdy uprawiają bardzo dużo sportu lub cierpią na przewlekłe zapalenie jelit. 

Ryzyko niedoboru żelaza występuje także, gdy organizm nie toleruje niektórych substancji, np. glutenu lub w  przypadku wrodzonej dysfunkcji wykorzystania żelaza.
źródło: ScienceNews.pl