Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Wiesz, że cukier nie jest zdrowy, jednak lubisz słodki smak napojów. Szukasz więc innych zdrowych substancji słodzących, które mogą go zastąpić. Czy nektar z agawy jest jedną z nich? Ile kalorii ma syrop z agawy? Czy syrop z agawy jest zdrowy?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Jest słodszy od cukru nawet trzykrotnie, ma niższy indeks glikemiczny (około 30), jest jednak równie jak on kaloryczny (100g – 400 kcal). Powstaje głównie w Meksyku z kilku gatunków agawy Agave tequilana oraz Agave salmiana. Wytwarza się go z wyciśniętego z rdzenia agawy soku. Następnie zostaje on podgrzany, w celu hydrolizy wodorowęglanów w cukry, po czym przefiltrowany. Świeżo wyciśnięty sok jest bogaty w inulinę, która nie ma słodkiego smaku, składa się jednak z wielu „słodkich” cząsteczek fruktozy. Po przeprowadzeniu odpowiednich reakcji uwalniają się one. Następnie sok zostaje zagęszczony. Dzięki temu powstaje dość gęsty syrop.
Nektar z agawy składa się głównie z fruktozy oraz glukozy. Fruktozy jest w nim najwięcej - nawet do 90%. Stosunek glukozy do fruktozy jest różny u różnych producentów syropu. Zawiera on również pewne ilości składników mineralnych jak żelazo, wapń, magnez, potas, które mają wpływ na jego kolor. Ich zawartość nie jest jednak duża.
Plus: może być podgrzewany
Syrop z agawy może być dodawany zarówno do zimnych jak i ciepłych napojów. Doskonale również sprawdza się w naleśnikach czy kanapkach stosowany zamiast miodu. Można go również używać do wypieków, jednak najlepiej wybierać te przepisy, w których należy słodzić ciasto miodem. Cukier bowiem nadaje wypiekom nie tylko smak, ale też ma wpływ na strukturę. Zastąpienie go nektarem z agawy może ją nieco zmienić.
Plus: słodszy od cukru
Wystarczy wziąć łyżeczkę syropu z agawy by posłodzić herbatę i poczuć taką samą słodycz jak byśmy słodzili 3 łyżeczkami cukru. Przy tym poziom glukozy we krwi nie będzie wzrastał tak drastycznie jak ma to miejsce przy spożywaniu cukru. Jest to niewątpliwy plus na jaki zwracają uwagę osoby odchudzające się czy cukrzycy. Niestety minusy zdają się ten plus niwelować.
Minus: fruktoza magazynowana w tkance tłuszczowej
Nektar z agawy jest bogatszy w skoncentrowaną fruktozę niż wysokofruktozowy syrop kukurydziany (HFCS). Nadmierna ilość fruktozy nie jest zaś korzystna dla organizmu. Obciąża ona wątrobę, gdyż w niej musi zostać zamieniona w triglicerydy. Fruktoza jedynie w niewielkiej ilości jest zamieniana na glukozę w celu odbudowy rezerw glikogenu, bądź też użytkowana na potrzeby energetyczne wątroby. Reszta musi zostać zmagazynowana w tkance tłuszczowej w postaci tłuszczu.
Minus: nie jest naturalnym słodzikiem
Syrop ten poza tym nie jest do końca naturalnym słodzikiem. By powstał musi przejść szereg procesów produkcyjnych. Często hydroliza insuliny jest przeprowadzana termicznie czy nawet chemicznie. Produkt taki traci walory zdrowotne. Pojawić mogą się w nim z kolei zanieczyszczenia chemiczne. Syrop taki może być porównywalny do rafinacji tradycyjnego cukru, gdyż otrzymujemy produkt oczyszczony, bez jakichkolwiek składników mineralnych czy witamin. Obecnie jednak wprowadza się hydrolizę enzymatyczną, która jest lepszą metodą pozyskiwania nektaru z agawy.
Minus: nadmiar fruktozy szkodliwy dla cukrzyków
W przyrodzie nigdzie naturalnie nie znajdziemy skoncentrowanego źródła fruktozy. W owocach fruktoza najczęściej występuje w nieco innej formie zwanej lewulozą. Poza tym w takiej postaci towarzyszy jej szereg witamin i składników mineralnych jak też błonnika. Nie jest więc ona dla organizmu szkodliwa, chyba, że owoce jemy w nadmiarze. W przypadku syropów wysokofruktozowych bardzo łatwo o nadmiar fruktozy. To z kolei może przyczynić się do wystąpienia insulinooporności, a w dalszej kolejności cukrzycy typu II. Niewielka ilość fruktozy jest korzystna dla cukrzyków, jej nadmiar jednak zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe. Fruktoza ma bowiem negatywny wpływ na metabolizm tłuszczów.
Dajcie znać w komentarzach czy używacie syropu z agawy zamiast cukru? Czy wolicie inne zamienniki cukru? Lubicie smak syropu z agawy?
Komentarze
Mysia6918
5 marca 2014, 12:20
Ja juz nie potrzebuje cukru ani tez żadnych słodzików czy innych nowości itp....wszytsko pije bez słodzenia;p
tibitha
18 października 2013, 06:34
A miał być świetnym zamiennikiem dla cukru, okazuje się jednak, że nie jest wcale taki zdrowy.
RedEtoile
17 września 2013, 22:58
najpierw kupiłam i byłam zadowolona, a później przeczytałam artykuł i już trochę gorzej
mariolka1960
27 sierpnia 2013, 05:58
ciekawy artykul
anuszka1981
3 maja 2013, 21:56
Interesujący artykuł:)
basikonik
19 kwietnia 2013, 14:49
ciekawe
kinnkaa
9 kwietnia 2013, 09:37
ciekawe
Aria.
1 kwietnia 2013, 15:49
Interesujący artykuł:)
sizeminus
3 marca 2013, 20:51
ciekawe
Julia551
1 marca 2013, 22:01
Kuszące
SexyKitty
27 lutego 2013, 13:11
Bardzo ciekawy artykuł :)
svana
23 lutego 2013, 13:43
widziała gdzies w sklepie
elzbieta.koluszki
20 lutego 2013, 19:50
interesujące
Septima
9 lutego 2013, 13:47
ciekawe
grubasek266
5 lutego 2013, 11:23
ciekawe
natalia1211
23 stycznia 2013, 21:18
ciekawe
Ragienka
23 stycznia 2013, 14:07
Właśnie kupiłam, więc miło to przeczytać.
lila2603
11 stycznia 2013, 15:03
Świetny artykuł :)
alibich
24 listopada 2012, 16:25
Ciekawe
rybka19781
3 listopada 2012, 10:12
ciekawe gdzie można to kupić, a może łatwiej i zdrowiej jest odzwyczaić się od słodkiego?