Temat: Jak można wykorzystać świeży szpinak?

Omlety odpadają, bo właśnie po nich mi został. 

Dziękuję wam (zakochany) Przepisy świetne, najbardziej mi się spodobał ten z makaronem. Ja to mimo wieku 19 dopiero niedawno dietkując zaczęłam sama gotować i ciężko mi samej cokolwiek wymyślić 

Szpinak mi najlepiej smakuje smazony z czosnkiem na masle. Mozna sam, albo do steka

Kiedys tez robilam salatke- szpinak jako poprostu salata moze byc taka grecka salatka z feta i pomidrami. Albo z serem plesniowym, pomidorami suszonymi i prazonym slonecznikiem + ocet balsamiczny

Z burakime jakos sie tez robilo ale nie pamietam dokladnie

Jako farsz do nalesnika jak bylam na diecie  vitalii to ciagle to jadlam z mozarella w srodku i posypane pietrzuszka pycha

Mi jedynie nie smakuja smoothie ze szpinakiem

Pasek wagi

1. jako sałatka do obiadu z sosem czosnkowym

2. jako baza sałatki + kurczak, pomidory, avokado, groszek, zielony kukurydza i sos czosnkowy

3 podsmażony z pomidorem, czosnkiem

Pasek wagi

Ja lubie do zupy dodać :)) najczęściej jak mam pomiodorową to dorzucam właśnie surowe liście szpinaku + ugotowaną fasole mung. pychota

Można go zjeść :P

Sałatka: szpinak, pomidorki, oliwa czosnkowa, do tego może być ser (feta, kozi, owczy, pleśniowy). Bez sera może być jako dodatek do steka - niebo.

Tarta: duszony szpinak z czosnkiem i gałka muszkatołową+ ser feta+ser kozi, 2  roztrzepane jajka, suszone pomidory, chili. Może być na cieście francuskim.

Uwielbiam szpinak jako baza sałatek. We wszystkich przepisach, gdzie jest szpinak mrożony ten taki prasowany, zwykle też daję świeży. 

ja do kanapek zamiast salaty, lub smoothie z bananem i woda ;) w wersji 'na goraco' probowalam z makaronem, pomidorkami, krewetkami plus serek philadelphia/smietana :)

Pasek wagi

tak mi narobiłyscoe apetytu, ze sobie zrobiłam na obiad z makaronem, fetą i włoskimi :D i chyba jutro powtórka z rozrywki.

Ja czasami robię koktajle ze szpinakiem. Są pyszne i taaakie zielone.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.