Temat: Jak można wykorzystać świeży szpinak?

Omlety odpadają, bo właśnie po nich mi został. 

zmiksowac z pomarańcza i bananem :)

zmiksowac z pomarańcza i bananem :)

Albo zrobić sos szpinakowy z czosnkiem do makaronu 

Koktajl jakiś dobry na 2 śniadanie np

Przesmażyć z cebulką i czosnkiem, dodać serek typu philadelfia, przyprawy i z makaronem szerokim wsunąć. Można posypać wędzoną makrelą. Uwielbiam (zakochany)

czosnek, szpinak, feta - na patelni. i makaron.

sałatka z orzechami włoskimi i jakąś smaczną oliwką (niekoniecznie z oliwy, ale jak masz np. olej z dyni lub arganowy). Do tego drobno pokrojone suszone pomidory, sól i jest pycha! :)

ewentualnie zamiast pomidorów wersja z serem lazurowym.

Ja tam bym na kanapkę zamiast sałaty położyła.

Pasek wagi

Ja bym albo zrobiła koktajl z owocami albo do sałatki lub na kanapki. 

Martulleczka napisał(a):

Przesmażyć z cebulką i czosnkiem, dodać serek typu philadelfia, przyprawy i z makaronem szerokim wsunąć. Można posypać wędzoną makrelą. Uwielbiam 

Dziękuję za przepis, brzmi smakowicie! Tak się składa, że też mam nadwyżkę liści szpinaku i teraz będę wiedziała, jak je dobrze wykorzystać :) Oprócz tego, tak jak większość, polecam wsadzić go do jakiejś sałatki, zrobić pierogi albo położyć na kanapki (chyba moja ulubiona wersja, bo najszybsza). Czasem też dodaję szpinak do jedzenia dla psiaka - zajada, aż się uszy trzęsą :)

Pasek wagi

ja robie salatke - zamiast salaty daje szpinak, jest znacznie smaczniejszy, taki slodki. moje ulubione kombinacje to z orzechami wloskimi, serem plesniowym, gruszka, suszonymi pomidorami w oleju i oliwkami, polane sosem z miodu, oleju, soku z cytryny oraz przyprawami

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.