Temat: Wasze odkrycia kulinarne

Podzielcie się swoimi odkryciami kulinarnymi :) Jakiś przepis/produkt/potrawa z knajpy, które Was ostatnio zachwyciły. Mile widziane zdrowe, ale niekoniecznie ;)

U mnie ostatnio króluje to: http://www.jadlonomia.com/przepisy/pieczony-kalafior-z-ciecierzyca/

Szybkie, proste, sycące, zdrowe i smaczne. Tylko czekać na sezon na kalafiora i pomidory :)

Pasek wagi

Mniam. Wygląda super! Ja się obecnie objadam kanapkami z pastą z fasoli i smażonych nerkowców. No po prostu cymes. 

Zupa Tom kha, z kurczakiem i boczniakami. Ja robię z tego przepisu.

Grillowany na odrobinie oliwy bakłażan, posypany solą morską, podany z twarożkiem (slina)

Często w mojej kuchni gości także makaron z papryką, cebulą i pesto . Czasami zamiast makaronu dodaję tortellini, chorizo. Pyszne.

Cała kuchnia wegetariańska i wegańska to dla mnie hit i odkrycie, otworzyła mnie na nowe smaki i zabawę w kuchni. 

Nie jest to nic nowego i wyjatkowego, ale dopiero ostatnio sobie o tym przypomnialam - placuszki z serka wiejskiego :D Dobre makro, mozna jesc same, na slodko lub na slono.

ggeisha napisał(a):

Mniam. Wygląda super! Ja się obecnie objadam kanapkami z pastą z fasoli i smażonych nerkowców. No po prostu cymes. 

O, przypomniałaś mi o paście z fasoli i pieczonego czosnku, też wymiata :)

Pasek wagi

Pokochalam smak trawy cytrynowej więc często męczę Green Thai Curry z warzywami aldente i mlekiem kokosowym. Nomnom!

.verbena napisał(a):

Cała kuchnia wegetariańska i wegańska to dla mnie hit i odkrycie, otworzyła mnie na nowe smaki i zabawę w kuchni. 

No ja mam podobnie. Po ponad dwóch latach diety ketogenicznej strasznie mnie odrzuciło od mięcha. Czasem przegryzę rybą, ale jem teraz głownie rośliny i ziarno. Mój hit to pasta z wędzonego tofu (tofu, prażony słonecznik, wędzona papryka i ciut oliwy).

stek z wołowiny argentyńskiej wysmażony w punkt medium rare <3 

Grillowany ananas z cynamonem

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.