Temat: Wasze odkrycia kulinarne

Podzielcie się swoimi odkryciami kulinarnymi :) Jakiś przepis/produkt/potrawa z knajpy, które Was ostatnio zachwyciły. Mile widziane zdrowe, ale niekoniecznie ;)

U mnie ostatnio króluje to: http://www.jadlonomia.com/przepisy/pieczony-kalafior-z-ciecierzyca/

Szybkie, proste, sycące, zdrowe i smaczne. Tylko czekać na sezon na kalafiora i pomidory :)

Pasek wagi

cukinia na grillu takie proste, A tak pyszne 

Szakszuka pyszne i również proste. 

Zielone koktajle ze szpinakiem(zakochany)

Pasek wagi

ja może nie mega odkrycie - makaron ze szpinakiem z prawdziwą feta, cebulka, czosnkiem i prawdziwą wędzona kielbaska, choc nie lubilam szpinaku ;) dlatego dla mnie wow ;)

Noir_Madame napisał(a):

EnolaaGay napisał(a):

mtsiwak napisał(a):

soczewica, ryz (paraboliczny z dzikim), smazony na oliwie czosnek, jogurt - rewelacja! Enchiladas z kurczakiem z rozna w kremowym sosie z papryczek poblano. Cukinia nadziewana farszem do ruskich pierogow :D
O kurde, muszę tego spróbować koniecznie. Ostatnio robiłam naleśniki pełnoziarniste z farszem z ruskich pierogów i do tego sos czosnkowy i też było boskie.Zapomniałam jeszcze wspomnieć o chaczapuri. Niestety nie potrafię tego zrobić sama w domu, ale jak tylko mam okazję wpaść do jakiejś gruzińskiej restauracji, to ten placek musi być przeze mnie zjedzony :D
Cukinia z farszem z ruskich,brzmi bardzo obiecująco .Uwielbiam ruskie czasem robie z farszu smażone placuszki i do tego kwaśna śmietana 

Cukinie myje, przekrajam na pol, wydrazam srodek, nacieram delikatnie sola w srodku i oliwa z wierzchu i pieke w piekarniku lub na grillu srodkiem do spodu, tak na oko az bedzie miekka. Farsz do ruskich to wiadomo :P ziemniaki, ser i podsmazona na oliwie cebulka, sol i pieprz i potem nakladam ten farsz na cukinie i gotowe :D bez ciasta, bez lepienia, bez balaganu :D 

Pasek wagi

https://youtu.be/QYcw8QbYj8ohttps://youtu.be/uslI8__teuw

Pasek wagi

Suszone pomidory ze słoika, zwłaszcza jako dodatek do dań z makaronu i pizzy

Szakszuka, czesto jadam na sniadanie zwlaszcza w weekend. tylko czesto ide na latwizne I po prostu uzywam gotowego sosu pomidorowego jak do spaghetti

https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/jajka_w_pomidorach/przepis.html

Jakiś rok temu odkryłam pieczone bataty. Przepadam, najchętniej jadłabym je codziennie.

Z przypraw - papryka wędzona, nigdy nie używałam, a teraz zawsze mam zapas. 

Pasek wagi

Dan to nie mam :/ ale

cebula czerwona :P czesto laduje w salatkach i na kanapkach, wczesniej jakos nie znalismy jej :D ta zwykla nie bardzo lubimy.

Poza tym takie ogorki konserwowe "do burgerow/kanapek", pokrojone wzdluz w plasterki w sloiku. Odkrycie tego roku 

Keczup  z Dawtony "do pizzy" lub "z bazylia", moj aktualny ulubieniec :D spotykam go tylko w Auchanie :/

Aa I takie musy w tubkach, tez z Dawtony, owocowe, owocowo warzywne, 100% . Wogole ta firma sie swietnie rozwija

Uwielbiam *smażone dojrzałe plantainy z odrobiną syropu z agawy, *pory ala szparagi- gotowane, posypane posiekanym jajem na twardo i polane masłem z bułeczką, *zapiekane faszerowane pomidory paprykowe(mają specyficzną strukturę miąższu i identyczny kształt)-farsz jest z ich miąższu, grzaneczek czosnkowych z bułki,natki pietruszki i odrobiny mozarella na wierzch, *tapioka- jej zastosowanie w deserach odkryłam niedawno choć dawno zalegała mi szafkę..(w daniach wytrawnych mi nie pasowała) mus z jogurtu limonki i awokado z tapioką , albo z jogurtu i truskawek z tapioką-mniam. *Rolada serowa nadziewana kurczakiem z natką pietruszki-pieczona/na zimno jako domowa wędlina do kanapek,  *czipsy warzywne mix z Lidla ;) (no niestety bardzo kaloryczne ale jadła bym co drugi dzień ;) *ryż kokosowy (gotowany między innymi z mlekiem kokosowym-z puszki -nie "napojem"-mam na myśli), *czarny jaśminowy ryż kleisty, *czekoladowy makaron Lubelli z białym serem i truskawkami, *roladki z ciasta filo faszerowane plasterkami batata,szynki i posypane parmezanem.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.