Temat: Wasze odkrycia kulinarne

Podzielcie się swoimi odkryciami kulinarnymi :) Jakiś przepis/produkt/potrawa z knajpy, które Was ostatnio zachwyciły. Mile widziane zdrowe, ale niekoniecznie ;)

U mnie ostatnio króluje to: http://www.jadlonomia.com/przepisy/pieczony-kalafior-z-ciecierzyca/

Szybkie, proste, sycące, zdrowe i smaczne. Tylko czekać na sezon na kalafiora i pomidory :)

Pasek wagi

LeiaOrgana7 napisał(a):

Dynia pizmowa. Robie z niej zupe-krem; pieke dynie, dodaje do 'bazy' na zupe (podsmazona cebula, czosnek, wloszczyzna i rozmaryn) i gotuje razem, a na koniec dodaje szczypte przyprawy '5 smaków'. 

A ja z kolei uwielbiam hokkaido, a piżmowej nie mogę znieść :D

Sylnova napisał(a):

LeiaOrgana7 napisał(a):

Dynia pizmowa. Robie z niej zupe-krem; pieke dynie, dodaje do 'bazy' na zupe (podsmazona cebula, czosnek, wloszczyzna i rozmaryn) i gotuje razem, a na koniec dodaje szczypte przyprawy '5 smaków'. 
A ja z kolei uwielbiam hokkaido, a piżmowej nie mogę znieść :D
Hokkaido mogłabym jeść tonami! <3

ggeisha napisał(a):

Sylnova napisał(a):

LeiaOrgana7 napisał(a):

Dynia pizmowa. Robie z niej zupe-krem; pieke dynie, dodaje do 'bazy' na zupe (podsmazona cebula, czosnek, wloszczyzna i rozmaryn) i gotuje razem, a na koniec dodaje szczypte przyprawy '5 smaków'. 
A ja z kolei uwielbiam hokkaido, a piżmowej nie mogę znieść :D
Hokkaido mogłabym jeść tonami! 

To samo. Smak po prostu ubóstwiam, pyszna w każdej postaci. Ubolewam nad tym, że nie jest dostępna cały rok :(

a ja wcinam właśnie swoje kotleciki z tofu, marchewki i jaglanki i za dynią nie tęsknię ;).

oto dowód, świeża fotka:

zajadam do nich jogurt z czosnkiem - 3 ząbki - i ogórek starty, oraz kiszony kalafior osobno. mniam!!!

robiłam na oko, ale takie dokładniejsze i wyszły super!

Ja pokochałam kotleciki na bazie kaszy jaglanej. Zwykle je piekę i podaję z sosem pomidorowym.

Gulasz węgierski, taki z jagnięciną, baraniną, mnóstwem warzyw, rodzynkami, miodem i czerwonym winem, oczywiście na ostro, podawany ze śmietaną w osobnej miseczce.

Zupa cebulowa z pokrojonym w kostkę żółtym serem i pulpecikami z indyka.

Polędwiczki wołowe z zielonym pieprzem w sosie ze śmietany 22%, brandy i musztardy dijon.

Safijja napisał(a):

Gulasz węgierski, taki z jagnięciną, baraniną, mnóstwem warzyw, rodzynkami, miodem i czerwonym winem, oczywiście na ostro, podawany ze śmietaną w osobnej miseczce.Zupa cebulowa z pokrojonym w kostkę żółtym serem i pulpecikami z indyka.Polędwiczki wołowe z zielonym pieprzem w sosie ze śmietany 22%, brandy i musztardy dijon.

Zupa cebulowa <3 Zupełnie zapomniałam o jej istnieniu :)

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.