Temat: mąka - jaka do czego

Cześć. Chce zrezygnować z mąki pszennej na rzecz bardziej zdrowej. Kiedyś kupiłam razową i niestety naleśniki czy ciasto mi nie smakowało. Jakiej mąki używacie np. do naleśników, klusek, kopytek, pierogów, ciasta do pizzy itp.? Zależy mi by była smaczna i zdrowa

pszenna pelnoziarnista typ 1850 z lidla 

Pasek wagi

Ciasto z razowej? to chyba będzie chleb... ;) Nie da się zastąpić pszennej inną a dalej mieć ten sam smak.. Możesz używać jak koleżanka wyżej napisała pszennej z pełnego przemiału, ale biszkoptu to z tego nie upieczesz ;) Ciasto samo w sobie specjalnie zdrowe nie jest więc po co kombinować z mąką,zdrowsze się nie zrobi ;)  Pizzę jem raz w roku, pierogi robię ze 2 x w roku, kluski niewiele częściej- nie zabije mnie mąka pszenna w nich użyta. Chleb robię z żytniej, naleśniki z różnych-jak mam ochotę to mieszam pszenną lub owsianą z innymi mąkami, a jak nie to sama pszenna, makarony używam różne- także żytnie,sojowe i ryżowe,ale poza tym to nie kombinuję.W sumie nie jem wielu mącznych potraw w tygodniu-tylko chleb jest praktycznie codziennie.

Do naleśników polecam orkiszowa - wychodzą bardzo delikatne. Robię też z mieszanki maki kukurydzianej i ryżowej, ale są zdecydowanie bardziej kruche.

Pasek wagi

Ja tylko orkiszowej używam. Czasem jasnej, czasem pełnoziarnistej. Obie są wspaniałe.

W naleśnikach sprawdza mi się mąka z Sorgo. Nie rozwalaja sie i nie maja zadnego charakterystycznego posmaku. Do nalesnikow na slono swietna jest z kaszy gryczanej.

orkiszowa ,z rosmana bio .robie nalesniki są super ,pieke ciasta tez git .

chcesz miec zdrową makę, zmiel otręby pszenne i owsiane. Jak dla mnie super nalesniki z tego wychodzą, ale oczywiscie nie ma to ja biała pszenna :) nic tego smaku nie zastąpi, niestety

Pasek wagi

A co w białej mące jest niezdrowego?  Jedyne co ją różni od mąki pelnoziarnistej to brak błonnika, każda inna mąka jest zmielonym ziarnem i przez to może inaczej smakować. Nie wiem na jakie cuda liczycie kupując mąkę ( orkiszową, kokosową, żytnią, kukurydzianą, owsianą, gryczaną) bo jeśli chodzi o kalorie to niczym się nie różnią od oczyszczonej pszennej.

Jezeli jesz potrawy na bazie maki raz w tygodniu, to nie ma sprawy. Jednak jezeli jesz codziennie, to jakosc maki jest wazna. Im bardziej zmielona, czyli im bielsza, tym bardziej pozbawiona skladnikow odzywczych - konkretne w tej o przemiale 45 nic nie ma, a jedynie zapycha objetosciowo.   Inne maki maja inny smak, wiec jak ktos lubi urozmaicenie w kuchni, to poszukuje nowych wrazen. 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.