- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
9 marca 2019, 16:16
Cześć. Chce zrezygnować z mąki pszennej na rzecz bardziej zdrowej. Kiedyś kupiłam razową i niestety naleśniki czy ciasto mi nie smakowało. Jakiej mąki używacie np. do naleśników, klusek, kopytek, pierogów, ciasta do pizzy itp.? Zależy mi by była smaczna i zdrowa
9 marca 2019, 16:55
Ciasto z razowej? to chyba będzie chleb... ;) Nie da się zastąpić pszennej inną a dalej mieć ten sam smak.. Możesz używać jak koleżanka wyżej napisała pszennej z pełnego przemiału, ale biszkoptu to z tego nie upieczesz ;) Ciasto samo w sobie specjalnie zdrowe nie jest więc po co kombinować z mąką,zdrowsze się nie zrobi ;) Pizzę jem raz w roku, pierogi robię ze 2 x w roku, kluski niewiele częściej- nie zabije mnie mąka pszenna w nich użyta. Chleb robię z żytniej, naleśniki z różnych-jak mam ochotę to mieszam pszenną lub owsianą z innymi mąkami, a jak nie to sama pszenna, makarony używam różne- także żytnie,sojowe i ryżowe,ale poza tym to nie kombinuję.W sumie nie jem wielu mącznych potraw w tygodniu-tylko chleb jest praktycznie codziennie.
9 marca 2019, 17:58
Do naleśników polecam orkiszowa - wychodzą bardzo delikatne. Robię też z mieszanki maki kukurydzianej i ryżowej, ale są zdecydowanie bardziej kruche.
9 marca 2019, 18:00
Ja tylko orkiszowej używam. Czasem jasnej, czasem pełnoziarnistej. Obie są wspaniałe.
9 marca 2019, 18:35
W naleśnikach sprawdza mi się mąka z Sorgo. Nie rozwalaja sie i nie maja zadnego charakterystycznego posmaku. Do nalesnikow na slono swietna jest z kaszy gryczanej.
9 marca 2019, 18:36
orkiszowa ,z rosmana bio .robie nalesniki są super ,pieke ciasta tez git .
9 marca 2019, 19:01
chcesz miec zdrową makę, zmiel otręby pszenne i owsiane. Jak dla mnie super nalesniki z tego wychodzą, ale oczywiscie nie ma to ja biała pszenna :) nic tego smaku nie zastąpi, niestety
9 marca 2019, 19:54
A co w białej mące jest niezdrowego? Jedyne co ją różni od mąki pelnoziarnistej to brak błonnika, każda inna mąka jest zmielonym ziarnem i przez to może inaczej smakować. Nie wiem na jakie cuda liczycie kupując mąkę ( orkiszową, kokosową, żytnią, kukurydzianą, owsianą, gryczaną) bo jeśli chodzi o kalorie to niczym się nie różnią od oczyszczonej pszennej.
9 marca 2019, 20:18
Jezeli jesz potrawy na bazie maki raz w tygodniu, to nie ma sprawy. Jednak jezeli jesz codziennie, to jakosc maki jest wazna. Im bardziej zmielona, czyli im bielsza, tym bardziej pozbawiona skladnikow odzywczych - konkretne w tej o przemiale 45 nic nie ma, a jedynie zapycha objetosciowo. Inne maki maja inny smak, wiec jak ktos lubi urozmaicenie w kuchni, to poszukuje nowych wrazen.