- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
5 marca 2014, 08:40
19 marca 2015, 17:19
A ja jestem na diecie wegańskiej i nie mam niedoborów żelaza.
19 marca 2015, 17:30
a...jak to robisz? :) Czym można uzupełnić żelazo? W czym jest go dużo (szpinak jem codziennie, zresztą duża zawartość żelaza w nim jest mitem).
19 marca 2015, 17:53
Nie wiem :) Jem dużo warzyw, strączkowych, zboża, owoce i orzechy. I tyle.
19 marca 2015, 17:56
No ja też jem dużo strączkowych, orzechy zborza i wydawało się że idealnie... do czasu... :/
19 marca 2015, 18:00
Sprawdziłam: fasole, amarantus, suszone morele, wszystkie zielone liście (natka pietruszki!), ziemniaki, wodorosty, spirulina (!).
Hmmm... może masz jakieś wyższe zapotrzebowanie na żelazo? No wiesz, silne krwawienia na przykład?
Edytowany przez ggeisha 19 marca 2015, 18:03
19 marca 2015, 19:18
Cześć. Czy można jeszcze się do Was dołączyć? Nie jestem zbyt aktywnym użytkownikiem forum ale tak Was poczytałam i tak mnie zachęciliście że dzisiaj po raz pierwszy w tym roku biegałam po dłuuuugiej przerwie. I pierwszy raz z Endomondo. Mój wynik: czas: 1h03m, 7,29km. Mam nadzieję że z Wami dojdę do 10km ciągłego biegu. :)
20 marca 2015, 08:09
No ja też jem dużo strączkowych, orzechy zborza i wydawało się że idealnie... do czasu... :/
Przyjmujesz - gudi. Najlepiej z żywności. Też jem bardzo mało mięsa, a jeśli to sporadycznie pierś kurza, lub indycza. Pytanie ile się wchłania... Pomocna jest witamina C więc spróbuj razem z żelazem ją przyjmować. Jak to nie zadziała to lekarz ma możliwość zlecenia wykonania krzywej przyswajania żelaza. Dodatkowo podeślę Ci dietę i wytyczne co utrudnia wchłanianie, żeby nie brać supli po spożytym pokarmie, który i tak utrudni wchłanianie