Temat: ja piernicze-pierniczki

mam ochote pierwszy raz w zyciu upiec pierniczki, mam nawet przepis z pamietnika Iwy...Moja byla tesciowa robila pyszne,lukrowane,wielkoksztaltne?piekla ktoras z Was?macie jakies faje przepisy?mniam:)

ciasto juz lezakuje :)

magpie101 napisał(a):

200 g masla

ups, myślałam tez ze chodzilo o 250 i tyle dałam ;P ale chyba większej róznicy to 50g nie zrobi.

Moje też już leżakuje :)

Pasek wagi

MrsSunshine napisał(a):

magpie101 napisał(a):

200 g masla
ups, myślałam tez ze chodzilo o 250 i tyle dałam ;P ale chyba większej róznicy to 50g nie zrobi.Moje też już leżakuje :)

o 50 g nie chodzi :), tez pierniki wyjda ok :)

U mnie też już ciasto leżakuje:)

Pasek wagi

A te z marmoladą to jak Wy robicie? Po prostu cieniutko wałkujecie i kleicie jak pierogi? Nie traci kształtu wtedy taka gwiazdeczka? No i nie ma takiego 'brzuszka'?

+ Na ile przed świętami je pieczecie?

+ Na jaką grubość wałkujecie ciasto? Rok temu to mi takie grubaski wyszły, pyszne były, ale widzę że Wy to dużo cieniej wałkujecie

+ Jak wy je tak pięknie stroicie? Że nie spływa Wam ta czekolada na dół. No i jak robicie ten piękny lukier? 

Zbierzcie mi to w jednej odpowiedzi, bo skakanie po 32str. jest strasznie problematyczne ;)

melvitka napisał(a):

A te z marmoladą to jak Wy robicie? Po prostu cieniutko wałkujecie i kleicie jak pierogi? Nie traci kształtu wtedy taka gwiazdeczka? No i nie ma takiego 'brzuszka'?+ Na ile przed świętami je pieczecie?+ Na jaką grubość wałkujecie ciasto? Rok temu to mi takie grubaski wyszły, pyszne były, ale widzę że Wy to dużo cieniej wałkujecie+ Jak wy je tak pięknie stroicie? Że nie spływa Wam ta czekolada na dół. No i jak robicie ten piękny lukier? Zbierzcie mi to w jednej odpowiedzi, bo skakanie po 32str. jest strasznie problematyczne ;)

te z marmolada (u mnie powidla) walkuje cieniutko i sklejam, robie tylko koleczka aby ladne ksztalty wyszly, innych nie robilam.

Ja walkuje min. ciasto na 0,5 cm (mam na mysli te zwykle pierniki, my lubimy grube i bardziej takie smakuja, takie grubsze sa od razu miekkie po upieczeniu, wiec nie polecam cienko walkowac. 

Co do czekolady to nie splywa, ja uzywam tego 

tylko topie pijedynczo, bo szybko zasycha i smaruje pedzlem lub mocze pierniki.

Powiedzcie mi czy ciasto w lodowce moze lezec w zakmnietym opakowaniu czy musi byc odkryte i miec dostęp powietrza?

Hej Magpie jako zalozycielka tematy million lat temu melduje sie..Ja nie piernicze (Z wiadomych wzgledow),ale Z checia sie podpiernicze do Waszego pierniczenia!apiernik piernikowi piernikiem!cmok Zoyka

Orami napisał(a):

Powiedzcie mi czy ciasto w lodowce moze lezec w zakmnietym opakowaniu czy musi byc odkryte i miec dostęp powietrza?

zakryte

zoykaa napisał(a):

Hej Magpie jako zalozycielka tematy million lat temu melduje sie..Ja nie piernicze (Z wiadomych wzgledow),ale Z checia sie podpiernicze do Waszego pierniczenia!apiernik piernikowi piernikiem!cmok Zoyka

Witaj :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.