- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
8 stycznia 2024, 08:41
Mám problémy z pieczeniem bezglutenowym. Upiekłam już chleb ,babkę, foccacię , no i … dla mnie nie bardzo smaczne.Piekłam z gotowych mieszanek mąk ze sklepu. Dokładnie trzymałam się przepisu na opakowaniu . W dodatku té wypieki zawsze mi wyszły takie twarde, zbite, niewyrośnięte i kruszące się. A przecież byly nawet wyrośnięte przed pieczeniem i w pierwszych minutách w piekarniku . W dodatku smak - taki mdły …
Kiedyś upiekłam chlebek gryczany z “własnoręcznie”” sfermentowanej gryki - a ten byl miękijki, wyrośnięty .
Dla kontrastu gotowe chlebki bezglutenowe ze sklepu są miękkie, puszyste, dużo smaczniejsze, niż té moje …😞
Czy możecie mi coś poradzić , jak piec bezglutenowo, aby to bylo “zjadliwe” ?
8 stycznia 2024, 09:59
No niestety, raczej nie ma się co oszukiwać ze bezglutenowe wypieki, zwłaszcza pieczywo, będzie smakować jak "normalny" pszenny chleb, przynajmniej ja nigdy się z czymś takim nie spotkałam, zawsze jakbym jadła piach. Zwróć uwagę czy w Twoich mieszkankach mak jest guma ksantanowa, jak nie to warto ja dodać, bo ona trochę ten wypiek sklepia. No i trzeba kombinować z mieszankami mak - ja w tym roku na święta robiłam sporo różnych bezglutenowych potraw i pierogi najlepsze mi wyszły z mieszanki maki ryżowej, z tapioki i kukurydzianej, kiedyś próbowałam z gotowej mieszanki i uważam ze nie wyszły takie dobre. Krokiety wyszły super z samej maki kukurydzianej. Robiłam tez dwa ciasta bezglutenowe które wyszły super, no ale ciasta to akurat łatwa sprawa, bo tam łatwo można zrobić fajna konsystencje/smak innymi składnikami. Warto podpatrzeć na różne konta z przepisami keto, bo tam często są przepisy na pieczywo które nie ma glutenu i podobno jest smaczne.
8 stycznia 2024, 12:31
Brzglutenowe pieczenie to sztuka, której uczymy się na błędach, niestety. Jadłam bezglutenowo przez klika lat (miałam wtedy nadzieję, że może pomoże mi to na zapalenie jelit, ale nie pomogło xP), teściowa piekła dla mnie chleb i nie zliczę ile wyszło "kamieni", pomimo "sprawdzonych receptur". W końcu stanęło na takim ciężkim, wieloziarnistym pieczywie i malutkich bułeczkach. Jak coś, mogę spytać o przepis.
8 stycznia 2024, 12:37
Brzglutenowe pieczenie to sztuka, której uczymy się na błędach, niestety. Jadłam bezglutenowo przez klika lat (miałam wtedy nadzieję, że może pomoże mi to na zapalenie jelit, ale nie pomogło xP), teściowa piekła dla mnie chleb i nie zliczę ile wyszło "kamieni", pomimo "sprawdzonych receptur". W końcu stanęło na takim ciężkim, wieloziarnistym pieczywie i malutkich bułeczkach. Jak coś, mogę spytać o przepis.
LessLessLess, proszę o przepis ! 🌼
Edytowany przez alhe11 8 stycznia 2024, 12:43
8 stycznia 2024, 13:21
robię super chlebek keto i jednocześnie bezglutenowy. mięciutki i ładnie wyrośnięty. trzymam ponad tydzień w lodówce i cały czas jest tak samo dobry. W przepisie twaróg, jajka, drożdże, mąka kokosowa, mielone siemie lniane i łuska babki jajowatej. opcjonalnie zdrowe ziarenka
8 stycznia 2024, 13:50
robię super chlebek keto i jednocześnie bezglutenowy. mięciutki i ładnie wyrośnięty. trzymam ponad tydzień w lodówce i cały czas jest tak samo dobry. W przepisie twaróg, jajka, drożdże, mąka kokosowa, mielone siemie lniane i łuska babki jajowatej. opcjonalnie zdrowe ziarenka
Niestety , nie mogę jajek i nabiału 😞
8 stycznia 2024, 14:02
robię super chlebek keto i jednocześnie bezglutenowy. mięciutki i ładnie wyrośnięty. trzymam ponad tydzień w lodówce i cały czas jest tak samo dobry. W przepisie twaróg, jajka, drożdże, mąka kokosowa, mielone siemie lniane i łuska babki jajowatej. opcjonalnie zdrowe ziarenka
Niestety , nie mogę jajek i nabiału ?
Łoo materdyjo. Nie możesz jajek, nabiału i glutenu? Jak żyć? Co jeść? Współczuję mega mocno.
8 stycznia 2024, 14:38
robię super chlebek keto i jednocześnie bezglutenowy. mięciutki i ładnie wyrośnięty. trzymam ponad tydzień w lodówce i cały czas jest tak samo dobry. W przepisie twaróg, jajka, drożdże, mąka kokosowa, mielone siemie lniane i łuska babki jajowatej. opcjonalnie zdrowe ziarenka
Niestety , nie mogę jajek i nabiału ?
Łoo materdyjo. Nie możesz jajek, nabiału i glutenu? Jak żyć? Co jeść? Współczuję mega mocno.
Mogę tego dużo, i to samých dobrých rzeczy : Np. wszystkie mięsa i ryby, wszystkie warzywa ( bez czosnku, rzepaku i gorczycy), wszystkie owoce ( bez kiwi) , wszystkie ziola, ziemniaki i bataty i bezglutenowe ziarna , tj, gryka, proso , owies, kukurydza, teff, a z nabiału kozi i owczy . Akurat z tych ziaren nie dá się upiec chleba, do którego jestem przyzwyczajona .
Ale naprawdę mogę sobie wymyślać😀 , tylko tak trochę nietradycyjne 😃🤩
Edytowany przez alhe11 8 stycznia 2024, 14:43