Temat: Pieczenie bezglutenowe

Mám problémy z pieczeniem bezglutenowym. Upiekłam już chleb ,babkę,  foccacię , no i … dla mnie nie bardzo smaczne.Piekłam z gotowych mieszanek mąk ze sklepu. Dokładnie trzymałam się przepisu na opakowaniu . W dodatku té wypieki zawsze mi wyszły takie twarde, zbite, niewyrośnięte i kruszące się. A przecież byly nawet  wyrośnięte przed pieczeniem i w pierwszych minutách w piekarniku .  W dodatku smak - taki mdły …

Kiedyś upiekłam chlebek gryczany z “własnoręcznie”” sfermentowanej gryki - a ten byl miękijki, wyrośnięty .

Dla kontrastu gotowe chlebki bezglutenowe ze sklepu są miękkie, puszyste, dużo smaczniejsze, niż té moje …😞

Czy możecie mi coś poradzić , jak piec bezglutenowo, aby to bylo “zjadliwe” ? 

Pasek wagi

krolowamargot1 napisał(a):

Wygooglaj sobie Misa Mocy. Dziewczyna piecze bezglutenowe chleby, i całe mnóstwo innych rzeczy - wydaje ebooki, robi warsztaty. Zobacz jej profil na insta. 

dzieki za polecajke, faktycznie kopalnia pomyslow, przepisow. 🥰

A co ci jest że nie możesz glutenu i nabiału ?

Sunniva89 napisał(a):

A co ci jest że nie możesz glutenu i nabiału ?

Nietolerancje sprawdzone w testech z krwi

Pasek wagi

Próbowałam różnych dziwactw i stanęło na tym, że kupuję gotowy chleb. Skład ma "bogatszy" niż domowe wypieki, ale po setkach prób już mi się odechciało cudować. Mam przepis na w miarę dobre ciasto drożdżowe. Też muszę bez nabiału, jajek i nawet bez banana, który to w przepisach często zastępuje jajko i uznałam że szkoda życia, skoro mogę iść do sklepu.

Pasek wagi

karlsdatter napisał(a):

Próbowałam różnych dziwactw i stanęło na tym, że kupuję gotowy chleb. Skład ma "bogatszy" niż domowe wypieki, ale po setkach prób już mi się odechciało cudować. Mam przepis na w miarę dobre ciasto drożdżowe. Też muszę bez nabiału, jajek i nawet bez banana, który to w przepisach często zastępuje jajko i uznałam że szkoda życia, skoro mogę iść do sklepu.

Też muszę bez banana 🤩

Czy mogłabym poprosić o przepis na to ciasto drożdżowe ? 

A co mięsa - możesz ?

Chyba masz rację, zamiast próbować “różnych dziwactw” kupię sobie chleb gotowy 🤗


Pasek wagi

A z jakich przepisów piekłaś? Nie pytam o proporcje, tylko o składniki. Jak zobaczysz sobie składy gotowego pieczywa bezglutenowego, to często jest tam skrobia, sporo oleju i guma ksantanowa albo jakieś inne dodatki wpływające na teksturę, plus babka płasznik (odpowiednio zmielona, trzeba kupić mieloną, albo mieć młynek który sobie poradzi z tak drobnymi ziarenkami). Może czegoś z tych dodatków nie dajesz, albo dajesz za mało, i stąd ta piaszczysta tekstura. Poszukaj sobie też na you tubie na anglojęzycznych kanałach przepisów - od razu widzisz w komentarzach co ludzie piszą. Też nie raz właśnie w komentarzach są jakieś przydatne rady. Znaczy ja przeglądam tak odnośnie normalnego chleba, ale naprawdę dużo się dowiedziałam w ten sposób rzeczy. O bezglutenowych też widziałam, że są filmy. Pytanie jeszcze czy masz piekarnik z parą wodną? Bo to zawsze ma duże znaczenie. Jak nie, to chociaż wstaw blachę z wodą jak się nagrzewa, zaparuj go porządnie, i w trakcie pieczenia zostaw niewielką ilość wody jeszcze, żeby przez plus minus połowę czasu pieczenia jeszcze odparowywało. 


alhe11 napisał(a):

karlsdatter napisał(a):

Próbowałam różnych dziwactw i stanęło na tym, że kupuję gotowy chleb. Skład ma "bogatszy" niż domowe wypieki, ale po setkach prób już mi się odechciało cudować. Mam przepis na w miarę dobre ciasto drożdżowe. Też muszę bez nabiału, jajek i nawet bez banana, który to w przepisach często zastępuje jajko i uznałam że szkoda życia, skoro mogę iść do sklepu.

Też muszę bez banana ?

Czy mogłabym poprosić o przepis na to ciasto drożdżowe ? 

A co mięsa - możesz ?

Chyba masz rację, zamiast próbować ?różnych dziwactw? kupię sobie chleb gotowy ?

To moje dziecko, nie ja. Mięsa może oprócz wołowiny. Przepis jest z bloga Nicpoń w kuchni. Jej dzieci też mają alergie i jest tego więcej niż tylko drożdżowe, ale nie próbowałam.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.