- Dołączył: 2012-09-26
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 167
3 stycznia 2013, 21:29
Hej :)
Od jutra chciałabym zacząć dietkę SB, ale doszłam do wniosku, że w grupie zawsze raźniej. Nie szukam osób na 3-7dni, ale przynajmniej na miesiąc - osób, które są zdecydowane i nie wyłamią się tak szybko :)
- Dołączył: 2013-04-21
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 38
8 maja 2013, 09:53
Ryjku to ja Ci jeszcze raz, w tym miejscu gratuluję
a teraz mam głupie pytanie, ale kto pyta nie błądzi, co to znaczy posiłek skrobiowy (któraś z Was o tym pisała)? ziemniaki zabronione więc co? ryż, kasze? czy ja to w ogóle muszę jeść? zaczęłam drugi tydzień II fazy. chudnę wolniutko, boję się, że jak coś zmienię to waga stanie. kiepska jestem z biologii i chemii więc niech mi ktoś prosto wytłumaczy jaki wpływ ma skrobia na odchudzanie?
- Dołączył: 2012-05-15
- Miasto:
- Liczba postów: 3543
8 maja 2013, 10:03
operetka55 napisał(a):
co to znaczy posiłek skrobiowy (któraś z Was o tym pisała)? ziemniaki zabronione więc co? ryż, kasze? czy ja to w ogóle muszę jeść? zaczęłam drugi tydzień II fazy. chudnę wolniutko, boję się, że jak coś zmienię to waga stanie. kiepska jestem z biologii i chemii więc niech mi ktoś prosto wytłumaczy jaki wpływ ma skrobia na odchudzanie?
są to potrawy z duzym udziałem skrobi (uwaga szczególnie na te o wysokim indeksie glikemicznym)
wszystko z dodatkiem mąki , w tym pieczywo, kluski, makarony,ciasta, zawiesiste sosy, większość panierek
ryż,
kasze
płatki,otręby
ziemniaki
skrobiowym posiłkiem, czy częścią posiłku będzie przykładowo: owsianka, kanapka z pieczywem, tortilla, pasta, risotto itd
w 1 fazie nie jesz nic skrobiowego, w drugiej ostroznie wprowadzasz skrobie, ale te ciemne i o niższym IG
Edytowany przez Lozari 8 maja 2013, 10:03
- Dołączył: 2009-07-27
- Miasto: Bogatynia
- Liczba postów: 1486
8 maja 2013, 10:30
operetka dziekuje :) dokladnie jest tak jak pisze Lozari :) Najlepiej wprowadz sobie skrobie na I sniadanie. A na II fazie waga wolniej spada, dlatego trzeba uwazac z wprowadzaniem nowosci :)
Lozari widze, ze bedziesz miec wypasiony obiad :) Ja planuje na jutro makaron chisnki z chinszczyzna :) Dzisiaj na szybko zrobie buritto :P
Ankajk tak mam nowy cel i chce go osiagnac do 21 czerwca :) Ale czy sie uda to zobaczymy :)
- Dołączył: 2012-05-15
- Miasto:
- Liczba postów: 3543
8 maja 2013, 10:37
Ryjek1979 napisał(a):
Ja planuje na jutro makaron chisnki z chinszczyzna :) Dzisiaj na szybko zrobie buritto :P :)
robisz sama tortille czy kupujesz pełnoziarnistą- i czy dajesz jakies gotowcowe mieszanki przypraw meks.?
kupiłam kiedyś w torebce gotowce burito i takos, własnie mi przypomniałaś, ze nie sprawdziłam składu- będzie wtopa, jak będzie sporo chemii, bo słabo się orientuję w kuchni tego rejonu swiata- jeśli nie gotowa mieszanka czy fix, to jakie zioła dać, by uzyskać odpowiedni smak?
- Dołączył: 2009-07-27
- Miasto: Bogatynia
- Liczba postów: 1486
8 maja 2013, 12:23
Lozari nie pieke tortilli, bo mi sie zwyczajnie niechce :) Kupuje ostatnio w Biedronce te
http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Fresh-Wraps-Multigrain-tortilla-wieloziarnista-Dijo.html w cenie niecałe 4zł. A takie same kupowalam w Carefurze za cene cos ok. 8zł. Jak mam smaka to jem tortille, a jak nie to jem samo miesko :)
Co do przypraw to ja uzywam Przyprawy do chili con carne z firmy Kotanyi o ta
http://www.rajsmakosza.pl/przyprawa-do-chili-con-carne-25g-p-414.html. Mieso mielone podsmazam, dodaje papryke i kupuje w Lidlu gotowa fasole czerwona z kukurydza w sosie pomidorowym (chyba niecale 3zł, a z Bonduelle taka sama to koszt ok. 6zł). Kukurydzy jest tam naprawde malo. Wszystko doprawiam przyprawa do chili i gotowe :) Wierzch tortilli smakuje jogurtem nat.
Edytowany przez Ryjek1979 8 maja 2013, 12:24
- Dołączył: 2012-05-15
- Miasto:
- Liczba postów: 3543
8 maja 2013, 12:55
znam te tortille z biedronki, są fajne i kcal coś chyba z 180 wiec spoko :)
parę razy robiłam sama- tez szybko sie zagniata, ale czasem bardzo łamliwe mi wychodza- bo ja robiłam takie najprostsze: mąka z pełnego ziarna i woda plus sól
kukurydza własnie mi za bardzo zasładza te potrawy, ale jak mówisz, ze jest jej mało, to pewnie byłoby OK
ja uwielbiam przeciery/zagęszczone soki pomidorowe, typu tomatera czy primo gusto- i ich używam do zupy pomidorowej, makaronów, curry, lecza, gulaszu, ratatuja i tych meksykanów
tylko że tu trzeba dodać przyprawy, czy to włoskie, czy indyjskie, czy własnie meksykańskie
zerknę na tę miszankę kotanyi ;)
- Dołączył: 2009-07-27
- Miasto: Bogatynia
- Liczba postów: 1486
9 maja 2013, 20:08
Halo :) Zyjecie????????? :)
- Dołączył: 2013-04-21
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 38
10 maja 2013, 10:03
Ryjku ja tutaj jestem i Was podczytuje i się inspiruję. chyba aż za bardzo bo wcześniej jadłam monotonnie więc do jedzenia mnie nie ciągnęło i waga spadała a teraz na tych wszystkich pysznościach waga drgnęła lekko w górę
mam nadzieję, że wraz z przyjściem @ wszystko wróci do normy
- Dołączył: 2013-01-16
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 292
10 maja 2013, 10:36
żyję, żyję, ale jakoś na wszystko czasu brak
moja waga chyba już zostania na tych 51 kg, nic nie idzie w dół, a jakoś głodować mi się nie uśmiecha, bo i po co? może tak ma być? czuję się dobrze, trzymam się sb, no pomijając to piwo co jakiś czas, a właśnie, nie wiecie gdzie można kupić piwo light, podobno jest takowe?
- Dołączył: 2012-05-15
- Miasto:
- Liczba postów: 3543
10 maja 2013, 11:52
żyjemy :)
Ankajk, ale Ty przecież malutko ważysz, przy Twoim wzroscie to bardzo fajna waga
Wg mnie organizm mógł zastopować chudniecie, bo czuję sie idealnie z taką iloscią kg i mniej nie chce, bo mu może zaszkodzić
operetka, ja mam to samo, jak poszczę od vitalii to od razu monotonnie zaczynam jeść