Ostatnio dodane zdjęcia

Sylwetka

Poprzednia Początkowa sylwetka
Obecna Obecna sylwetka
Cel Mój cel

O mnie

Informacje o pamiętniku:

Odwiedzin: 53491
Komentarzy: 300
Założony: 27 lipca 2009
Ostatni wpis: 29 kwietnia 2017

Pamiętnik odchudzania użytkownika:
Ryjek1979

kobieta, 45 lat, Bogatynia

164 cm, 70.90 kg więcej o mnie

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Masa ciała

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

29 kwietnia 2017 , Komentarze (3)

Dzień ... nie pamiętam który :) Nadal zupkuję :) Chciałam na syzbko podzielić sie super przepisem :) Dzisiaj wyprobowałam i rewelka jak dla Nas :) Zamieniłam słoninę na boczek surowy, lekko poddusiłam na wodzie z cebulą. Pominęłam mąkę, ale dodałam od siebie koperek :) Smak jak nadzienie pierogów ruskich :)

https://vitalia.pl/przepisy/zupa-z-kefiru-z-...

26 kwietnia 2017 , Komentarze (4)

Dzisiaj małe podsumowanie zupkowania po 5 tygodniach. Waga jak widać spadła ponad 6 kg, a i centymetry lecą. Co prawda ostatni weekend nie zupkowałam, byłam w drodze ponad 1800 km. A teraz małe podsumowanie fotograficzne :)

20.03.2017 r. oraz 26.04.2017 r. 

21 kwietnia 2017 , Komentarze (4)

Dzień 33

Kolejny szalony dzień :) Życie w ciągłym biegu :) Ale zupkuje ciagle :)

Polecam pyszna zupe lasagne z linku https://vitalia.pl/przepis/zupa-lasagn...

Smakuje jak lasagne tylko w płynie :)

Oraz pyszna zupka kukurydziana z linku https://vitalia.pl/przepis/zupa-kukurydzi...

Oczywiscie nie smażymy, a dusimy na wodzie. Śmietane 30% zamieniłam na łyżke smietany 12% :) 

19 kwietnia 2017 , Komentarze (4)

Dzień 31 (2 miesiąc)

Brak czasu na pisanie. Wstawię więc szybko nowy przepis. 

Zalewajka  przepis z książki "Obiady u Kowalskich"

75 dag ziemniaków 

2 ząbki czosnków

1 liść laurowy

0,5 l żuru

sól do smaku

opcjonalnie: 0,5 kg białej kiełbasy

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać 1 l wrzątku i dodać przyprawy. Opcjonalnie białą kiełbasę. Gotować pod przykryciem. Gdy ziemniaki są prawie miękkie, wlać żur i odstawić z ognia. Kiełbasę obrać i pokroić w grube plastry. Jeśli gotujemy zalewajkę na kiełbasie można zabielić zupę 1-2 łyżkami śmietany. Doprawić solą.

16 kwietnia 2017 , Komentarze (14)

Nadal zupkuje, ale czasowo nie wyrabiam ostatnio z zaległościami w pamiętniku. Za dużo się dzieje, ale nadal trzymam się zasad i nie poddaje :) Dzisiaj było ważenie po 4 tygodniach zupowania i na minusie mam -5,6 kg. W biuście mam mniej -8 cm, w pasie -14 cm, w biodrach -10 cm, w udzie -6 cm, w łydce - 2 cm. Mąż ma mniej -6,7 kg, syn 2,4 kg i mnóstwo centymetrów :)

8 kwietnia 2017 , Komentarze (7)

Dzień 19 - dużo nowości :) Standardowo wczoraj wypadł dzień w kuchni :D 5 porcji: zupa "NIC", kapuśniak z młodej kapusty, żurek na białej kiełbasie, botwinka, zupa z młodych ziemniaków + jabłko+kefir.

Przepisy:

1. Zupa "NIC"

składniki na 2 porcje:
0,5 l mleka
2 jajka
1/2 laski wanilii lub odrobiną aromatu waniliowego (domowego, własnej roboty)
20-30 g ksylitolu
szczypta cynamonu

Jajka dokładnie umyć w gorącej wodzie. Oddzielić białka od żółtek. Z białek i 10-15 g ksylitolu oraz szczypty cynamonu ubić pianę. Mleko zagotować z wanilią. Wyjąć laskę wanilii. Łyżką nabierać niewielkie porcje ubitej piany i kłaść na wrzące mleko. Zagotować pianki, odwrócić i wyjąć na talerz. Żółtka utrzeć z 10-15 g ksylitolu i powoli wlewać do gorącego mleka, ubijając przez cały czas trzepaczką/rózgą. Gdy mleko lekko zgęstnieje, zalać pianki na talerzach. 
Zupę "NIC" można podawać samą, jak również z owocami lub gotowanym ryżem.

2. Kapuśniak z młodej kapusty. Przepis zaczerpnięty ze starej książki kucharskiej "Obiady u Kowalskich"

1/2 główki kapusty
włoszczyzna
40 dag wieprzowiny z kością /u mnie żeberka nie wędzone/
2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka ziaren pieprzu
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
koperek
3-4 ziemniaki
sól, pieprz

Umyte i pokrojone mięso zalać zimną wodą w garnku (ok. 2-2,5 l), dodać włoszczyznę oraz przyprawy (ja dodatkowo dodałam 1 piramidkę Mikado do rosołu). Gotować ok. 30 min. W tym czasie poszatkować kapustę, obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Po tym czasie do mięsa dodać kapustę, ziemniaki oraz koncentrat. Gotować ok. 15-20 min. do miękkości ziemniaków i mięsa. Wyjąć mięsa, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Dodać koperek. Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku.

3. żurek na białej kiełbasie z książki MH

4. botwinka z przepisu https://vitalia.pl/2015/06/16/botwinka-ii/

5. Zupa z młodych ziemniaków. Przepis zaczerpnięty ze starej książki kucharskiej

włoszczyzna
1,5 l wody
50-60 dag młodych ziemniaków
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka masła
koperek
sól, pieprz

Ugotować wywar na włoszczyźnie i maśle (dodałam od siebie piramidkę smaku Mikado do rosołu). W między czasie obrać/oskrobać młode ziemniaki i pokroić w talarki. Dodać do zupy. Gotować do miękkości ziemniaków. Zabielić śmietaną, dodać posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2

5 kwietnia 2017 , Komentarze (1)

Dzień 16, 17,18 - niestety, ale czasu zaczyna mi brakować. Może zdarzyć się tak, ze będę pisać w dni zmiany menu oraz ważenia ;( Zarówno wczoraj i dzisiaj 5 porcji, menu różniło się tylko śniadanie: manna z jagodami/ryż na mleku z gruszką i kardamonem/owsianka z pomarańczą, kurkowa, gulaszowa, rosół, pomidorowa + jabłko i kefir.

Przepis:

1. manna bez zmian, a z ryżem idę na łatwiznę i najpierw gotuję sam ryż w wodzie, który dodaję później do zagotowanego mleka z laską wanilii oraz dodaje owoce i przyprawy.

2. kurkowa przepis z linku, pominęłam smażenie i śmietanę dałam 12%, zamiast makaronu były ziemniaki, dałam litr rosołu https://vitalia.pl/2014/10/zup...

3. gulaszowa z linku, pominęłam smażenie i groszek  https://vitalia.pl/zupa-gulaszowa/

4. rosół standardowy

5. pomidorowa z połowy rosołu :) 

4 kwietnia 2017 , Komentarze (2)

Dzień 15- - za szybko ten czas leci ;) Wczoraj obowiązki domowe + matki polki sprawiły, ze zapomniałam o poście :) 5 porcji: owsianka z pomarańczą, gołąbkowa, flaki, chrzanowa, barszcz czerwony. 

Przepisy bez zmian.

3 kwietnia 2017 , Komentarze (3)

Nastał sądny dzień ;) Mimo wczorajszego kawałka tortu to waga w ciągu tygodnia poleciała -1,8 kg, a od początku -3,8 kg.  W sumie w biuście zeszło razem -4 cm, pasie -12 cm, biodrach -6 cm, udzie -7 cm, łydka bez zmian.  Jestem zadowolona 8) U męża tez leci waga i cm :) W sumie stracił już 5 kg, syn -2 kg :)  Zaznaczam, ze oni oszukują :D Zupujemy dalej ;)

2 kwietnia 2017 , Skomentuj

Dzień 14 - dzisiaj dzionek w rozjazdach - urodziny teściowej. Zgrzeszyłam kawałeczkiem torta z bitej śmietany, ale nie mam wyrzutów :PP 4 porcje: manna z truskawkami, flaki, rosół (u teściów), chrzanowa + kefir+jabłko.

Przepisy bez zmian. 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.