Dzień 19 - dużo nowości Standardowo wczoraj wypadł dzień w kuchni 5 porcji: zupa "NIC", kapuśniak z młodej kapusty, żurek na białej kiełbasie, botwinka, zupa z młodych ziemniaków + jabłko+kefir.
Przepisy:
1. Zupa "NIC"
składniki na 2 porcje:
0,5 l mleka
2 jajka
1/2 laski wanilii lub odrobiną aromatu waniliowego (domowego, własnej roboty)
20-30 g ksylitolu
szczypta cynamonu
Jajka dokładnie umyć w gorącej wodzie. Oddzielić białka od żółtek. Z białek i 10-15 g ksylitolu oraz szczypty cynamonu ubić pianę. Mleko zagotować z wanilią. Wyjąć laskę wanilii. Łyżką nabierać niewielkie porcje ubitej piany i kłaść na wrzące mleko. Zagotować pianki, odwrócić i wyjąć na talerz. Żółtka utrzeć z 10-15 g ksylitolu i powoli wlewać do gorącego mleka, ubijając przez cały czas trzepaczką/rózgą. Gdy mleko lekko zgęstnieje, zalać pianki na talerzach.
Zupę "NIC" można podawać samą, jak również z owocami lub gotowanym ryżem.
2. Kapuśniak z młodej kapusty. Przepis zaczerpnięty ze starej książki kucharskiej "Obiady u Kowalskich"
1/2 główki kapusty
włoszczyzna
40 dag wieprzowiny z kością /u mnie żeberka nie wędzone/
2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka ziaren pieprzu
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
koperek
3-4 ziemniaki
sól, pieprz
Umyte i pokrojone mięso zalać zimną wodą w garnku (ok. 2-2,5 l), dodać włoszczyznę oraz przyprawy (ja dodatkowo dodałam 1 piramidkę Mikado do rosołu). Gotować ok. 30 min. W tym czasie poszatkować kapustę, obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Po tym czasie do mięsa dodać kapustę, ziemniaki oraz koncentrat. Gotować ok. 15-20 min. do miękkości ziemniaków i mięsa. Wyjąć mięsa, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Dodać koperek. Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku.
3. żurek na białej kiełbasie z książki MH
4. botwinka z przepisu https://vitalia.pl/2015/06/16/botwinka-ii/
5. Zupa z młodych ziemniaków. Przepis zaczerpnięty ze starej książki kucharskiej
włoszczyzna
1,5 l wody
50-60 dag młodych ziemniaków
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka masła
koperek
sól, pieprz
Ugotować wywar na włoszczyźnie i maśle (dodałam od siebie piramidkę smaku Mikado do rosołu). W między czasie obrać/oskrobać młode ziemniaki i pokroić w talarki. Dodać do zupy. Gotować do miękkości ziemniaków. Zabielić śmietaną, dodać posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2