Temat: Dieta South Beach - smaczne przepisy na każdą z faz :-)

Witam!
W naszym wątku "Dieta South Beach - pytania i odpowiedzi..." padł wniosek, aby stworzyć Forumową Książkę Kucharską :-) czyli wątek, gdzie będziemy wrzucać najlepsze przepisy na kolejne fazy.
Pomysł super więc oto i wątek.
Wrzucajcie swoje pomysły :-)
Aha na początku zawsze zaznaczcie której fazy dotyczy przepis :-)
Podaję przykład:

FAZA I
KURCZAK INDYJSKI - 4 porcje
4 piersi kurczaka (ok 80 dag)
1 główka kalafiora
1 puszka mleka kokosowego light (370g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry
1 łyżeczka imbiru
kostka bulionu (KNORR z oliwą i ziołami)
Kurczaka pokroić w kostkę - ugotować (od zagotowania wody wystarczy 5-10 min). Kalafior podzielić na różyczki - obgotować (można na parze).
Pół szklanki wody+mleko kokosowe+curry+imbir+bulion+pokrojona cebula+czosnek - zagotować, dorzucić kalafior i mięso, wymieszać, chwilkę pogotować.

Przepis z forum http://www.dietasouthbeach.net/viewtopic.php?id=31&p=2

II FAZA sałatka pieknosci/mlodosci

Pamiętacie może tzw sałatkę piękności/młodości? jak nie to przypomnę:) jak dla mnie nadaje sie na śniadanie, przekąskę, deser i kolację:)

baza:
-płatki owsiane
-jabłko
-jogurt naturalny bez cukru
-cytryna
płatki na noc zalewamy małą ilością wody, na drugi dzień mieszamy je z jogurtem i startym na papke jabłkiem. wyciskamy ile chcemy cytryny. [płatków nie trzeba koniecznie moczyc przez noc, można wszytko od razu zrobic i jeść]

a reszta zależy od naszej fantazji. ja wrzucam wszystko co pod ręka, w różnych kombinacjach
-śliwki,morele suszone (pokrojone w kosteczkę)
-orzechy,migdały
-wszystkie świeże owoce (na SB wiadomo które można;)
-siemię lniane, otręby

nie próbowałam nigdy ze słodzikiem, cynamonem, kakaem więc nie wiem jak będzie smakować. przed SB dodawałam łyżeczkę miodu wg oryginalnego przepisu.
polecam:)


Pasek wagi
Znalazlam na forum http://www.dietasouthbeach.net/viewtopic.php?id=15&p=8

I FAZA
Muffinki serowe:
- kostka chudego twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżki słodziku, fruktozy czy czego tam używacie 
- wiórki kokosowe wg. uznania

Białka ubijamy, żółtka ze słodzikiem i twarogiem ucieramy. Dodajemy wiórki i białka.
190 st, 25 min. 
Wyższa szkoła jazdy jak widzicie  

II FAZA
CIASTO KARAIBSKIE Z KASZĄ MANNĄ

SKŁADNIKI CIASTO: 
1 szklanka kaszy manny orkiszowej
1 szklanka mleka 
3 łyżki serka homo 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
3 jajka 
słodzik 
aromat rumowy  
1 łyżka wiórek kokosowych

* kaszę, mleko, proszek, słodzik, aromat, wiórka, serek i żółtka mieszamy
* białka z odrobiną soli ubijamy na pianę i dodajemy do masy - mieszamy
* masę wylewamy do keksówki
* ciasto pieczemy ok 45 minut w temp 180 stopni

I FAZA
MARCEPAN SB

migdały 200g
fruktoza 2 łyżki zmielone na puder /lub inne dozwolone SB słodzidło/
esencja migdałowa lub waniliowa - łyżka  


Obrać migdały ze skórki i osuszyć. W celu obrania trzeba zalać migdały wrzątkiem i odczekać ok. 15 minut. Odlać wodę. Skórka powinna odejść po ściśnięciu migdała palcami. Jak nie chce zejść to trzeba je zalać wrzątkiem jeszcze raz.
Obrane i osuszone migdały mielić (ja używałam młynka do kawy) do momentu aż zacznie powstawać tłusta miazga. Dodać 2 łyżki fruktozy (łasuchy moga dodać więcej smile) i łyżkę esencji.
Zagnieść wszystko razem na gładką, zwartą masę, uformować według własnej fantazji smile i schłodzić w lodówce.

II FAZA
Muffinki waniliowe z czekoladą

Składniki:
szklanka mąki pełnoziarnistej 
pół szklanki ksylo
1 duże jajko
1/4 szklanki mleka 0,5%
1/2 szklanki oliwy z oliwek bądź oleju rzepakowego
tabliczka czekolady gorzkiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Sposób przygotowania:

Czekoladę siekamy na kawałki wielkości mniej więcej rodzynki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i niedbale mieszamy. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, 180stopni około 20 minut. Gotowe! Smacznego!!!!!!!!!!!

II FAZA
KULKI CZEKOLADOWE

- 340g białej fasoli (2 szklanki)
- tabliczka gorzkiej (min. 70%) czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka miodu
- ulubione orzechy/bakalie
- wiórki kokosowe


Przygotowanie

Fasole zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc. Następnie gotuj ją przez godzinę, wylej wodę i odstaw fasolę do ostygnięcia. Do garnka dodaj kakao, miód i startą czekoladę. Wszystko dobrze wymieszaj i zmiksuj blenderem w celu uzyskania jednolitej gęstej masy. Dodaj pokruszone ulubione orzechy, wszystko wymieszaj. Odstaw garnek na godzinę do lodówki. Kiedy masa będzie tak schłodzona, mokrymi rękami formuj niewielkie kulki a następnie obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Po przygotowaniu wszystkich kulek odstaw je z powrotem do lodówki i podawaj tak schłodzone.

Zamiast pokruszonych orzechów możesz użyć bakalii, możesz wkładać do środka kulki cały orzech laskowy, wydrążoną wiśnię i tym podobne. Wszystko zależy od Twojej fantazji smile

II FAZA
DIETETYCZNA DROŻDŻÓWKA

250 g mąki (zgodnej z sb)
3 żółtka
¾ szklanki chudego mleka
20 g drożdży
50 g masła lub innego tłuszczu  (zgodnego z sb)
7 łyżek słodziku
szczypta soli


Sposób przyrządzenia:

Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże oraz łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Do miski wsypać mąkę, rozpuszczone masło, żółtka, cukier. Gdy zaczyn urośnie, wlać go do miski i razem wyrabiać ciasto. Wyrabiać dokładnie kilka minut, by ciasto było puszyste. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do wypieków. Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

II FAZA
Ciasteczka z masła orzechowego

Składniki:
-1 szkl masła orzechowego
-1 szkl brązowego cukru/ zastąpić substytutem, ja dałam słodzik do pieczenia
-1 jajo
-3/4 szkl grudek mlecznej czekolady/ ja dałam gorzką

1)Piekarnik nagrzać do 180 St. C.
2) Masło orzechowe połączyć z jajkiem i cukrem brązowym. Dodać grudki czekolady i dobrze wymieszać.
3) Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze, zachowując odstępy.
4)Widelec zanurzać w cukrze i wycisnąć nim wzorek na ciasteczkach, spłaszczając je.
5) Piec ok. 12 min. Wyjąć na 2 min, później przełożyć na metalową kratkę do ostygnięcia.
Oryginalne muszą być boskie, a te "nasze" są też całkiem smaczne i bardzo proste wink
Pasek wagi
hejka Plazowiczki
mam takie pytanko czy na diecie sb mozna jesc ciasteczka  owsiane firmy Sante?
one maja w skladzie:
Owies 52,7%: (płatki owsiane pełnoziarniste, mąka owsiana pełnoziarnista), cukier trzcinowy, tłuszcz roślinny, syrop glukozowy, serwatka w proszku, kakao 5,0%, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, ekstrakt słodu jęczmiennego, sól morska, aromaty.

W II fazie to chyba tak?

Pasek wagi
Witam
Wczoraj rozpoczęłam dietę SB i Wasze przepisy bardzo mi się przydadzą, zwłaszcza w fazie I :) Dzięki i pozdrawiam :)
Zrobiłam dziś ciasto czekoladowe z fasoli wg przepisu znalezionego na jakiejś stronie poświęconej diecie SB i muszę powiedzieć, że jest ohydne. Nie polecam.
LOOOODDDYYYYYYY 

Zrobiłam wczoraj lody wg przepisu z I fazy i są przepyszne.

Przepis:
6żółtek ubitych na parze
3szklanki jogurtu naturalnego
50g cukru (ale moim zdaniem wystarczą z 2 łyżki)
i dodatki: kakao/ migdały/ wg uznania (ja dodałam migdały i kawe) -> żeby nie popadać w skrajności i tak z kawy na codzień zrezygnowałam

Jestem dziś 5 dzień na diecie i za mną 2,3kg :) a to dopiero początek.

Powodzenia w diecie
Ciasto z czekoladowe z fasolki jest rewelacyjne! Najlepsze ciasto czekoladowe jakie do tej pory zrobiłam. I można zjeść pół balchy (aczkolwiek się nie powinno) i w ogóle nie czuć takiego osłabienia jak po ciastach z mąką. Ja polecam bardzo bardzo bardzo! Może przepis ze strony sb był inny niż ten co ja mam, ale mój też jest light :)

lotopauanka napisał(a):

Ciasto z czekoladowe z fasolki jest rewelacyjne! Najlepsze ciasto czekoladowe jakie do tej pory zrobiłam. I można zjeść pół balchy (aczkolwiek się nie powinno) i w ogóle nie czuć takiego osłabienia jak po ciastach z mąką. Ja polecam bardzo bardzo bardzo! Może przepis ze strony sb był inny niż ten co ja mam, ale mój też jest light :)


To może podzielisz sie przepisem?
Pasek wagi
Witam Was! Chętnie skorzystam z Waszych przepisów. Jestem dzisiaj dopiero 2 dzień na SB:(
a ja mam pytanie bo widzę przepisy z mięsem czy w tej diecie można nie stosowac wędlin i mięs???

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.