- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 lipca 2008, 10:13
4 czerwca 2013, 09:35
Faza I
SAŁATKA Z SOCZEWICY
soczewica zielona lub czerwona
1 filet z piersi kurczaka
1 pasterek sera żółtego light (np. gouda ligt - dostępny w carrefourze)
2 rzodkiewki
1/2 papryki czerwonej
1 świeźy ogórek
1 cebula
1 łyżka majonezu light + 1 łyżka jogurtu light
2 ząbki czosnku
Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15-20 minut. Odcedzamy. Kurczaka kroimy na kwałki, przyprawiamy i podsmażamy, na koniec dodając pokrojony żółty ser aby się stopił razem z mięsem. Dodajemy pokrojoną rzodkiewkę, cebulę, paprykę, ogórek.
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z odrobiną soli. Dodajemy majonez, jogurt i tak przygotowany sos dodajemy do sałatki. Sól pieprz od smaku i gotowe.
SMACZNEGO
4 czerwca 2013, 09:42
2 FAZA
SAŁATKA Z KURCZAKIEM/SZYNKĄ I KASZĄ KUSKUS
Filet z kurczaka/szynka
1 plasterek sera żółtego light
cebula
kasza kuskus (około 1/2 woreczka)
warzywa wg uznania (papryka, ogórek, rzodkiewka, groszek)
oliwa w oliwek do smażenia mięsa
Kaszę kuskus wsypujemy do naczynia i zalewamy wrzątkiem na 5 minut.
Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy i smażymy (opcjonalnie można dodać szynkę)
Do miski wrzucamy kurczaka/szynkę razem z oliwą (aby danie nie było suche), ser żółty, cebulę i warzywa (rzodkiewka, ogórek świeży, papryka - wg uznania)
Przyprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i gotowe :)
28 września 2015, 17:13
Faza I i II Ciecierzyca w pomidorach
ciecierzyca sucha 50g
puszka pomidorów bez cukru (można świeże sparzyć, obrać ze skórki i pokroić)
1/2 korzenia selera
1 mała cebula
sól, pieprz, ulubione zioła ( u mnie garść świeżych liści bazylii)
Ciecierzyce namoczyć (około 6-7 godz.) a następnie ugotować w osolonej wodzie .Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy, dodać seler starty na tarce na drobnych oczkach, przykryć i poddusić chwilę- 3min. Wrzucić pomidory z puszki, przyprawić do smaku i dusić kolejne 10minut. Na koniec dołożyć cieciorkę, dosypać zioła, wymieszać. Można jeszcze chwilę potrzymać pod przykryciem aby danie przeszło zapachem ziół. Podawać gorące.
U mnie często na kolacje.
27 stycznia 2016, 09:38
FASOLOWE PANCAKE Z RICOTTĄ MIGDAŁOWĄ (I FAZA)
na jednego naleśnika:
-3 łyżki białej fasoli z puszki
-1 jajko
-3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
-odrobina mleka 0% lub 0.5% (może 100-150 ml)
-kropelka oliwy
-odrobina aromatu śmietankowego
-mniej niż 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na serek:
-ricotta (np. food & joy 6% tłuszczu)
-aromat migdałowy
-odrobina słodzika w proszku
1.Fasolę przeciskamy przez praskę do ziemniaków (myślę, ze równie dobrze można zmielić blenderem, choć w prasce zostają chyba łupiny i wychodzi gładszy krem) i dokładnie wymieszać na dość gładką masę. Dodać jajko i wymieszać dokładnie rózgą (mikserem nie próbowałam, ale też pewnie by wyszło). Dodać mleko w proszku i dokładnie roztrzepać. Dodać oliwę i aromat (ważny dla stłumienia smaku fasoli). Znowu roztrzepać. Dodać proszek do pieczenia. Następnie rozcieńczyć mlekiem, żeby masa miała lejącą konsystencję (trochę gęstszą niż standardowe ciasto naleśnikowe, ale nie wiele - coś jak ciasto do gofrów) i wymieszać. Wylewamy na rozgrzaną małą (taka mniej więcej wielkości talerzyka śniadaniowego) patelnię, na grubość pi razy oko 0.5 cm. Koniecznie nakładamy przykrywkę i po kilku chwilach zmniejszamy ogień. Pieczemy na tym małym ogniu aż zrobią się pęcherzyki powietrza i urośnie. Kiedy zetnie się więcej niż połowa przerzucamy na moment na drugą stronę.
2.Ricottę mieszamy z olejkiem (z migdałowym wychodzi bajeczne) i odrobiną słodzika. Takim serkiem smarujemy naszego naleśniczka.
Pancakes wychodzą puszyste, pyszne i sycące. Jeden naleśnik z ricottą spokojnie wystarczy na porządne śniadanie. Niestety mogą mieć lekki (na prawdę lekki) posmak fasoli / być po prostu słonawe, więc warto pamiętać o olejkach aromatycznych i pamiętać o dodatku typu ricotta. Nie próbowałam ich na słono, myślę, że też mogły by być dobre. Smacznego :)
EDIT: Z czerwonej fasoli i kakao są róównie pyszne :> I można więcej dodać mleka z kartonu.
Edytowany przez Nyasu 30 stycznia 2016, 20:41
11 lutego 2017, 20:47
O... jakie fajne forum. Jutro zaczynam SB, a tutaj proszę ile przepisów. Dzięki dziewczyny. Wspaniałe jesteście.
28 czerwca 2017, 14:07
Ja jeszcze polecę dietetyczny bigos na tej diecie :) Jest śmiesznie prosty. Z góry mówię, że przepis jest zgodny z oryginalną książką, którą posiadam.
Kupujemy świeżą lub kiszoną kapustę (ważne, by była to prawdziwie kiszona, a nie "kwaszona" - to drugie zwykle oznacza zakwaszaną jakimiś kwasami, a nie ukiszoną! Trzeba sprawdzić skład i upewnić się, że nie ma cukru, który jest na diecie zakazany). Możemy też powieszać ze sobą kiszoną kapustę ze świeżą albo użyć tylko świeżej.
Do tego kupujemy:
chude mięsko z piersi kurczaka lub indyka
pieczarki (lub inne grzyby)
koncentrat pomidorowy (bez cukru!)
odrobinka jakiegoś tłuszczu: łyżeczka oliwy lub oleju
przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
Kapuchę szatkujemy (kiszoną też), resztę składników kroimy na małe kawałki i doprawiamy wszystkimi przyprawami. Dolewany trochę wody i tłuszczu. Gotujemy do miękkości, aż wszystko "siądzie" i będzie ugotowane. Im dłużej gotujemy, tym lepszy bigos wyjdzie, a najlepiej odstawić go i na następny dzień odgrzać.
Pożywne i nawet mój mąż nie marudzi :P W 100% zgodne z 1 fazą SB.